Μενού Κλείσιμο

«Ο καλλιτέχνης»

Παρουσίαση βιβλίου του Βαγγέλη Ντελή

Το βιβλίο του Βαγγέλη Ντελή «Ο καλλιτέχνης» παρουσιάζει την Παρασκευή το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου με τη συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας. Η παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Μω στις 8 το βράδυ

Για το βιβλίο θα μιλήσει η αρχαιολόγος Άντα Αδαμίδου, αλλά και ο συγγραφέας, ενώ θα γίνει και προβολή διαφανειών για τον Μινωικό Πολιτισμό. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η αρχαιολόγος Ελένη Γεροφωκά και η συγγραφέας Χρυσούλα Λουλοπούλου.

Την εκδήλωση επενδύει μουσικά η Ορχήστρα Νέων Δίου του Kέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, με ερμηνεύτρια τη Μαρία Τσιούχα και μουσική επιμέλεια του μαέστρου Νίκου Πατρή.

Την παρουσίαση συντονίζει ο Θάνος Κόσυβας, συγγραφέας, Έφορος Λογοτεχνίας και Εικαστικών.

Το βιβλίο

Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν φέρνει στο φως μόνο χαμένους πολιτισμούς, αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά…

Γύρω στο 2300 π.Χ. ένας ανώνυμος καλλιτέχνης, τον οποίο ονομάζουμε συμβατικά Καλλιτέχνη Γουλανδρή, δημιουργεί κυκλαδικά ειδώλια απαράμιλλης τέχνης. Το 1997 μ.Χ. ένας αρχαιολόγος επιχειρεί να αναβιώσει μια παλαιότερη ανασκαφή στη Νάξο, αναζητώντας το σημαντικότερο εργαστήριο των κυκλαδικών ειδωλίων, το οποίο δημιουργούσε έργα τέχνης για έξι αιώνες.

Παράλληλα με τις έρευνες του αρχαιολόγου, παρακολουθούμε την πορεία του Καλλιτέχνη Γουλανδρή από τη Νάξο, όπου γεννήθηκε, στη Σαντορίνη, όπου γνωρίζει μια όμορφη και δυναμική γυναίκα, και έπειτα στη μινωική Κρήτη, όπου καταφεύγει στο παλάτι του Μίνωα ζητώντας του να απελευθερώσει τη Θήρα και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Οι επιθυμίες του Μίνωα όμως και η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στη ζωή όλων.

Η αγάπη για την τέχνη και τη ζωή οδηγεί τους ήρωες δύο διαφορετικών εποχών να βρουν το δρόμο προς τη λύτρωση και την ευτυχία. Ο μεν καλλιτέχνης χαρακτηρίζει με τα ειδώλιά του ολόκληρο τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ο δε σύγχρονος αρχαιολόγος ανακαλύπτει βήμα βήμα τις δικές του χαμένες ρίζες.

Δύο ιστορίες γεμάτες ανατροπές, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ωστόσο είναι φανερό, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι αυτά που καθορίζουν την εξέλιξη της ζωής αλλά και του πολιτισμού.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ