Μενού Κλείσιμο

«Ματωμένος Γάμος» στο Λιτόχωρο

Απόψε από το Φεστιβάλ Ολύμπου και το Θέατρο COMMEDIA

Το αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα παρουσιάζεται απόψε στις 9 στο Ανοιχτό Θέατρο Λιτοχώρου από το Θέατρο COMMEDIA και σε σκηνοθεσία Θανάση Μαργαρίτη

Έρωτας, πάθη, μοιραίες επιλογές, κλειστές κοινωνίες, κοινωνικά στερεότυπα, ανικανότητα συγχώρεσης και το μαγικό ξερό χωμάτινο περιβάλλον της Ισπανίας. Εμμονές, δεισιδαιμονίες, τιμή, άνθρωποι τυραννισμένοι από τη μάχη ανάμεσα στα «θέλω» και τα «πρέπει» τους. «Ματωμένος Γάμος» δηλαδή. Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα εννοείται! Ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας γραμμένο στην Ισπανία του 1932. Ένα μνημειώδες έργο μεστό με τον γνωστό ποιητικό λόγο του Λόρκα, ο οποίος πάντα με τη μαεστρία του βρίσκει τρόπο να διαπερνά τον αναγνώστη, τον θεατή, τον ακροατή.

Ο «Ματωμένος Γάμος» ανέβηκε πρώτη φορά στη Μαδρίτη το 1932. Στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1948. Έχει έκτοτε παρουσιαστεί από πολλούς θιάσους ανά τον κόσμο κι έχει αποδοθεί και στη μεγάλη οθόνη. Τον «Ματωμένο Γάμο» επέλεξε το Θέατρο COMMEDIA –Θανάση Μαργαρίτη για να «συνομιλήσει» με το κοινό του. Αυτό τον «Ματωμένο Γάμο» με τη σειρά του αποφάσισε και το Φεστιβάλ Ολύμπου να παρουσιάσει σε μια από τις παράλληλες εκδηλώσεις της φετινής 47ης χρονιάς ύπαρξής του. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Θανάσης Μαργαρίτης είπε για τον δικό του «Ματωμένο Γάμο»: «Μέσα από τα χρώματα και τους ήχους της Ισπανίας, κάτω από τον βουβό ήχο που κραυγάζει τον πόνο της ζωής ο Λόρκα επιλέγει να γεννήσει ρόλους γεμάτους αίμα, οι οποίοι παλεύουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη συμβατικότητα και την απελευθέρωση, στη χαρά και στον πόνο, στο ανέλπιστο κενό και στην ανάσα ζωής που μπορεί να χαρίσει ο πόθος. Ήρωες οι οποίοι κουβαλούν το βαρύ φορτίο της μοίρας τους, αναζητούν τη λύτρωση μέσα στα χαμένα και καταπιεσμένα ένστικτά τους με αρωγό τη δύναμη της φύσης. Η εικόνα της καταπίεσης που αποζητά σωτηρία μα δεν ακούγεται πίσω από τη θορυβώδη φλυαρία της Μεσογείου έτσι όπως μόνο ο Λόρκα μπορεί να την αποδώσει μέσα από τον λόγο του».

Στην παράσταση παίζουν οι:

Τερέζα Ευγενίδου, Θανάσης Μαργαρίτης, Εύη Καζατσίδου, Βασίλης Κουιμτζίδης, Βάλια Βατζόλα, Γιώργος Σατιλμής,  Σταυρούλα Ηλιοπούλου, Κατερίνα Κοτσαφτίκη, Ελπίδα Κατσάνη, Κλειώ Γκολέμα, Αθανασία Λογύρου, Σοφία Συμεωνίδου, Βάλια Λάμπρου, Μαρία Ζαπουνίδου, Δωροθέα Γκουρμάνου, Ζαχαρένια Μαργαρίτη, Κατερίνα Μισαηλίδου.

Μουσική: Ελπίδα Κατσάνη Σκηνικά – κοστούμια: Ειρήνη Τζέκου Ήχος-Φώτα: Σωτήρης Κουτσουράς Σκηνοθεσία: Θανάσης  Μαργαρίτης

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ. Φοιτητικό/ Ανέργων/ Πολυτέκνων/ ΑΜΕΑ: 6 ευρώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ