Μενού Κλείσιμο

 Η συμμετοχή των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Ολύμπου

Άρθρο γνώμης

Της Μπέττυς Μαγρίζου

Το προγράμμα του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου , που είναι το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πιερίας με Πανελλήνια εμβέλεια και διεθνή προβολή έχει πάντα τόσο πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, που κάθε χρόνο το παρακολουθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί Λαρισαίοι.

Φέτος τιμώμενη χώρα είναι το Ισραήλ . Θεωρούμε πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ολύμπου και φυσικά των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτό, να ανοίγουν διαδρόμους επικοινωνίας με άλλες χώρες κι άλλες κουλτούρες και να τις κάνουν γνωστές στοευρύ κοινό. Στο Ισραήλ θα δει κανείς και θα θαυμάσει να ανθίζουν όλες οι τέχνες, λογοτεχνία, κινηματογράφος , χορός , μουσική κ.α. και θα εντυπωσιαστεί με το πώς μια χώρα με πολιτισμό που χάνετε στο βάθος χιλιετιών μπορεί να δεχτεί το νέο, το πρωτοποριακό να το ζυμώσει μαζί του και να το προβάλλει αναδεικνύοντας συγχρόνως μια αξιοθαύμαστη πολυπολιτισμικότητα.

Στο Ισραήλ κατέληξαν πολλοί Έλληνες εβραίοι μετά το Ολοκαύτωμα και μαζί με επιζήσαντες από άλλες χώρες έβαλαν το αποτύπωμα τους στον πολιτισμό . Οι Έλληνες εβραίοι κουβάλησαν μαζί τους την Σεφαραδίτικη κουλτούρα , που διατηρούσαν έντονη εδώ και 500 χρόνια, φυσικά την ελληνική κουλτούρα, που την είχαν στο πετσί τους και τέλος μετέφεραν τις φριχτές τους μνήμες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και γενικά από τον ναζισμό. Αυτά τα στοιχεία θα αναδείξουμε στην εκδήλωση της 8ης Ιουλίου οι εβραϊκές κοινότητες Θεσσαλονίκης και Λάρισας, μετά από τιμητική πρόταση που μας έγινε από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Ο καθηγητής Φιλολογίας Λέων Α. Ναρ θα μιλήσει για τους Σεφαραδίτες Εβραίους της Θεσσαλονίκης και τα τραγούδια τους με την συμμετοχή του μουσικού σχήματος Pelleginaggio al lenante,την Mariangela Chatzistamatiou, τον Νίκο Παναγιωτίδη, τον Αχιλλέα Τίγκα και την Σιμόν Μονιέλι με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινοτητας Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει το θεατρικό αναλόγιο της συγγραφέως ΜπέττυςΜαγρίζου με τίτλο ‘’ Λεχάιμ – Στη ζωή’’ σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ κ. Γιώργου Χανδόλια και με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινοτητας Λάρισας.

Στις 20 Ιουλίου θα δοθεί η μουσική παράσταση με τίτλο ‘’Μουσικές μετακινήσεις’’ με θέμα τις μετακινήσεις του λαού του Ισραήλ και με μουσικές στον χρόνο και στον χώρο γύρο από την Μεσόγειο στην οποία θα συμμετέχει η χορωδία της ΙΚΘ, που θαυμάσαμε φέτος στην συναγωγή της Λάρισας, σε διεύθυνση του Kostis Papazoglou

Στις 9 Αυγούστου στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ομιλιών μεταξύ αξιόλογων αρχαιολόγων, η διευθύντρια του ΕβραϊκούΜουσείου Ελλάδας Ζανετ Μπαττίνου θα μιλήσει για τις εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα.

Αυτές είναι οι εκδηλώσεις των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας στο Φεστιβάλ.

Για δυο μήνες η καρδιά του πολιτισμού θα χτυπάει στην Πιερία, κάτω από τη σκιά του Ολύμπου μας, του ιστορικού βουνού , του βουνού των μύθων.

Ευχόμαστε να έχουν επιτυχία όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν αφού βασίζονται ‘’ στης Ελλάδας τη μελίρρυτη φωνή και την φλογερή ψυχή της Ιουδαίας ‘’ κατά τους στίχους του Γιοσέφ Ελιγιά , στον οποίο αναφέρεται και η έκθεση του Asteris Gkekas, που θα εκτίθεται καθ´ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ .

Μπέττυ Μαγρίζου

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Τα νέα της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ