Μενού Κλείσιμο

 Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας παρουσιάζουν τα «Βήματα» του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία σε ψηφιακή προβολή

Ο Απόστολος Παύλος, γνωστός και ως ο «Απόστολος των Εθνών», αποτελεί τη σπουδαιότερη φυσιογνωμία της πρώτης Εκκλησίας, ο οποίος διέδωσε τον Χριστιανισμό στα Έθνη, ανοίγοντας έτσι την προοπτική του χριστιανικού κηρύγματος και προσδίδοντάς του στην πράξη έναν οικουμενικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό άλλωστε και του αποδόθηκε και ο χαρακτηρισμός «o πρώτος μετά τον Ένα», ο πρώτος δηλαδή μετά τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ειδικά δε για την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Απόστολος Παύλος θεωρείται και ως ο ιδρυτής της.

Ο Απόστολος Παύλος θα έλθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της β΄ αποστολικής του περιοδείας, προερχόμενος από την Τρωάδα της Μικράς Ασίας στη σημερινή Τουρκία. Σύμφωνα με τη διήγηση του Βιβλίου των  Πράξεων των Αποστόλων, την άνοιξη του 50μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος και οι συνοδοί του ήλθαν στην Τρωάδα. Κατά τη νύχτα παρουσιάσθηκε σε αυτόν ένα όραμα: κάποιος άνδρας Μακεδόνας στάθηκε μπροστά του και τον κάλεσε να περάσει στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, στη Μακεδονία, και να τους βοηθήσει. Η αντίδραση του ίδιου και των συνεργατών του ήταν άμεση. Αποφάσισαν αμέσως να αναχωρήσουν για τη Μακεδονία, διότι κατάλαβαν ότι ο Κύριος τους καλούσε να φέρουν στους Μακεδόνες το χαρμόσυνο άγγελμα του Ευαγγελίου.

Το όραμα αυτό έφερε τον Απόστολο Παύλο στον ελλαδικό χώρο, όπου ο ίδιος ίδρυσε πολλές τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες. Αρχίζοντας τη β’ ιεραποστολική του περιοδεία από τη Μακεδονία ο Απόστολος των Εθνών κήρυξε στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ερατεινή γη της Ημαθίας.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από Βεροιείς, ακολούθησε τη «Βεροιόστρατα», μια γνωστή από την αρχαιότητα πεδινή διαδρομή, σύντομη και ασφαλή, που συνέδεε τη Βέροια με τον Κολινδρό, όπου κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού. Από εκεί η αποστολική συνοδεία κατηφόρησε προς το Αιγίνιο και τη Μεθώνη, όπως μαρτυρείται από αρχαιολογικά τεκμήρια και τοπικές παραδόσεις, και επιβιβάστηκε σε πλοίο από την Αρχαία Πύδνα, το πλησιέστερο και ασφαλέστερο λιμάνι της εποχής, με προορισμό την Αθήνα.

Ο Απόστολος Παύλος, ευρισκόμενος και πάλι στην Μακεδονία, επισκέφθηκε και νέους τόπους, προκειμένου να κηρύξει και σε άλλους ανθρώπους το χριστιανικό μήνυμα. Συγκεκριμένα, κατά τις δύο τελευταίες περιοδείες του (3η και 4η), αναχωρώντας και πάλι από τη Βέροια, ακολούθησε τη διαδρομή του γνωστού κάθετου διαπεριφερειακού άξονα Θεσσαλονίκης–Κορίνθου, που διέσχιζε ολόκληρη την Πιερία, όπως μαρτυρείται σε πολλούς αρχαίους χάρτες. Οι τόποι αυτοί μπορεί να μην κατονομάζονται στην Καινή Διαθήκη, μαρτυρούνται όμως στις τοπικές παραδόσεις, τις οποίες συχνά επιβεβαιώνει η επιστήμη, ιδιαίτερα η αρχαιολογία.

Στην περίπτωση αυτή, εκτός από τον Κολινδρό, το Αιγίνιο, τη Μεθώνη και την Πύδνα, και άλλοι τόποι της Πιερίας αγιάσθηκαν από την αποστολική πορεία  και δέχθηκαν από τον Απόστολο των Εθνών το σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου.

 

Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία, τα μοναστηριακά προϊόντα, τα άγνωστα Προσκυνήματα της Πιερίας και τα μοναστήρια αποτελούν τα βασικά στοιχεία στα οποία βασίστηκε η κεντρική ιδέα και το σενάριο του ντοκιμαντέρ και των τεσσάρων θεματικών βίντεο. Μπορείτε να τα δείτε  στο επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους στο YOUTUBE.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ