Μενού Κλείσιμο

Ο πολιτισμός του εθελοντισμού

Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου

Η πολυδιάστατη και πολυποίκιλη λειτουργία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) για να υλοποιήσει το πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, στηρίζεται καθοριστικά στη συμβολή, υποστήριξη και βοήθεια των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων.

Αυτό συμβαίνει από το πρώτο έως και το τελευταίο Φεστιβάλ Ολύμπου. Συμπολίτες μας και φορείς εθελοντικής και κοινωνικής διάστασης, έρχονται κοντά και δίπλα ως αρωγοί και συμπαραστάτες, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όπου και όταν κληθούν.

Δηλώνουν παρών, μάλιστα με περισσή αγάπη, διάθεση και άοκνη παρουσία. Ενστερνιζόμενοι οι εθελοντές τη γενική φιλοσοφία του ΟΡ.ΦΕ.Ο. «Δρω γιατί νοιάζομαι πολιτιστικά», κάνουν πράξη την κατευθυντήρια γραμμή, ότι ο εθελοντισμός δρα προς όφελος της κοινωνίας και αποτελεί την ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής αμοιβής, στηριζόμενος στην αυτόβουλη συμμετοχή των ενεργών πολιτών.

Ο τομέας εθελοντισμού του Οργανισμού, με γνώμονα την αυθόρμητη συμμετοχή συμπολιτών μας που επιθυμούν να υποστηρίξουν και το έργο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019, ετοιμάζει ήδη τον σχεδιασμό των ενεργειών που απαιτούνται και γνωστοποιεί τη σχετική προκήρυξη.

Την ευθύνη του εθελοντικού τομέα, της λειτουργικής δυναμικής του ΟΡ.ΦΕ.Ο. συντονίζουν, το διοικητικό μέλος, Γεώργιος Σαμαλής και η συντονίστρια εθελοντών, Ροδή Ναβροζίδου. Οι τοποθετήσεις τους στα ερωτήματα που ετέθησαν, είναι σίγουρα ενδιαφέρουσες.

Κύριε Σαμαλή, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου είναι φύσει αδύνατο να υλοποιηθεί χωρίς την συμβολή των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων. Λογικά ξεκινήσατε το σχεδιασμό. Οι πολίτες δηλώνουν παρών ως εθελοντές, γιατί: Και βέβαια οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πότε και που θα απευθυνθούν;

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, κάτι το οποίο πηγάζει από τον  άνθρωπο που επιθυμεί να συμβάλει στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερο του χρόνο. Ο άνθρωπος όταν συμμετέχει ως εθελοντής συνεργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά ως ομάδα, έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους και γνωρίζει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς, διευρύνει τους ορίζοντες του, αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας μέσα στις ομάδες. Η προσφορά γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπο του και το κοινωνικό σύνολο.

Είναι συγκινητική η συμμετοχή των εθελοντών κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο χωρίς τους εθελοντές δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τόσο μεγάλη επιτυχία. «Προκαλώ» και προσκαλώ τους πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή για να μπορέσουν να γευθούν την μαγεία του μοναδικού πολιτιστικού γεγονότος που για δύο μήνες(Ιούλιος-Αύγουστος)πραγματοποιείται σε όλο το νομό Πιερίας με κεντρικό άξονα το Αρχαίο Θέατρο του Δίου.

Για την συμμετοχή τους μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Οργανισμού, στο site του ΟΡ.ΦΕ.Ο. όπου μπορούν να υποβάλλουν και ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους.»

Κυρία Ναβροζίδου, συντονίζετε τον τομέα εθελοντισμού εδώ και πολλά χρόνια. Φανταζόμαστε πόσο δύσκολο να συλλειτουργούν και να συνεργάζονται τόσοι άνθρωποι μαζί. Τα προβλήματα συνεργασίας εθελοντή με το κοινό, ιδιαίτερα στις παραστάσεις με τεράστιο αριθμό θεατών. Ποιες οι κατευθυντήριες γραμμές σας στα πρόσωπα που συμμετάσχουν, ως εθελοντές;

-Οι εθελοντές μας σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου έχουν εδώ και χρόνια τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές. Όπως η ευγενική παρότρυνση του κοινού και των επισκεπτών γενικά ώστε να προστατεύουν και να σέβονται τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, καθότι αποτελούν ιερούς χώρους και σημαντική κληρονομιά μας. Ζητούμε από τους εθελοντές όταν απευθύνονται στους θεατές να τους υπενθυμίζουν ότι το κάπνισμα, τα ποτά και τα εδέσματα απαγορεύονται, περιορισμούς που τις επιβάλλουν άλλωστε και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και πολύ σωστά άλλωστε. Βέβαια όλα αυτά προσβάλλουν και τους καλλιτέχνες, που θέλουν να εκφραστούν σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.

Στις συναυλίες που εκ των πραγμάτων υπάρχει πολυκοσμία, τα φαινόμενα μη σεβασμού τα αντιμετωπίζουμε σε μεγάλο βαθμό από μικρή ευτυχώς ομάδα θεατών, τα οποία όμως  ελαχιστοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Θα σας φανεί παράδοξο, ότι φαινόμενα αρνητικής συμπεριφοράς διαπιστώσαμε και από λιγοστούς καλλιτέχνες.

Ανήκω στην ομάδα των εθελοντών από το έτος 2013 μέχρι και σήμερα. Όπως σε κάθε κοινωνική ομάδα όταν συνεργάζονται πολλά άτομα προκύπτουν κάποια λειτουργικά προβλήματα, τα οποία με καλή διάθεση και κλίμα συνεργασίας τα ξεπερνούμε. Να μην λησμονούμε ότι όλοι είμαστε εθελοντές, πιστεύουμε και υπηρετούμε τον εθελοντισμό και ο κατευθυντήριος στόχος μας είναι η επιτυχία του Φεστιβάλ Ολύμπου και κατ επέκταση η καταξίωση και προβολή της Πιερίας. Πιστεύω και εύχομαι και φέτος η συμμετοχή συμπολιτών μας στον τομέα εθελοντισμού του Οργανισμού Φεστιβάλ να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον προσφοράς.»

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. γνωστοποιεί ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019, μπορούν να πληροφορούνται αλλά και να υποβάλουν την σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα  https://www.festivalolympou.gr/aitisi-ethelonti/

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ