Μενού Κλείσιμο

Με «Αντιγόνη» συνεχίζονται σήμερα τα «Φώτια 2019»

 Η τραγωδία του Σοφοκλή, «ανεβαίνει» από το Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Ολύμπου

 Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Φώτια 2019» με τη θεατρική παράσταση  «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρας στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος».

 Την παράσταση θα παρουσιάσει το  Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (Τμήμα Βροντούς) εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, στο πλαίσιο των φετινών «Φωτίων».

Η συνεργασία αυτή με έναν από τους κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της Πιερίας, ενισχύει την εξωστρέφεια της τοπικής Εκκλησίας που προωθεί τα τελευταία χρόνια Ιερά Μητρόπολη με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη κ. Γεωργίου

Το Εργαστήριο ιδρύθηκε το 2018 από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου με σκοπό την ανάδειξη της δημιουργικότητας των παιδιών με βάση τη συμμετοχή τους σε δράσεις συνέργειας όλων των τεχνών (λογοτεχνία, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορός). Τη φετινή χρονιά λειτουργούν δύο τμήματα στην Κατερίνη και στη Βροντού της Πιερίας.

Η θεατρική παράσταση αποτελεί μέρος των ποικίλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου. Οργανώθηκε με εκπαιδευτικούς άξονες: την προσέγγιση ολόκληρου του ποιητικού κειμένου με βάση μια νέα προσαρμοσμένη μετάφραση· την πολυτροπική, κιναισθητική και ψυχοκινητική του αναπλαισίωση· τη διακειμενική του αναμέτρηση με άλλα ομόχρονα κείμενα και άλλες τέχνες.Κυρίως, όμως, με την αναστοχαστική κατανόηση και την αναδημιουργία του κειμένου από τα ίδια τα παιδιά.

Όπως, σημειώνει ο κ. Νικόλαος Γραίκος, δάσκαλος του Εργαστηρίου:  «Ήταν μεγάλη πρόκληση για το Εργαστήριό μας η ενασχόληση με την »Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Το βασικό ερώτημα που μας απασχόλησε ήταν το νόημα, που μπορεί να έχει για τα σημερινά παιδιά η πράξη ήθους και αντίστασης της Αντιγόνης. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά πραξιακά. Παρόλο που είναι δύσκολο για ένα παιδί να βιώσει σε βάθος το νόημα της απόφασης της Αντιγόνης μπορεί, ωστόσο, να κατανοήσει το νόημα της »πράξης» ως σημαντικού στοιχείου της ζωής. Αυτό γίνεται μόνο μέσα από το άνοιγμα του παιδιού στην ομάδα και την ανακάλυψη των αληθινών του δυνατοτήτων μέσα από δράσεις που έχουν προσωπικό νόημα».

Η είσοδος στη θεατρική παράσταση η είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αντιγόνη: Βαγγελίτσα Τσιμήτρη. Κρέων: Πασχαλίνα Γιαννάκη.

Ισμήνη: Χριστίνα‐Ειρήνη Λιόλιου. Ευρυδίκη: Σταυρίνα Βάια.

Φύλακας: Ηλιάνα‐Μαριτίνα Τζιάφα. Αίμων: Γιώργος  Μυτελέτσης.

Τειρεσίας: Διονύσης Ντουράκογλου. Άγγελος‐Εξάγγελος: Βαγγελίτσα Τσιμήτρη.

Παιδί (οδηγός Τειρεσία): Καλλιόπη Τσιανάκα.

Χορός: Κατερίνα Νταλαμπέκου (Κορυφαία 1), Έλενα Κορινιώτη (Κορυφαία 2),Δήμητρα Γιάντσιου, Καλλιόπη Τσιανάκα,Μαρία Τσιανάκα, Δήμητρα Καλαϊτζή, Ιωάννα Ντόντη, Γιάννης Γκολέμας.

Διδασκαλία: Νικόλαος Γραίκος

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ