Μενού Κλείσιμο

«Με τα δόντια»

Το Σαββατοκύριακο από το Θέατρο Πήγασος, στο ανοιχτό Θέατρο του Πάρκου Κατερίνης

Τη μαύρη κωμωδία του Thornton Wilber «Με τα δόντια», παρουσιάζει το Σάββατο και την Κυριακή το Θέατρο Πήγασος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χάρης Αμανατίδης και η παράσταση θα δοθεί στο Ανοιχτό Θέατρο του Πάρκου Κατερίνης στις 9 το βράδυ

«Με τα δόντια»
Το έργο του Αμερικανού πολυβραβευμένου συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ, «Με τα δόντια (The Skin of our Teeth)» ανήκει στο είδος της Μαύρης Κωμωδίας, στην οποία υποβόσκει πάντοτε ένας βαθύς και στοχαστικός πυρήνας της ανθρώπινης δραματικότητας.
Η περιοδολόγηση του έργου γίνεται σε τρεις εποχές, την εποχή των παγετώνων, την εποχή του κατακλυσμού και την εποχή του πολέμου. Αναβαθμοί και της ερμηνείας του κόσμου: φύση, θεοί, άνθρωπος. Και στις τρεις φάσεις της συνολικής ανθρώπινης ιστορίας, ο άνθρωπος, που συμβολικά στο έργο δηλώνεται με την κυτταρική της θεσμική μορφή, την οικογένεια (του κυρίου Ανθρώπου), επιβιώνει μόλις «με τα δόντια».
Πάνω σε ένα πλανητικό σκηνικό, μορφές αλληγορικές, συμβολικές, διαφορετικές σε κάθε πράξη, προϊστορικά όντα, πρόσφυγες, Νέγρος, Πολίτες, Σύνεδροι και οι μεταμορφούμενοι εξατομικευμένοι ήρωες αποκαλύπτουν τη μυθική και την ιστορική περιπέτεια του ανθρώπινου γένους: ριγμένου στον ίδιο αιφνιδιασμό του κακού, στην παγίδα των ίδιων και απαράλλαχτων εκτροπών και στην ίδια αγωνία, να επιβιώσουν των δεινών. Ο συγγραφέας παίζει έτσι με την προαιώνια, ατελή ανθρώπινη φύση, είρων απέναντι στο φόβο, την πονηριά, την ιδιοτέλεια, την ανευθυνότητα, την άφρονα πορεία του.
Αποτελεί μια σπονδυλωτή, θεατρική αφήγηση της ιστορίας του ανθρώπου στη διαχρονία της και επιβάλλει το φιλοσοφικό ερώτημα, που διαπερνάει όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς: «γιατί η διαχρονική εμμονή του ανθρώπου στην τραγωδία της καταστροφής;»
Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται από πολύ πίσω και πιο συγκεκριμένα από… την αρχή των πάντων. Παρακολουθούμε την οικογένεια Ανθρώπου, πρωταρχικό κύτταρο του ανθρώπινου γένους, καθώς ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και τις καταστροφές παραμένοντας ουσιαστικά ίδια και απαράλλακτη. Στην πρώτη πράξη μεταφερόμαστε στην Εποχή των Παγετώνων, στη δεύτερη βρισκόμαστε σε ένα παραθαλάσσιο σκηνικό πριν από ένα μεγάλο κατακλυσμό με τον πατέρα της οικογένειας να κατέχει την ιδιότητα του Προέδρου των Θηλαστικών και στην τρίτη πηγαίνουμε πίσω στα συντρίμμια του σπιτιού της πρώτης πράξης, αυτή τη φορά όμως μετά από έναν πολυετή πόλεμο. Πολλά αλλάζουν μέσα στους αιώνες, η οικογένεια Ανθρώπου διατηρείται ωστόσο αναλλοίωτη χωρίς να μαθαίνει τίποτα από τα λάθη της και συνεχίζει με την ίδια υπεροψία σαν να είναι το επίκεντρο του κόσμου με οτιδήποτε γυρίζει γύρω τους να αποτελεί υποχείριό τους.
Σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης Σκηνικά-Κοστούμια: Βέτα Χαϊλατζίδου Μουσική: Νατάσα Ιωαννίδου Χειρισμός φώτων και ήχου: Κώστας Παπαδόπουλος Μακιγιάζ: Όλγα Παπανάκου
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Εκφωνητής: Σοφία Αγαθαγγελίδου Σαβίνα: Χριστίνα Μπομπόλη Κα Ανθρώπου: Άννα Γκούντα Παιδί του τηλεγραφείου: Λάζαρος Τσορμπατζίδης Χάρρυ: Αντώνης Καρράς Χαρά: Πωλίνα Γώγου Κος Άνθρωπος: Χάρης Αμανατίδης Γύφτισσα: Θωμαή Σιούμη Πρόσφυγες : Διονύσης Ζαρώτης, Νατάσα Ιωαννίδου, Μαρία Μπουκουβάλα, Όλγα Παπανάκου, Λάζαρος Τσορμπατζίδης
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 8 ευρώ, εκπκπτωτικό 5 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων) και ομαδικό (πάνω από 10 άτομα).

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ