Μενού Κλείσιμο

Γεωργία αρχών

Εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού με τον γεωπόνο Δ. Χαραντώνη

«Η βιολογική γεωργία είναι η μόνη μέθοδος που υπόσχεται και μπορεί να παραδώσει προϊόντα θρεπτικά και ικανά να στηρίξουν τον ανθρώπινο οργανισμό στον αγώνα του για ζωή», ανέφερε ο Κολινδρινός επιστήμονας

Στην αίθουσα του νεοκλασικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού πραγματοποιήθηκε μια ακόμη εκδήλωση, με πρωτοβουλία της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, τον Σύλλογο «Νικόλαος Λούσης» και τον Καπνικό Συνεταιρισμό «ΝΕΟΚΟΠΑΚ» Κολινδρού, με ομιλητή τον Δημήτρη Χαραντώνη

Ο εξειδικευμένος γεωπόνος στη βιολογική φυτοπροστασία, ερευνητής στα ωφέλιμα έντομα της ελληνικής πανίδας ανέπτυξε το θέμα «Βιολογική Γεωργία ως υπόσχεση για το μέλλον της Γεωργίας».
Ο κ. Χαραντώνης, παρουσίασε σειρά μεθόδων καλλιέργειας της γης, με έμφαση στη βιολογική γεωργία. Αρχικά αναφέρθηκε στη συμβατική γεωργία, όπως αυτή εφαρμόστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την «Πράσινη Επανάσταση». Παρουσιάστηκαν οι θετικές της πλευρές (αύξηση παραγωγικότητας της γης, νέες ανθεκτικές ποικιλίες, ευκολία για τον αγρότη) και οι αρνητικές της πλευρές, που τελικά υπερτερούν των θετικών, με κυρίαρχες αρνητικές επιπτώσεις την μόλυνση του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας εχθρών και ασθενειών στις χημικές εισροές.
Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μειονεκτήματα της συμβατικής γεωργίας, μειώνοντας τις χημικές εισροές στις καλλιέργειες. Παρουσιάστηκαν πάλι οι θετικές και οι αρνητικές πλευρές της μεθόδου αυτής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια ολοκληρωτικού ελέγχου των βιοτικών παραγόντων μιας καλλιέργειας, με την καλλιέργεια σε υποστρώματα (όχι χώμα), σε στεγασμένο χώρο και με τεχνητό φως (city farms, υδροπονία, αεροπονία).
Τέλος, παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας (αρχή της υγείας, αρχή της οικολογίας, αρχή της ισότητας, αρχή της προφύλαξης). Έγινε αναφορά στα θετικά αλλά και στα αρνητικά της βιολογικής γεωργίας για τον παραγωγό, την κοινωνία και το οικοσύστημα. Εκτέθηκαν στατιστικά στοιχεία για την αλματώδη ανάπτυξή της στην Ε.Ε. τα τελευταία 15 έτη. Πέρα από μια ανάλυση κόστους-οφέλους, η βιολογική γεωργία είναι η μόνη μέθοδος που υπόσχεται και μπορεί να παραδώσει προϊόντα θρεπτικά και ικανά να στηρίξουν τον ανθρώπινο οργανισμό στον αγώνα του για ζωή.
Η ομιλία έκλεισε με την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού με τα βασικά ωφέλιμα για τον γεωργό έντομα και μικροοργανισμούς, μορφές ζωής που είναι σύμμαχοι του στην καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών με βιολογικό τρόπο.
Άλλη μια εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η οποία οφείλεται αφ’ ενός μεν στην αγαστή συνεργασία της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, του Δήμου Πύδνας Κολινδρού και φορέων της κωμόπολης, αφ’ ετέρου στη συμμετοχή των κατοίκων οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη εκδήλωση αυτόν τον θεσμό και οι ερωτήσεις τους προς τον ομιλητή, έδειξαν το ενδιαφέρον και προβληματισμό τους για τη βιολογική γεωργία.
Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 18 Μαρτίου (5 μ.μ.) στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Πορφύριο, Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας και θέμα: Ο Επίσκοπος Βράτζης Αγάπιος. Ένας Κολινδρινός επιφανής ιερωμένος και ευεργέτης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ