Μενού Κλείσιμο

Οι «Βάτραχοι» στο Φεστιβάλ Ολύμπου

Η αναβληθείσα κωμωδία του Αριστοφάνη, παρουσιάζεται το Σάββατο στο Δίον

 

 

Μια αναμέτρηση τιτάνων. Ένα γήπεδο κάθε άλλο παρά φιλικό και οικείο. ‘Ενας διαιτητής δύσκολος. ‘Ένα σκηνικό εντελώς ανατρεπτικό. Ένα κείμενο μεστό σε φαντασία, πρωτότυπη σύλληψη και κωμική ποιότητα. Με άλλα λόγια οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη, μια παραγωγή των Επιχειρήσεων Μαροσούλη σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, την οποία έχει τη χαρά να φιλοξενεί το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Η παράσταση (που αρχικά ήταν να «ανέβει» την περασμένη Τετάρτη), «αποκαλύπτεται» στο κοινό, αύριο Σάββατο!

«Οι Βάτραχοι» μια από τις ευρηματικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Ο λόγος είναι πως ο ποιητής μέσα από το κείμενο του, που διδάχτηκε στα Λήναια το 405 π.Χ.,  αναζητά τον τρόπο για να σώσει την Αθήνα η οποία βουλιάζει στην παρακμή. Θεωρεί, όπως υποστηρίζει και ο σκηνοθέτης της παράστασης ο Κώστας Φιλίππογλου πως μόνο το θέατρο και η ποίηση μπορούν να το πετύχουν αυτό. Έτσι επιλέγει τον Θεό Διόνυσο μασκαρεμένο σε Ηρακλή για να κατέβει στον Άδη με σκοπό να φέρει πίσω στη Γη έναν μεγάλο ποιητή. Ο αγώνας θα διεξαχθεί ανάμεσα στους δυο τραγικούς, τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη. Ο Πλούτωνας θα είναι ο διαιτητής του αγώνα. Τελικός νικητής ο Αισχύλος.

Ο Κώστας Φιλίππογλου ανέφερε πως στους «Βατράχους ο Αριστοφάνης ξεδιπλώνει στην ορχήστρα μια φαντασμαγορική νέκυια, σαν άλλος Οδυσσέας, που αναζητά τον δρόμο για την ουτοπική Ιθάκη του. Πρέπει κανείς να μάθει τι είναι θάνατος, για να φέρει σε πέρας τη ζωή του. Πρέπει να συνειδητοποιήσει η πόλις τις απουσίες της, για να είναι παρούσα ως πόλις. Πρέπει να καταβυθιστεί στον ξένο κόσμο του Άδη, για να κατακτήσει την ταυτότητά της».

Η παράσταση με έναν καταπληκτικό θίασο που αποτελείται από τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Σοφία Φιλιππίδου, τον Δημήτρη Πιατά, τον Αντώνη Καφετζόπουλο και άλλους 11 ηθοποιούς και 3 μουσικούς – performers προσφέρει ένα δίωρο γέλιου, προβληματισμού. Παρόλο το σκηνικό του σκοτεινού κόσμου των ψυχών ο θίασος δίνει στους θεατές «την ευθυμία μιας ψυχαγωγικής περιήγησης η οποία αγγίζει τα όρια του μεσαιωνικού καρναβαλιού», όπως γράφει στο σημείωμά του ο Κώστας Φιλίππογλου.

Ηθοποιοί  (με σειρά εμφάνισης ) Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς και ο Αντώνης Καφετζόπουλος

Μαζί τους οι : Άννα Καλαϊτζίδου/ Γιάννης Στεφόπουλος/ Γιώργος Συμεωνίδης/ Εριφύλη Στεφανίδου/ Τάσος Δημητρόπουλος/ Γιάννης Γιαννούλης/ Δημήτρης Δρόσος/Ειρήνη Μπούνταλη/ Φοίβος Συμεωνίδης/ Χρήστος Κοντογεώργης/ Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Μουσικοί – perfomers Σταμάτης Πασόπουλος/ Christoph Blum

Στον χορό συμμετέχει όλος ο θίασος.

Ώρα: 21: 30

Γενική είσοδος: 20 ευρώ Φοιτητικό/ Ανέργων: 15ευρώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ