Μενού Κλείσιμο

«Για μια Χαψιά Ψωμί| Β΄ Ο αστροφυσικός της υπαίθρου»

Βιβλιοπαρουσίαση

 

Γράφει ο Γ.Σ. Κανταρτζής

Πριν λίγα χρόνια, με μεγάλο ενδιαφέρον, διαβάσαμε το ηθογραφικό και λαογραφικό μυθιστόρημα του συμπολίτη μας Κώστα Σπρίντζιου (Κ.Σ.), «Για μια χαψιά ψωμί». Η κινηματογραφική πλοκή του βιβλίου ήταν τέτοια που μας συνάρπασε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας, καθώς με λαχτάρα, περνώντας τις σελίδες, βλέπαμε να εκτυλίσσονται  μπροστά μας τα διάφορα στάδια της περιπετειώδους  ζωής του Κωτσιούλα (Κ), του χωριατόπουλου από την Κρανιά Ολύμπου.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο Β΄ Τόμος, που είναι συνέχεια του Α΄ Τόμου, με τον ίδιο πρωταγωνιστή και ίδιο τίτλο, με μια σημαντική προσθήκη: «Για μια Χαψιά Ψωμί| Β΄ – Ο αστροφυσικός της υπαίθρου».  ΄Υστερα από τα  όσα είχε τραβήξει ο Κ, μετά τη στυγερή δολοφονία των γονιών του και την άπονη και  βάναυση συμπεριφορά της κακιάς θείας του… τελικά  γνωρίζεται με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος με τη διαίσθηση που έχει, διακρίνει τα χαρίσματα του νέου. Κι έτσι ανοίγονται μπροστά του λαμπροί ορίζοντες…

Τώρα, το σκηνικό αλλάζει εντελώς και εκτυλίσσεται στην Αμερική, με πρωταγωνιστή πάλι το χωριατόπαιδο της Κρανιάς Ολύμπου. Από τη φτώχεια και την κλειστή κοινωνία του άσημου χωριού, με την ιδιωματική γλώσσα,  βρίσκεται ξαφνικά σε μια απέραντη κοσμοπολίτικη χώρα, που την εποχή εκείνη στην Ελλάδα φάνταζε με επίγειο παράδεισο, σαν Γη της Επαγγελίας. Ακόμη και η γλώσσα του συγγραφέα γίνεται εξευγενισμένη.

Στη νέα χώρα αρχίζουν νέες και ευχάριστες περιπέτειες. Ο Κωτσιούλας έγινε Κωνσταντίνος. Αποκτά  πολλές γνωριμίες και σχετίζεται με πρόσωπα της αμερικάνικης κοινωνίας, που του ανοίγουν πόρτες, που, σταδιακά, τον βοηθούν, με γοργούς ρυθμούς, στην αλματώδη επιστημονική και κοινωνική ανέλιξή του… Τελικά το άπιαστο όνειρό του γίνεται πραγματικότητα. Κατορθώνει να γίνει ο καλύτερος αστροφυσικός της Αμερικής! Βέβαια, αυτά μόνο στα μυθιστορήματα γίνονται, καθώς και στην Αμερική, όπου οι αξίες και τα ταλέντα αναδεικνύονται, εκτιμούνται και αξιοποιούνται.

Παρά την καταξίωσή του ως σημαντικός επιστήμονας, ο  Κ είχε ένθερμη λαχτάρα, μια μέρα, να γυρίσει στην πατρίδα και να επισκεφτεί το χωριό που γεννήθηκε. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε και ο διαπρεπής επιστήμονας, συγκινημένος, φτάνει στο χωριό, φορτωμένος με πλούσια δώρα. Κοντά σε όλα τα άλλα που έκανε στο χωριό, η μεγαλοκαρδία του συγχώρησε και την κακιά θεία του!

Μέσα από τις περιγραφές του Κ.Σ., σε γλαφυρή γλώσσα, φανερώνεται το πηγαίο χάρισμα και η ευρυμάθειά του σε πολλά επιστημονικά θέματα και σε θέματα ηθικής και χριστιανικής φύσης. Στο ξεδίπλωμα και την εξέλιξη της υπόθεσης αγγίζει θέματα που έχουν σχέση με τον έρωτα, την οικογένεια, τη συγχώρηση και την πίστη στον Θεό… Κι αυτός ο τόμος διανθίζονται με σκίτσα του ερασιτέχνη ταλαντούχου σκιτσογράφου συμπολίτη μας Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Ο Κ.Σ., αν και  αυτοδίδακτος και  ερασιτέχνης λογοτέχνης, τα συγγράμματά του έχουν αναγνωριστεί από καθηγητές πανεπιστημίου. Στη θέση του προλόγου υπάρχει ευμενής και εκτενής κριτική του κ. Βασίλη Κατσαρού, Καθηγητή της Βυζαντολογίας του Α.Π.Θ. Επίσης υπάρχει πρόλογος του Φιλόλογου- Συγγραφέα κ. Γεωργίου Ράπτη, που είχε και τη φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου.

Τρία από τα βιβλία του μεταφράστηκαν στα γαλλικά και δύο απ’ αυτά απέσπασαν το 2ο  και 3ο βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας!   Ο πρώτος τόμος προτάθηκε από τον Παν. Τερζόπουλο, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας (Γερμανία), και εγκρίθηκε να διδαχθεί στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στη Γερμανία.

Ο δημοσιογράφος  του «Ταχυδρόμου» Βόλου Χρόνης Μουστάκας, σε παρουσίαση του Α΄ Τόμου, στη Λάρισα, είπε: «Αν τα βιβλία του Κ.Σ. ήταν έργο τέχνης, θα ήταν Θεόφιλος, αν ήταν ποίημα, θα ήταν Σουρής, αν ήταν πεζογραφία, θα ήταν Παπαδιαμάντης και αν ήταν αρχαία τραγωδία θα ήταν Αριστοφάνης».

Το βιβλίο έχει 291μεγάλες σελίδες και τιμάται 12 ευρώ.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 20 Ιουνίου και ώρα 8.15μμ στην ΕΚΑΒΗ (Άνω όροφος). Θα μιλήσουν δυο καθηγητές του πανεπιστημίου. 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ