Μενού Κλείσιμο

«Η φύση διδάσκει και “θεραπεύει”»

Πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Πιερίας της ΔΙ.Δ.Ε.

Υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο το δίωρο βιωματικό πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Πιερίας με τίτλο «Η φύση διδάσκει και “θεραπεύε”: βιωματικό εργαστήριο για την αποδοχή της διαφορετικότητας».

Εφαρμόστηκε σε έντεκα τμήματα μαθητών Α’ τάξης Γυμνασίων, συμμετέχοντας συνολικά περίπου 270 μαθητές. Η δράση ήταν ενταγμένη στη Θεματική Εβδομάδα, του 3ου Γυμνασίου Κατερίνης, του 1ου Γυμνασίου Κατερίνης, του Γυμνασίου Περίστασης και του Γυμνασίου Κορινού.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον Υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και υλοποιήθηκε, αφού αξιολογήθηκε για την παιδαγωγική καταλληλότητα και επιστημονική εγκυρότητα, έλαβε την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και εντάχθηκε στο Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού της Θεματικής Εβδομάδας 2016-17 «Σώμα και Ταυτότητα» στην Ενότητα «Πρόληψη Εθισμού και Εξαρτήσεων-Προστατευτικοί παράγοντες ενάντια στον εθισμό».
Οι βιωματικές δραστηριότητες, με την παιδαγωγική αξιοποίηση οικόσιτων ζώων, συνέβαλαν στην πράξη, ώστε όλοι οι μαθητές/τριες να συμμετάσχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία, ακυρώνοντας, έστω για λίγο, κάθε διάθεση απόσυρσης, λόγω οποιασδήποτε διαφορετικότητας στις τάξεις τους. Απόσυρσης και περιθωριοποίησης που μπορεί να αποτελέσει αίτιο εξαρτήσεων στην εφηβεία, αλλά και στην υπόλοιπη ζωή.
Οι σχολικές μονάδες σχολίασαν πολύ θετικά τις παρεμβάσεις, τόσο διά ζώσης όσο και σε δημοσιεύσεις τους
Άλλωστε, η παιδαγωγική και συμβουλευτική αξία των ζώων αρχίζει να αναγνωρίζεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ