Μενού Κλείσιμο

Για την «Πανσέληνο» στην Αρχαία Πύδνα – Μια «συλλεκτική βραδιά» παρέα με την Εστία Πιερίδων Μουσών

77 Αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν από το Υπουργείο Πολιτισμού για το κοινό σε όλη την χώρα αυτή την νύχτα,  η Αρχαία Πύδνα όμως είχε τα πρωτεία  με οικοδεσπότη και τελετάρχη τις Πιερίδες Μούσες. Άλλωστε πριν 7 χρόνια η ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ επέλεξε τον συγκεκριμένο (φυσικό) χώρο γι’ αυτήν την Συναυλία-Γιορτή του μεγαλυτέρου φεγγαριού, του έτους.

Από πολύ νωρίς άρχισε να έρχεται κόσμος, πρώτα από μακριά (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλάστρα) και μέσα από τα υπολείμματα της βυζαντινής Πύδνας στο χώρο της συναυλίας που κάποια στιγμή εξελίχθηκε σε «μαζική κινητοποίηση».

Οι εθελοντές της Ε.Π.Μ του ΟΡ.ΦΕ.Ο και μέλη του Συλλόγου Μακρυγιάλου («Η στέγη της Αγάπης») είχαν προβλέψει και προγραμματίσει, ώστε όλα να κυλίσουν ομαλά, με τάξη και ασφάλεια εφαρμόζοντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες,  μάσκες για όσους δεν έφεραν μαζί τους και αντισηπτικά στην είσοδο. Όταν κάποια στιγμή, με τη μεγάλη προσέλευση ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων συμπληρώθηκε οι διοργανωτές ακολουθώντας τους κανόνες «έκλεισαν» την είσοδο.

Αυτό όμως δεν αποθάρρυνε τον κόσμο που «διψούσε» για κάτι διαφορετικό, να παρακολουθήσει την συναυλία, ακόμη και έξω από τον χώρο.

Και ήρθε η μαγική στιγμή, που για δυο λεπτά έσβησαν οι προβολείς και άναψαν χίλια κινητά για να φωτογραφίσουν το Φεγγάρι που ξεπρόβαλε μέσα από την θάλασσα, με τη συναυλία να ξεκινά στις 21.20 ακριβώς.

Η μπαγκέτα του μαέστρου κινήθηκε, καθοδηγώντας μουσικούς και χορωδούς. Η μουσική απλώθηκε στον χώρο και μας πήρε μαζί από την μακρινή Αλεξάνδρεια παρέα με τους σπουδαίους Έλληνες στιχουργούς και σύνθετες, να μας ταξιδέψει (χωριστά τον καθένα) στις δικές μας θάλλασες τού νου, μιλώντας απευθείας στις καρδιές μας.

Μια μουσική γιορτή «παρά θιν αλός», αλλά με κάποιο αισθητήριο έτσι όπως τόσα χρόνια η ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ μάς έχει συνηθίσει. Στιγμές που μένουν για πάντα και γεμίζουν το άλμπουμ των αναμνήσεων μας.

«Την πιο αλλιώτικη Αυγουστιάτικη πανσέληνο της ζωής μας ζούμε σήμερα το βράδυ όλοι μας» λόγω πανδημίας είπε ο Πρόεδρος της Εστίας καλωσορίζοντας τους θεατές, «όμως η νύχτα δεν παύει να είναι υπέροχη, μαγική και πάνω από όλα ερωτική, έχει πάνω το Φεγγάρι και εδώ το τραγούδι των Πιερίδων Μουσών.

Να μας έχει ο θεός γερούς ευχήθηκε, για να ξανανταμώσουμε  τον Άυγουστο του ‘21 όλοι αυτήν την νύχτα, χωρίς οικονομικές κρίσεις, χωρίς πανδημίες και χωρίς Ελληνοτουρκικά προβλήματα. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της Συναυλίας.»

Και για να γίνει η συναυλία με ασφάλεια και με όλους τους κανόνες πολλοί ήταν εκείνοι που συνεργάστηκαν και τους οποίους η Εστία Πιεριδών Μουσών δεν ξέχασε: ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρου Αναστάσιος Μανώλας, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος του Τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ ιατρός Παναγιώτης Ταρενίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πασχαλης Πουρτσίδης.

Ένα μεγάλο  ευχαριστώ σε όλους όσους τίμησαν την Εστία με την παρουσία τους, μεταξύ των οποίων τον βουλευτή Φώντα Μπαραλιάκο, αλλά και τον πρώην Δήμαρχο Βαγγέλη Λαγδαρη.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ