Μενού Κλείσιμο

«Οι 12 Ένορκοι» στο ΤΕΙ Κατερίνης

Το απόγευμα από την Κινηματογραφική Λέσχη

H Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης και το ΤΕΙ Κατερίνης συνεχίζουν τις προβολές στα πλαίσια του θεματικού αφιερώματος «Κινηματογράφος και Δικαιοσύνη».

Σήμερα Δευτέρα 19 Νοεμβρίου προβάλλεται στις 19.30 η ταινία «Οι 12 Ένορκοι» (1957), σε σκηνοθεσία Σίντνει Λιουμέτ, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κατερίνης (είσοδος επί της οδού Κανελλοπούλου-απέναντι από το ΙΚΑ).

Η υπόθεση

Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για να εκδώσουν την απόφαση σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας. Κι ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός κατηγορούμενος είναι ένοχος, ένας από αυτούς προσπαθεί να τους πείσει να επανεξετάσουν τα στοιχεία.

Καθηλωτικό δικαστικό δράμα δωματίου, που μπορεί να ειδωθεί και ως μια κοινωνική αλληγορία για τη εφαρμογή της δημοκρατίας στην κοινωνία. Αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική δουλειά του Σίντνεϊ Λιούμετ, ο οποίος παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας. Το υποδειγματικό θεατρικό σενάριο του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, ταυτίζοντας τον κινηματογραφικό με τον πραγματικό χρόνο, ξεδιπλώνει αποκλειστικά μέσα από ένα διαλογικό «πινγκ-πονγκ» μια δικαστική υπόθεση που είναι λιγότερο απλή από όσο φαίνεται και εξελίσσεται ως μια εκπληκτικά ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου.

Ο Σίντνεϊ Λιούμετ    έχει στη διάθεση του 12 ικανότατους ηθοποιούς, με τον Χένρι Φόντα να ξεχωρίζει, όχι τόσο λόγω του αναμφισβήτητου ταλέντου του (καθώς και οι δώδεκα πρωταγωνιστές μας δίνουν αρτιότατες ερμηνείες), αλλά κυρίως επειδή ενσαρκώνει έναν άνθρωπο φωτισμένο, υπεύθυνο και ορθολογιστή, έναν τύπο ανθρώπου που όλες οι κοινωνίες χρειάζονται για την πρόοδο τους.

Είσοδος ελεύθερη

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ