Με την προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Ράχη Πιερίας, τα ΛΓ’ Πάτρια, οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης “Τα Πάτρια”, που φέτος αφιερώθηκαν στους Αγίους Νεομάρτυρες. Δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση του Covid-19, στους χώρους των εκδηλώσεων είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας.
Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το απόγευμα του Σαββάτου 17/10, με τον Πανηγυρικό εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Αρχιμ. Νικάνωρ Παπανικολάου, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου. Το πρωί της Κυριακής, αμέσως μετά την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Λουκά Ράχης, στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος έγινε στο Πνευματικό Κέντρο των «ΠΑΤΡΙΩΝ» η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων.
Συνοπτικά το πρόγραμμα, περιλάμβανε χαιρετισμό από τον πρόεδρο του συλλόγου Δημήτρη Ντούρο, σύντομη ομιλία από τον Μοναχό π. Λουκά Φιλοθεΐτη, προβολή ντοκιμαντέρ για τους Αγίους Νεομάρτυρες και κέρασμα σε όλους όσοι παρέστησαν στα δρώμενα.
Στο χαιρετισμό του ο κος Ντούρος τόνισε μεταξύ άλλων: «Με τη χάρη του Θεού και την υψηλή προστασία του εορταζόμενου σήμερα Αγίου Λουκά βρισκόμαστε όλοι εδώ, αφενός ικέτες στη μνήμη του, αφετέρου συνοδοιπόροι στα ΛΓ΄ΠΑΤΡΙΑ.
Οι φετινές εκδηλώσεις, με βαθύ θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα, αφιέρωμα στους Νεομάρτυρες του τόπου μας και στην απαρχή του αγώνα για ελευθερία και καταξίωση του Γένους μας, θα εορτασθούν πανηγυρικά στα επόμενα ΠΑΤΡΙΑ και θα συμπέσουν με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος και η αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τους επιβεβλημένους περιορισμούς όχι από εξωτερικό καταναγκασμό αλλά ως εκδήλωση αγάπης προς το διπλανό μας, δε μας επιτρέπουν να σας κάνουμε μέτοχους στο περίσσευμα της καρδιάς μας, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, με μια σειρά πανηγυρικών εκδηλώσεων, οι οποίες φιλοδοξούν να καλλιεργούν με παραγωγικό σπόρο την ψυχή και το πνεύμα.
Από τον προηγούμενο Μάρτιο γίναμε και εμείς οι Έλληνες αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες ενός μεταδοτικού μικροβίου – ιού που άλλοι το χαρακτηρίζουν φονικό και παίρνουν μέτρα προστασίας και άλλοι, για όσο μάλλον δεν αγγίζει αυτούς και τους οικείους, μειδιούν με περισπούδαστο ύφος.
Η σημερινή πραγματικότητα, όπως καθημερινά διαμορφώνεται, μοιάζει με το κέντρο ενός κύκλου. Κατά μήκος της ακτίνας μέχρι και την περιφέρεια υποχρεωτικά κινούμαστε όλοι μας και εκ των πραγμάτων, ως μέλη μιας οργανωμένης κοινωνίας, αγγίζουμε ο ένας τον άλλο και επομένως επηρεάζουμε θετικά ή αρνητικά τον περίγυρό μας.
Εφόσον όμως ο Θεός το επέτρεψε είμαστε υποχρεωμένοι αφενός να το αντιμετωπίσουμε και αφετέρου να βγούμε κερδισμένοι απ΄αυτό. Πολλοί Άγιοι έδειχναν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και αγάπη στην ιατρική και πρότειναν υπακοή στις ιατρικές συμβουλές και σεβασμό στους γιατρούς. Ο γιατρός Νικόλαος Μπαλδιμτσής έλεγε για τον όσιο Εφραίμ τον Καντουνακιώτη. «Ο Γέροντας εκτιμούσε την κλασική ιατρική και τα κλασικά φάρμακα τα οποία τα έπαιρνε με εμπιστοσύνη. Την υπακοή που έκανε στις ιατρικές συμβουλές και θεραπείες, δεν την συνάντησα σε άλλον άνθρωπο. Όταν μιλούσε ο γιατρός, σαν να μιλούσε ο Θεός! Ακριβής εφαρμογή του: Στη Σοφ. Σειράχ 38.1 διαβάζουμε: «Τίμα ἰατρὸν πρὸς τὰς χρείας αὐτοῦ τιμαῖς αὐτοῦ, καὶ γὰρ αὐτὸν ἔκτισε Κύριος» Τίμα το γιατρό, όπως του αρμόζει, έχοντας άλλωστε υπόψη σου τις υπηρεσίες του στις ανάγκες σου, διότι ο Κύριος έκαμε αυτόν» και παρακάτω «Κύριος ἔκτισεν ἐκ γῆς φάρμακα, καὶ ἀνὴρ φρόνιμος οὐ προσοχθιεῖ αὐτοῖς» Ο Κυριος ώρισε να φυτρώνουν φαρμακευτικά βότανα από την γην, ο δε φρόνιμος άνθρωπος δεν τα αποστρέφεται.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, δε συνιστά υγιή τοποθέτηση η υιοθέτηση ακραίων θέσεων, γιατί κινούνται στη σφαίρα του εγωισμού και της ανυπακοής. Και οι δυο αυτές αντιδράσεις πέρα από αντιεκκλησιαστικές είναι και διχαστικές και βρίσκονται μακριά από το κύριο μέλημα του εκκλησιαστικού πληρώματος που είναι η σωτηρία της ψυχής μας. Αν λοιπόν ισχύει για μια ακόμα φορά η αρχαία ρήση «ουδεν κακόν αμιγές καλού» ας ελπίσουμε ότι θα βγούμε πολλαπλά κερδισμένοι από αυτή την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας».
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Σάββας Χιονίδης, ο δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης Αθανάσιος Αναγνώστου, ο αντιδήμαρχος Δίου – Ολύμπου Διονύσιος Φώλιος, ο αναπληρωτής διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Μπέης κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Το ψυχαγωγικό – μουσικό σκηνικό των εκδηλώσεων το βράδυ του Σαββάτου επικεντρώθηκε σε Μουσική Βραδιά με συντελεστές τους: Γιώργο Μακρή, Θανάση Μπατάλα, Νίκο Πολυζωγόπουλο, Ανδρέα Ζιάκα, Απόστολο Κούρτη, Γιώργο Καρακούση, Νίκο Κατσαμάγκα.
Τέλος, με κατάνυξη και με τη συμμετοχή πιστών από τη Ράχη και την ευρύτερη περιοχή, τελέστηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στον Ι. Ν. Αγίου Λουκά Ιερά Αγρυπνία.
Μεταφέρεται για το 2021 ο κύριος κορμός των φετινών εκδηλώσεων
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν πραγματοποιήθηκε φέτος και μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά (όπου θα εορτασθούν τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821), ο κύριος κορμός των εκδηλώσεων και πιο συγκεκριμένα, το καθιερωμένο πλέον επιστημονικό συνέδριο, καθώς και η χορευτική βραδιά με την συμμετοχή σχημάτων από την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή.
Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.