Μενού Κλείσιμο

Να επιζητούμε τα δώρα του Θεού με τον Θεό

Ο Ιερομόναχος π. Σάββας Αγιορείτης στη Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης το απόγευμα της Δευτέρας, μίλησε ο Ιερομόναχος π. Σάββας Αγιορείτης με θέμα: «Σύγχρονη Ειδωλολατρεία – ο Καταστροφικός Έπαινος». Η ομιλία συνδιοργανώθηκε με τον Ιεραποστολικό Σύλλογο «Κυριακή» και πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

Ο π. Σάββας στηριγμένος στην Αγία Γραφή, στους Πατέρες της Εκκλησίας και τους σύγχρονους Αγίους παρουσίασε με βαθύ θεολογικό τρόπο τη σύγχρονη ειδωλολατρεία αναφερόμενος σε μία από τις πρώτες εντολές του Θεού «ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον». Τίποτε από τα κτιστά στη θέση του Θεού. Κι ενώ στην αρχή τα παιδιά του Αδάμ και της Εύας λάτρευαν τον Θεό στη συνέχεια οι απόγονοί τους αποστάτησαν και λάτρευαν τα είδωλα. Η γρήγορη αποστασία έφερε την ειδωλολατρεία (λατρεία κτισμάτων) και περίοδο φόβου και σκοταδισμού με ζωοθυσίες και ανθρωποθυσίες (Μολώχ) σε τρομακτικούς θεούς.

Με την έλευση του Χριστού ο κόσμος και ιδιαίτερα η Ευρώπη εκχριστιανίστηκε και εκπολιτίστηκε, όμως με το πέρασμα των χρόνων «ευχαρίστησε» τον Χριστό με σκοτάδι και «σύγχρονη» επιστροφή στην ειδωλολατρεία. Έδιωξε τον Χριστό από τα σχολεία, τις οικογένειες, τις επιστήμες, τα περιοδικά, την τηλεόραση, τον πολιτισμό και την επηρμένη κουλτούρα. Και δυστυχώς άρχισε να εκδιώκεται ο Χριστός από την πατρίδα μας με τη συγκατάθεσή μας, προς μεγάλη χαρά του διαβόλου. Τα πάθη της ψυχής μας – φιληδονία, φιλοδοξία, φιλαργυρία – μετατρέπονται σε επιθυμίες και σύγχρονα είδωλα. Το είδωλο παίρνει τη θέση του Χριστού και η ειδωλολατρεία μεταβάλλεται σε δαιμονολατρεία. Με τη λατρεία του ειδώλου καταντούμε συνεργοί του ψεύδους.

Στις μέρες μας εκτός των άλλων ειδωλοποιούμε το «εγώ» και επιδιώκουμε τους επαίνους. Ο σύγχρονος άνθρωπος χαίρεται να υψώνεται και να επαινείται. Αγαπά τη μάταιη δόξα λόγω της φιλαυτίας του και της άλογης αγάπης του προς την ύλη, τις ηδονές και τους επαίνους. Με τον έπαινο τρέφεται ο εγωισμός του. Κατά τους σύγχρονους αγίους Παΐσιο και Πορφύριο οι άνθρωποι γίνονται κούφιοι και οι νέοι χάνουν τον προσανατολισμό τους και καταντούν άθεοι. Η δόξα ανήκει στον Θεό και η κενοδοξία την αφαιρεί. Με έπαινο αναζητούμε την αποδοχή των άλλων, ενώ εμείς πρέπει να αγαπούμε χωρίς ανταπόδοση. Ο άγιος Πορφύριος τόνιζε ότι αντί να τονίζουμε το «εγώ» του παιδιού με επαίνους, να του λέμε να ελκύει τη χάρη του Θεού με προσευχή για να αξιοποιεί τα τάλαντα που του χάρισε Εκείνος.

Στα χρόνια του άκρατου συγκρητισμού, που συμπορεύεται η νοερά προσευχή με γιόγκα και διαλογισμό, η συντριβή των παθών – ειδώλων επιτυγχάνεται με μετάνοια και εξομολόγηση. Η αρχαιοελληνική ρήση «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» να αλλάξει σε «πάντων χρημάτων μέτρον Θεάνθρωπος». Να θεωρούμε υγεία το ταπεινό φρόνημα και να μάθουμε να επιζητούμε τα δώρα του Θεού με τον Θεό.

Η ομιλία του π.Σάββα προκάλεσε γόνιμο πνευματικό διάλογο που προβλημάτισε τους ακροατές.

Η επόμενη και τελευταία για τη φετινή χρονιά εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Μαρτίου με ομιλητή τον Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Το θέμα του ομιλητή «Η Ασφάλεια και η Άμυνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ε.Ε.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ