Μενού Κλείσιμο

Ο «Διόνυσος Άναξ» στο 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Από τις 15 Ιουλίου οι πίνακες του Χαράλαμπου Κατσατσίδη εκτίθενται σε πλαίσιο αντίστοιχο της έμπνευσης τους

Μια ζωγραφική έκθεση σε πλήρη αρμονία με τον τόπο και τους μύθους του, φιλοξενεί το 48ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα σύνολο έργων εμπνευσμένων από την αρχαιότητα, αξιοποιώντας έτσι την παρουσία του στο σκηνικό του Αρχαίου Δίον, υπό το βλέμμα των θεών του Ολύμπου, δίπλα στο λίκνο των Μουσών.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, και ώρα 21:00, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, και συγκεντρώνει τις μυθολογικές δημιουργίες του αθηναίου ζωγράφου, μέσα από την καλλιτεχνική του διαδρομή τα τελευταία 20 χρόνια. Αποτελεί μια από τις εκθέσεις που θα πλαισιώνουν το πρόγραμμα  του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου, και θα διαρκέσει έως και 30 Αυγούστου 2019.

Η ζωγραφική του Χαράλαμπου Κατσατσίδη, σύγχρονη και δυναμική, με μυθολογικές αναφορές στον Βάκχειο Διόνυσο και το Πλατωνικό σπήλαιο, αποτελεί μια Ελληνική – Ευρωπαϊκή πρόταση για την αρχαιότητα και την σημερινή δημιουργική αίσθηση ζωής. Έργα μεγάλων διαστάσεων φανερώνουν την πλήρη κατοχή των εκφραστικών του μέσων, την εμπειρία και την γνώση των προβλημάτων της φόρμας και του σχεδίου, της σύνθεσης, της δομής και του χώρου, της λειτουργίας του χρώματος. Το υλικό, ο χειρισμός και η επεξεργασία του, διεκδικεί πρωταρχική θέση στη ζωγραφική πράξη. Μια πινελιά ρευστού χρώματος γίνεται το σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία ενός ολοκλήρου σύμπαντος σχηματισμών όπου το παραστατικό εμπλέκεται με το ανεικονικό.

Η ζωγραφική του Χαράλαμπου Κατσατσίδη είναι πραγματική και ταυτόχρονα παράδοξη. Τα θέματα του συνδέονται με την καθημερινή ζωή και την ζωγραφική πράξη καθαυτή. Αντλεί ιδέες από θεωρητικά κείμενα και από την προσπάθεια να κατανοήσει τη σχέση της ζωγραφικής με τον ίδιο τον κόσμο. Αυτή η πάλη με τη ύλη και τον τρόπο που στεγνώνει πάνω στον καμβά παράγει τον χώρο της δράσης και την ίδια στιγμή αποκτά ζωγραφική υπόσταση.

Επιμέλεια έκθεσης: Θόδωρος Δασκαλάκης

Σχεδιασμός και οργάνωση: Γιάννης Ευθυμιάδης

Ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1982. Έχει διακριθεί το 1983 με υποτροφία Ι.Κ.Υ. για τρία συνεχή χρόνια και με υποτροφία του Ιδρύματος Κεφαλληνού για ένα χρόνο. Το 1984 έλαβε πτυχίο στην Αισθητική-Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Diplome d’Etudes Approfondies, Sorbonne, Paris I), ενώ για τα επόμενα τρία έτη (1984-87) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) στο Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πληροφορίες:

Χαράλαμπος Κατσατσίδης | Διόνυσος Άναξ

48ο Φεστιβάλ Ολύμπου | Έκθεση Ζωγραφικής

Εγκαίνια: Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, ώρα 21:00

Διάρκεια: 15 Ιουλίου – 30 Αυγούστου 2019

Χώρος – Διεύθυνση: Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00

Ελεύθερη είσοδος

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Τα νέα της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ