Μενού Κλείσιμο

Ολύμπια εν Δίω – Η αυλαία έπεσε με το «Συμπόσιο Αλεξάνδρου» (+Φωτορεπορτάζ)

«ΣΗΣΑΜΟΤΥΡΟΣ», «ΦΥΛΛΕΙΑ ΕΚ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΛΑΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΙΚΥΩΝ», «ΟΠΤΑΛΕΑ ΑΙΞ’ ΕΡΙΦΙΟΝ ΤΕ ΚΑΙ ΟΠΤΑΛΕΟΣ ΑΜΝΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ», «ΒΟΤΡΕΙΣ ΠΙΕΡΙΚΩΝ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ», αλλά και «ΟΙΝΟΣ ΑΚΡΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ», είναι μόνο κάποια από τα ποτά και τα εδέσματα που περιελάμβανε το μενού, του συμποσίου με το οποίο έκλεισαν και οι φετινές εκδηλώσεις των Ολύμπιων εν Δίω. Μακριά από «κιτς» και γραφικότητες, και οι φετινές εκδηλώσεις έκλεισαν, όπως άλλωστε και στην αρχαιότητα, με ένα μεγάλο Συμπόσιο.

 

Οι λιγοστοί καλεσμένοι, προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης, των γραμμάτων, του αθλητισμού, της πολιτικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής του τόπου μας, απόλαυσαν γεύσεις αρχαίων αποκομίζοντας εξαιρετικές εντυπώσεις όχι μόνο για αυτό καθ’ αυτό το μενού, αλλά και για την όλη διοργάνωση του Συμποσίου.

Ο στόχος του «Συμποσίου Αλεξάνδρου του Φιλίππου» διττός! Από τη μια η γνωριμία των σύγχρονων Ελλήνων με τις γεύσεις των προγόνων τους και από την άλλη, η ανάδειξη τοπικών προϊόντων που όπως φαίνεται «καλλιεργούνται» στην Πιερική γη χιλιάδες χρόνια.

Το μενού του Συμποσίου (που φιλοξενήθηκε στο Δώμα Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου) θα μπορούσε με την πρώτη ματιά να χαρακτηριστεί «ιδιαίτερο». Με μια πιο προσεκτική ματιά, εύκολα κανείς διαπιστώνει ότι οι τροφές των αρχαίων Μακεδόνων συνεχίζουν να υπάρχουν (έστω και σε πιο περιορισμένο αριθμό) ακόμη στη διατροφή των σύγχρονων Ελλήνων.

 

Έτσι οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κατά σειρά:

-ΠΟΤΟΣ ΜΕΛΙΚΡΑΤΟΣ (Νέκταρ Ολύμπου) «Ευ Παρέστειτε»

(Σιδηρίτης  Ολύμπου, Πτελέα Πιερίων, Οίνος Κεκραμένος Λευκός, Σίλφιον Ολύμπου- Χαμαίμηλον)

 

ΠΡΟΔΟΡΠΟΝ (εδέσματα)

-ΕΛΑΙΑΙ ΕΙΣ ΕΛΑΙΟΝ ΟΛΥΜΠΟΥ (από τα αιωνόβια ελαιόδεντρα περιοχής Λυβίθρων γενέτειρας του Ορφέα)

-ΣΗΣΑΜΟΤΥΡΟΣ (μείγμα κατσικίσιου τυριού Ολύμπου με σουσάμι)

-ΕΤΝΟΣ ΕΡΕΒΥΝΘΟΥ ΜΕ ΤΑ ΣΙΣΥΜΒΡΟΥ (Πολτός ρεβιθιών με θυμάρι)

-ΦΥΛΛΕΙΑ ΕΚ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΛΑΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΙΚΥΩΝ ΠΙΕΡΙΚΩΝ (σαλάτα με σύκα και από διάφορα λαχανικά και αγγούρια από την Πιερία)

 

ΔΟΡΠΟΝ

-ΟΠΤΑΛΕΑ ΑΙΞ’ ΕΡΙΦΙΟΝ ΤΕ ΚΑΙ ΟΠΤΑΛΕΟΣ ΑΜΝΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ (Ψητή κατσίκα και αρνί ψητό)

-ΑΡΤΟΣ ΜΕ ΚΡΙΘΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ (Ψωμί από κριθάρι Ολύμπου)

-ΑΡΤΟΣ ΔΙΠΥΡΟΣ (ΔΙΣ ΟΠΤΗΘΗΣ) παξιμάδι

-ΑΡΤΟΣ ΠΛΑΚΟΥΣ (Ψωμί με φύλλα)

 

ΕΠΙΔΟΡΠΟΝ

-ΟΠΤΑ ΜΗΛΑ ΕΚ ΤΗΣ ΜΗΛΟΦΟΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ (Ψητά μήλα Πιερικής σοδιάς)

-ΟΠΤΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΜΗΛΟΥ ΕΚ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΥ (Ψητά κυδώνια από την περιοχή του Δίου)

-ΒΟΤΡΕΙΣ ΠΙΕΡΙΚΩΝ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ (Τσαμπιά από Πιερικά σταφύλια)

-ΟΙΝΟΣ ΑΚΡΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ (Κρασί ανέρωτο κόκκινο Μακεδονικό)

Όπως σημείωναν και οι διοργανωτές στο τέλος της πρόσκλησης του Συμποσίου «Οι αρχαίοι Μακεδόνες έτρωγαν με τα χέρια το κρέας. Δεν χρησιμοποιούσαν πιρούνια. Για τις υπόλοιπες τροφές χρησιμοποιούσαν ξύλινα κοχλιάρια (κουτάλια) και μαχαίρια μεταλλικά)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ