Ματωμένος Γάμος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
– Περιοδεία Καλοκαίρι 2022 | 3/7 Δίον – 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου – Αρχαίο θέατρο Δίου
Συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές της παράστασης: Μαριάννα Πολυχρονίδη
Συνεντεύξεις: Ηρώ Τζημίκα
Ματωμένος Γάμος, λοιπόν, για το καλοκαίρι του 2022! Μεγάλο καστ με πολλούς αγαπημένους ηθοποιούς. Θα ήθελα να μάθω πώς είπες το «ναι» και φυσικά με ποια κριτήρια διαλέγεις τις παραστάσεις που θα λάβεις μέρος…
Η πρόταση για τη συγκεκριμένη παράσταση ήρθε από τον σκηνοθέτη, τον Νικορέστη Χανιωτάκη και αρκετά νωρίς, σκέψου, τον Απρίλιο του 2021! (γέλια). Όταν μιλήσαμε εμείς, δεν ήξερε πολλά βασικά πράγματα, οι περισσότεροι δεν είχαν «κλείσει» και το μόνο που γνώριζε να μου πει, ήταν ότι τη μουσική θα τη γράψει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Έχουμε δουλέψει με τον Νικορέστη στο παρελθόν, ως ηθοποιοί κι οι δύο, (αργότερα έφυγε για να σπουδάσει σκηνοθεσία) σε ένα παιδικό στο θέατρο Badminton που είχε γράψει η Μαριανίνα Κριεζή. Τον είχα πάντα μέσα στην καρδιά μου και πάντα λέγαμε κι οι δύο, μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία ώστε να συνεργαστούμε και υπό αυτές τις συνθήκες. Πάντως το μεγαλύτερο ρόλο για να πω το «ναι», τον παίζουν οι άνθρωποι, το έμψυχο υλικό! Έχει τύχει να απορρίψω ρόλους, ενώ τους ονειρευόμουν, καθώς οι υπόλοιπες συνθήκες δεν πληρούνταν. Δεν ήθελα να πάω σε έναν θίασο που δεν με ικανοποιεί ή σε μία παραγωγή που ξέρω ότι θα κάνει εκπτώσεις… Το θέατρο είναι συνολική δουλειά και όλα πρέπει να είναι κι από ένα επίπεδο και πάνω… Έτσι χτίζεται και μια πορεία και μια σταδιοδρομία…
Θα μπορούσες μέσα σε λίγες λέξεις να μας πεις τι πρεσβεύει ο χαρακτήρας που υποδύεσαι;
Εγώ παίζω τη γυναίκα του Λεονάρδο, η οποία είναι κι η απατημένη της ιστορίας. Ο Λεονάρδο το σκάει με τη Νύφη. Η γυναίκα αυτή τον αγαπάει πολύ, έχουν ένα παιδί και είναι έγκυος στο δεύτερο, η Νύφη είναι ξαδέρφη της και ο Λεονάρδο ήταν σε σχέση παλιότερα με τη Νύφη, αλλά χώρισαν και παντρεύτηκε τη δική μου ηρωίδα. Η οποία να πω ότι δεν έχει όνομα, αλλά όχι μόνο αυτή… δεν έχει κανείς εκτός από έναν κι αυτό είναι κάτι πολύ έξυπνο που χρησιμοποίησε ο Λόρκα, γιατί ο μόνος ήρωας που έχει όνομα, είναι ο Λεονάρδο. Και συμβαίνει αυτό γιατί τους χρησιμοποιεί σαν σύμβολα. Η γυναίκα, λοιπόν, υποφέρει γιατί γνωρίζει από την αρχή του έργου ότι αυτός δεν είναι πια εκεί. Αλλά το στοίχημα το δικό μου και του Νικορέστη ήταν να προσπαθήσουμε να μην είναι καθόλου μίζερη. Να μην πούμε «Αχ, την κακομοίρα»! Είναι μία γυναίκα πολύ καθαρή, διάφανη, κρυστάλλινη και προσπαθεί με την αγάπη της να τον κρατήσει, ενώ ξέρει… Ήταν πολύ δύσκολο και επειδή συνήθως ως ηθοποιός παίζω ρόλους που «όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν» (γέλια) αλλά ήταν και πρόσκληση. Το πώς θα βγει προς τα έξω χωρίς να τη «μιζεριάσουμε».
Διάβασα ότι είναι ένα δύσκολο έργο στη προσέγγιση της θεματολογίας του από τη σύγχρονη οπτική…
Κατά κάποιο τρόπο θεωρώ ότι αναφερόμαστε στη γλώσσα. Ο Λόρκα έτσι κι αλλιώς είναι θεατρικός συγγραφέας, αλλά γράφει απολύτως ποιητικά. Η μετάφραση που έχουμε εδώ είναι η κλασική του Νίκου Γκάτσου, που δεν είναι μία απλή μετάφραση, έκανε μεταφορά. Οι άνθρωποι κυρίως του θεάτρου, αλλά κι οι θεατρόφιλοι είναι συνδεδεμένοι με αυτή τη μετάφραση, γιατί αναδεικνύει και πολλά και υπάρχει διαχρονικότητα. Το έργο είναι «λαϊκό». Μιλάει για έρωτα και βεντέτα, all time classic και «χτυπάει» μέσα μας. Έχει τον γάμο, έχει τον πρό-γαμο, έχει το γλέντι. Πολλά πράγματα κι από την κοινωνία μας. Βέβαια μας κάνει μια «τούμπα» στην 3η φάση του έργου και μας περνάει στην ποίηση και το «μεταφυσικό», αλλά είναι κι ένα κομμάτι της θεατρικής ανάτασης αυτό. Έχει τρομερό ενδιαφέρον και για τους μυημένους και για τους μη! (γέλια)
Να τονίσουμε κιόλας ότι η μουσική του έργου είναι η πρωτότυπη και είναι του Αλκίνοου Ιωαννίδη κι ότι θα παίζεται ζωντανά από εσάς, τους ηθοποιούς… Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Είναι σημαντικό αυτό για τη δική μας παράσταση, γιατί δεν θα είναι τίποτα ηχογραφημένο. Όλα θα είναι live, ακόμα και ο παραμικρός ήχος. Πιστέψτε με ότι τα τραγούδια που έγραψε ο Αλκίνοος, έφτασαν τον πήχη πολύ ψηλά κι είμαι από τις ηθοποιούς που το λέω με απόλυτη ευθύνη, γιατί έχω παίξει πολλές φορές σε μιούζικαλ στην Ελλάδα κι επειδή προέρχομαι κι εγώ από αυτόν τον κόσμο, της μουσικής, είχα τη συνεργασία πριν 5 χρόνια με τον Θάνο Μικρούτσικο-ήμουν η τελευταία του ερμηνεύτρια-, οπότε ήταν πολύ σημαντικό το ποιος θα γράψει μουσική σε αυτό το έργο, γιατί σηκώνω και μεγάλο κομμάτι των τραγουδιών στην «πλάτη» μου… Να πω, ότι τον εκτιμώ ιδιαίτερα και για το τεράστιο ταλέντο του, αλλά και για τον τρόπο που στέκεται στην κοινωνία και σίγουρα εκτός του θεατρόφιλου κοινού, θα πιάσει και το φάσμα των μουσικόφιλων που το περιμένουν κι αυτοί πώς και πώς… Αυτά που καλούμαστε να κάνουμε, έχουν τετραφωνίες και πολλά άλλα… Είναι πραγματικά δύσκολο και φυσικά ο θίασος έχει επιλέγει και με βάση τις τραγουδιστικές του ικανότητες! Αυτό όμως θα είναι κι ένα κομμάτι που θα συντελέσει πολύ στο αποτέλεσμα… Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, αλλά η αίσθηση που έχω πάρει από τις πρόβες, το σκηνικό, τα κοστούμια, η δουλειά όλων, θεωρώ ότι θα είναι μία από τις πολύ ωραίες παραστάσεις του καλοκαιριού.
Πρώτο καλοκαίρι χωρίς μέτρα στα θέατρα, στις συναυλίες. Ένα βήμα πιο κοντά στην «κανονικότητα». Πώς ήταν για εσένα τα προηγούμενα χρόνια «δουλεύοντας» με περιορισμούς και βλέποντας τα θέατρα να ανοιγοκλείνουν;
Εντάξει, αυτό που συνέβη στον κλάδο μας ήταν τρομερά δύσκολο και πολύ ψυχοφθόρο. Ήταν αυτό που λέμε το «ένα παραπάνω». Δηλαδή να παίζεις σε παράσταση και να μην ξέρεις αν θα πας το βράδυ, γιατί κάποιος μπορεί να νοσεί, είτε εσύ να νοσείς και να μην το ξέρεις, είτε να κλείσει για κάποιον άλλον λόγο επειδή έτσι αποφασίστηκε. Ήταν τρομερά βίαιο και στα όρια του παραλόγου. Έχοντας φυσικά κατά νου όλο αυτό με τη δημοσία υγεία, αλλά νομίζω ότι ο κλάδος μας χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να είμαστε θετικοί και ας ευχηθούμε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά το καλοκαίρι. Ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να επικοινωνήσουμε ξανά μέσα από το θέατρο και τη μουσική. Είναι μια τεράστια ανάσα τώρα και ας ελπίσουμε ότι το φθινόπωρο θα «πάει» ακόμα πιο ομαλά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Αρχαίο θέατρο Δίον στις 3.7 με τον «Ματωμένο Γάμο». Έχεις παίξει ξανά στο συγκεκριμένο θέατρο; Επίσης θα ήθελα να μάθω αν έχεις επισκεφθεί παλαιότερα την Κατερίνη και τον Νομό Πιερίας πέρα από εργασιακούς λόγους;
Έχω παίξει, κάμποσες φορές είναι η αλήθεια. Η τελευταία φορά ήταν το 2018 με την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη μαζί με τη Λένα Παπαληγούρα και τον Νίκο Κουρή. Είναι ένα θέατρο το οποίο αγαπώ πολύ, γιατί έχει δύναμη και υπέροχη ενέργεια. Πρώτη φορά όμως είχα έρθει στην Κατερίνη με την 5ήμερη του σχολείου! (γέλια) Πήγαινα Γυμνάσιο και Λύκειο στην Κρήτη, στο Ηράκλειο. Τα σχολεία της Κρήτης είναι σύνηθες να πηγαίνουν Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά εμείς το λέγαμε και πολυήμερη, γιατί χάναμε και τις 2 μέρες στο καράβι! (γέλια) Έτσι, λοιπόν, μείναμε και δύο βράδια στην Κατερίνη… Τα τελευταία χρόνια όμως δεν έχει τύχει να παραθερίσω κάπου, αν και το έχω συζητήσει πολλές φορές με την καλή μου φίλη δημοσιογράφο, Σοφία Δήμτσα, η οποία κατάγεται από εκεί!
Επόμενα σχέδια από τον Σεπτέμβρη και τη νέα σεζόν;
Μπορώ να το πω πια, γιατί το κλείσαμε κι επίσημα, ότι θα είμαι από τον Οκτώβριο στο «Το Μινόρε Της Αυγής» και οι παραστάσεις θα γίνουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση αυτή παίχτηκε την περασμένη σεζόν με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και μετά στο Θέατρο Ιλίσια. Έχει σχέση με την ιστορία του Πειραιώτικου ρεμπέτικου και θα παίξω ένα βασικό ρόλο και θα τραγουδάω επίσης! Στη συνέχεια και κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει κι ο «Ματωμένος Γάμος» στην Αθήνα σε κάποιο κλειστό θέατρο, από τη 2η σεζόν. Επίσης αυτό το διάστημα είναι κι η περίοδος που «βράζουν» οι συζητήσεις και για την τηλεόραση κι η αλήθεια είναι ότι το θέλω πολύ. Ελπίζω να καταφέρω να κυκλοφορήσω κι ένα καινούργιο τραγούδι, γιατί αν δεν κάνω είτε το ένα, είτε το άλλο, νιώθω μισή!
«Ματωμένος Γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε για 2 συνεχόμενα χρόνια η περιοδεία της ανατρεπτικής κωμωδίας η «Μήδεια» του Μποστ, η θεατρική εταιρεία Μυθωδία παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό έργο και συγκεκριμένα το «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και μουσική Αλκίνοου Ιωαννίδη.
Τον κεντρικό ρόλο της μάνας ενσαρκώνει η εξαίρετη Μαρία Τζομπανάκη. Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη και φέρει την υπογραφή του Αλκίνοου Ιωαννίδη με τους στίχους του Νίκου Γκάτσου! Η μουσική θα παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς. Ένα έργο – πρόκληση με έναν θίασο που απαρτίζεται από υπέροχους ηθοποιούς-μουσικούς.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Ματωμένος γάμος, η τραγωδία του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελεί ένα θεατρικό και λογοτεχνικό φαινόμενο. Σήμερα, περίπου έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, και παρά τη δυσκολία προσέγγισης της θεματολογίας του από τη σύγχρονη οπτική, ολοένα διευρύνεται πλανητικά η φήμη του με νέες παρουσιάσεις στο θέατρο σε πλήθος χώρες, με καινούργιες μελέτες γι’ αυτόν και σταθερό το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού. Έχει πάρει τη θέση του δίπλα στα κορυφαία αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, όπως είναι οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τα έργα του Σέξπηρ, του Στρίντμπεργκ, του Τσέχωφ ή του Τένεσι Ουίλιαμς.
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωτότυπη Μουσική – Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Διανομή:
Μαρία Τζομπανάκη ΜΑΝΑ – Μαρία Χάνου ΝΥΦΗ – Νίκος Πουρσανίδης ΛΕΟΝΑΡΔΟ – Κωνσταντίνος Ασπιώτης ΓΑΜΠΡΟΣ – Γιάννης Καλατζόπουλος ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ – Χριστίνα Τσάφου ΠΕΘΕΡΑ – Μαριάννα Πολυχρονίδη ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΑΡΔΟ – Κώστας Βασαρδάνης ΦΕΓΓΑΡΙ – Ισιδώρα Δωροπούλου ΖΗΤΙΑΝΑ – Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ Α’ – Κώστας Κοράκης ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ Β’ – Ιφιγένεια Μακρή ΔΟΥΛΑ – Άννα Φιλιππάκη ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ
Συντελεστές:
Σκηνικά-Κοστούμια : Αρετή Μουστάκα
Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Νταϊόγλου
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Μουσική διδασκαλία:
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος – Αλκίνοος Ιωαννίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθούλα Ευκαρπίδου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Εύα Παπαδέλλη
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Καβαλλάρη
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.