Μενού Κλείσιμο

Φεστιβάλ Ολύμπου | Η «Εκάβη» του Ευριπίδη στο αρχαίο Θέατρο Δίου

Η τραγωδία «Εκάβη» την οποία έγραψε ο Ευριπίδης και η οποία διδάχθηκε το 427  π.χ., ανεβάζει το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, στις 9:30 μ.μ. στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου, η εταιρεία «Θεατρική Διαδρομή».

Ο Ευριπίδης επιχειρεί να αναδείξει με το έργο του, σε μια δύσκολη περίοδο για τους Αθηναίους λόγω του Πελοποννησιακού πολέμου, την αποκτήνωση του ανθρώπου από τις πολεμικές διαμάχες. Είκοσι τέσσερις αιώνες μετά η διαχρονική τραγωδία του Ευριπίδη καθίσταται επίκαιρη όσο ποτέ.

Το έργο

Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου  μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.

 Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο,  από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.

Οι συντελεστές

Την παράσταση σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου, σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη. Στα σκηνικά/Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, Μουσική: Νίκος Γαλενιανός.

Οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά)

Ταλθύβιος: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Πολυξένη: Μαρίνα Καλογήρου, Εκάβη: Ελένη Κοκκίδου, Οδυσσέας: Θανάσης Κουρλαμπάς, Πολύδωρος: Ερρίκος Μηλιάρης, Θεράπαινα: Ηλεάνα Μπάλλα, Πολυμήστορας: Άκης Σακελλαρίου, Αγαμέμνονας: Αλέκος Συσσοβίτης

ΧΟΡΟΣ (με αλφαβητική σειρά)

Ασημίνα Αναστασοπούλου, Άρτεμις Βαβάτσικα (μουσικός επί σκηνής), Ελισσάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Αμαλία Τσεκούρα, Χρύσα Τουμανίδου.

Τιμές εισιτηρίων. Κανονικό 20 ευρώ, μειωμένο 17 ευρώ (Φοιτητικό, Μαθητικό, Ανέργων, Άνω των 65 ετών, Παιδικό από 6 έως 12 ετών)

ΑΜΕΑ (με κινητικά προβλήματα): Δωρεάν.  (Οι συνοδοί ΑΜΕΑ πληρώνουν φοιτητικό εισιτήριο)

Σημεία Προπώλησης Εισιτηρίων

  1. Βιβλιοπωλείο «ΜΑΤΙ» Κατερίνη Πιερίας, Αβέρωφ 4 (2351031275)
  2. Βιβλιοπωλείο «ΝΕΣΤΩΡ» Κατερίνη Πιερίας, Κανάρη 5 (2351036024)
  3. Βιβλιοπωλείο «1900» Κατερίνη Πιερίας, Βασιλείου Β. 2 (2351028900)
  4. Βιβλιοπωλείο «ΣΑΒΒΙΔΗΣ» Κατερίνη Πιερίας, Μ. Αλεξάνδρου 47 (2351029380)
  5. Τουριστικό κατάστημα « I love Olympos –ΚΑΨΑΛΗΣ», Αγ. Νικολάου 24 Λιτόχωρο Πιερίας (2352083400)
  6. «Το Βιβλιοπωλείο» ΑΜΑΝΑΤΗΣ, Πλαταμώνας Πιερίας (2352042606)

Τα εισιτήρια που διατίθενται σε μειωμένη τιμή προπώλησης, πωλούνται μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας της παράστασης.

Τα σημεία προπώλησης δε δέχονται χρηματικές συναλλαγές μέσω POS  (χρήση τραπεζικής κάρτας), μόνο μετρητά.

Και από τη viva.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ