Το καθιερωμένο εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια ΑΝΤΑΜΩΜΑ των διαμενόντων με τους απανταχού δημότες του Δίου Πιερίας, πραγματοποιήθηκε και φέτος με την παρουσία και πολλών επισκεπτών. Το έθιμο αναβίωσε την Κυριακή, την συμβολική Κυριακή των Απόκρεω, μετά τη Θεία Λειτουργία, στο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου.
Πρωτεργάτης του παραδοσιακού ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης, με αρωγούς και συμπαραστάτες τα μέλη του Εκκλησιαστικού συμβουλίου και τους κατοίκους της ιστορικής περιοχής της Πιερίας και της Μακεδονίας γενικότερα.
Το φετινό έθιμο, όπως και τα προηγούμενα, υλοποιούνται με την ευλογία και πατρική αγάπη και υποστήριξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεωργίου και ήταν αφιερωμένο στα μέλη των Κατηχητικών Συνάξεων Ενηλίκων της ενορίας, τα οποία και τιμήθηκαν από τον πατέρα Δημήτριο. Τον Σεβασμιότατο εκπροσώπησε στη Θεία Λειτουργία και το τελετουργικό της εκδήλωσης ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Παύλος Ντούρος.
Ο πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης που διακονεί την τοπική Εκκλησία του Δίου για πάνω από τρείς δεκαετίας, τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα από το Τοπικό Συμβούλιο της τοπικής Κοινότητας Δίου ως δείγμα ευγνωμοσύνης και αγάπης για τη πολυετή διακονία και προσφορά του στη τοπική κοινωνία του Δίου, εξαίροντας το πολυεπίπεδο ποιμαντικό του έργο. Την πλακέτα επέδωσε η Ελένη Ζησιάδου.
Επίσης τιμήθηκαν, ο Θεολόγος-Κατηχητής Αστέριος Μπούγιας, ο Περικλής Χατζηγιάννης για την πολύχρονη εθελοντική δημοσιογραφική προβολή του εθίμου, οι εικονολήπτες Δημήτριος Μπατζικώστας και Χρήστος Μυστρίδης, καθώς και οι τοπικοί καλλιτέχνες-παραδοσιακοί οργανοπαίκτες για την αφιλοκερδή τους συμμετοχή στο μουσικό-χορευτικό πρόγραμμα.
Παράλληλα ο πατέρας Δημήτριος, προσέφερε συμβολικά ως ευλογία από μία εικόνα της πολιούχου του Δίου, Αγίας Παρασκευής, στον Ταξίαρχο της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου Ζαχαρία Ζαχαρόπουλο και στον συλλειτουργούντα στρατιωτικό ιερέα που υπηρετεί στην συγκεκριμένη Ταξιαρχία, πατέρα Φίλλιπο.
Ο ακούραστος πρωτεργάτης του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης, στον χαιρετιστήριο λόγο του, επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Αυτή την Κυριακή, την τόσο σημαντική για την Ορθοδοξία επιλέξαμε να συνασσόμαστε, δηλαδή να ανταμώνουμε εδώ στην Πατρώα Μακεδονική γη του Δίου. Όπως ο Χριστός θα συνάξει όλα τα έθνη την ημέρα της Κρίσεως, έτσι και η τοπική Εκκλησία του Δίου, τη σημερινή ημέρα, συνάζει όλους τους διαμένοντες και καταγόμενους από το Δίον που βρίσκονται διασκορπισμένοι στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο ή στο εξωτερικό, αποσκοπώντας στο να κρατήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη και την επικοινωνία με τους απανταχού αδελφούς μας που κατάγονται από τον τόπο μας.
Επίσης, αυτή την ημέρα εδώ και 24 χρόνια, το Δίον στέλνει το δικό του μήνυμα ενότητας, η τοπική μας κοινωνία που αποτελείται από τα τρία στοιχεία του Ελλαδικού κορμού, τους Βλάχους, τους Σαρακατσαναίους και τους Πόντιους, ενώνονται στην αγκαλιά της τοπικής μας Εκκλησίας και παραμένουμε αλληλέγγυοι, φιλόξενοι, αδελφωμένοι, μονιασμένοι και συνεχίζουμε δημιουργικά όλοι μαζί την πορεία μας σε τούτο εδώ τον τόπο, πάντα εις Δόξαν Θεού.
Όπως ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε, η Εκκλησία μας συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στην ανάδειξη, τη διατήρηση και διαιώνιση των ηθών και εθίμων του λαού μας. Αναμφίβολα μέσα από το λαϊκό πολιτισμό αναζητούμε τις ρίζες μας, ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας ως λαός, πιστοποιούμε την ταυτότητα μας και θωρακίζουμε τη συνοχή μας, διαφυλάττοντας την Ελληνορθόδοξη Χριστιανική παράδοση και κληρονομιά. Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ μας, είναι βέβαιο ότι συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό θα το διατηρήσουμε ως κορωνίδα της ύπαρξής μας. Είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο που τυγχάνει της ευλογίας και πατρικής αγάπης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
Αδελφοί μου θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφέρω δύο λόγια για το έθιμο, αν και βέβαια είναι γνωστό σε όλους, οφείλουμε όμως να το υπενθυμίζουμε όχι μόνο για εμάς αλλά και για να το γνωρίσουν οι αδελφοί μας επισκέπτες που βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί μας.
Το έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, είχε χαθεί με το πέρασμα του χρόνου. Όμως ένας διακαής πόθος με διακατείχε και με ωθούσε στο να το αναβιώσουμε, ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στους προγόνους μας. Θεωρώ ότι το καταφέραμε γιατί εδώ και 24 χρόνια είναι παρόντες όλοι, ντόπιοι και αδελφοί μας που διαβιούν μακριά από την πατρογονική μας γη, την πάλαι ποτέ Μαλαθριά, την προγενέστερη του Δίου ονομασία. Επιπρόσθετα, το ΑΝΤΑΜΩΜΑ έδωσε την ευκαιρία στους νεώτερους να γνωρίσουν και να γίνουν κοινωνοί της ιστορικής μας ταυτότητας και φυσιογνωμίας.
Το Δίον υπήρξε στο παρελθόν έδρα Επισκοπής, με πρώτο επίσκοπο Δίου τον Παλλάδιο. Η επισκοπή Δίου της ιστορικής Μακεδονικής γης, παρουσίασε αξιόλογο θρησκευτικό έργο. Πεφωτισμένοι Ιεράρχες συνέβαλαν στη διατήρηση του φρονήματος των προγόνων μας και υποστήριξαν ενεργά τις προσπάθειες τους ιδιαίτερα όταν η απειλή των κατακτητών και η φοβέρα σκίαζαν και καταπλάκωναν κάθε ελπίδα. Εκεί τότε πρωτοπόρα, ο Δεσπότης και ο Παπάς, αντέταξαν τη θεϊκή δύναμη του Ορθόδοξου λόγου. Μόρφωσαν και διαπαιδαγώγησαν τα Ελληνόπουλα και διαφύλαξαν τα εθιμικά τους.
Στον Ιερό χώρο που σήμερα συμπροσευχόμαστε, εδώ στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, υπήρχε αρκετά χρόνια πριν Ιερό Μονύδριον υπαγόμενο στη δικαιοδοσία της Μοναστικής Αδελφότητας του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω του Θαυματουργού.
Αυτός λοιπόν ο χώρος αποτελούσε το σημείο συνάντησης και αναφοράς των προγόνων μας. Εδώ πέρα, μέσα από την προσευχή και παράκληση προς την Οσιοπαρθενομάρτυρα και Αθληφόρο Αγία Παρασκευή, οι δικοί μας άνθρωποι είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κρατήσουν ζωντανή τη συνοχή, την αλληλεγγύη, την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ τους.
Ο λαογράφος στην επισήμανση του για την ορθόδοξη λατρεία στα ήθη και έθιμα του Ελληνικού λαού, αναφέρει: «Γιορτές, τελετές και σύμβολα στην Ορθόδοξη Ελληνική λατρεία είναι ένα εξαίρετο σύνολο ζωντανών εκδηλώσεων που γίνονται από την ίδια την Εκκλησία για το Λαό ή από το Λαό για την Εκκλησία. Γεμίζουν τη ζωή του Έθνους και κρατούν σε απόσταση οποιαδήποτε εισβολή από ξένα και δελεαστικά έθιμα. Οι συμπαθητικοί κληρικοί των χωριών διατηρούν μιαν Εκκλησιαστική ορθόδοξη λαογραφία από τις πιο ακατάλυτες. Η Ορθόδοξη λατρεία διατηρεί τα Ελληνικά παραδοσιακά έθιμα και μέσα στον οποιοδήποτε εξευρωπαϊσμό μας, οι γιορτές, οι τελετές και η κοινωνική τους επίδραση θα δείχνουν πάντα την εθνική φυσιογνωμία μας και θα φωνάζουν με ένα πανηγυρικό τρόπο, εδώ Ελλάδα». Λόγια ορθά του Λαογράφου που μας αγγίζουν και μας εκφράζουν.»
Στο αύλειο χώρο, με το παραδοσιακό φλάμπουρο που κρατούσε ο Πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης, δείγμα της αδελφοσύνης, αγάπης και συγχώρεσης και με την ακολουθία όλων όσων συμμετείχαν στην αναβίωση ξεκίνησε το έθιμο, ενώ τοπικά συγκροτήματα απέδιδαν παραδοσιακούς χορούς, πάντα με την προσφορά τοπικών εδεσμάτων.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.