Μενού Κλείσιμο

Εντυπωσιακή η συμμετοχή στις δημιουργικές αποδράσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης

Για φαντάσου!

Με ενθουσιασμό, μεράκι και με την συμμετοχή πλήθους παιδιών ηλικίας 4 έως 14 ετών συνεχίζεται στη Δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2019 με τίτλο «Για φαντάσου…» και η οποία υλοποιείται κατόπιν συνεργασίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η ανταπόκριση παιδιών και γονέων στο φετινό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης, είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική και αυτό αποτυπώνεται στην μεγάλη προσέλευση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

Στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων υλοποιήθηκαν τα εξής εργαστήρια:

«Για φαντάσου … να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους»

Το εργαστήριο επιμελήθηκε από τη Θεοδοσία Τοπαλίδου με τη συνδρομή εθελοντών. Θέμα της δράσης του ήταν οι αστερισμοί, η ιστορία τους και η μυθολογία. Τα παιδιά διάβασαν απόσπασμα από το βιβλίο του Μικρού Πρίγκιπα και παρακολούθησαν ένα βίντεο για την ιστορία τους. Στη συνέχεια ζωγράφισαν το δικό τους αγαπημένο αστερισμό και το κάθε παιδί ξεχωριστά σαν μικρός αστροφυσικός έφτιαξε το δικό του τηλεσκόπιο με τον αστερισμό του.

«Τα μυστικά του νου»

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε από τη Σοφία Χαραλαμπίδου ενώ συμμετείχαν σε αυτό δημιουργικά και τα παιδιά της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης. Το συγκεκριμένο εργαστήριο συνάρπασε τα παιδία δημιουργώντας τα … οφθαλμαπάτες. Εικόνες που άλλο έδειχναν και άλλο ήθελαν να πουν… Τα παιδιά και δημιουργήσαν τη δική τους ζωγραφιά … όλο παραπλάνηση.

«Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαιά Αθηνά, στην Αθηνά του Περικλή!»

Την επιμέλεια του εργαστηρίου ανέλαβε η Νεκταρία Ίτσιου με τη καθοριστική βοήθεια εθελοντών. Τα παιδιά ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για τη Χρυσή Εποχή του Περικλή. Κατόπιν ακολούθησε η ανάγνωση του βιβλίου «Στην αγορά των αρχαίων Αθηναίων». Τα παιδιά έφτιαξαν τη δική τους μακέτα της Αρχαίας Αθήνας και δημιούργησαν με πηλό ένα δικό του άγαλμα, μνημείο, αγγείο, κόσμημα διακοσμώντας τη μακέτα. Τέλος στον εναπομείναντα χρόνο, παρακολούθησαν ένα βίντεο για τη ζωή του Περικλή.

«Για φαντάσου … να εξερευνούσαμε τον Πλανήτη Άρη!»

Ένα μαγικό ταξίδι στον Πλανήτη Άρη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με «οδηγό» τον εκπαιδευτικό Νίκο Λυκίδη και «επιβάτες» τους μικρούς αναγνώστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης. Ένα ταξίδι γεμάτο φαντασία, μια ματιά στο μέλλον. Τα παιδιά έμαθαν για το ηλιακό σύστημα και διάβασαν διάφορες έρευνες της NASA για τον πλανήτη Άρη. Τέλος, συμπλήρωσαν ένα φύλλο εργασίας και δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο τηλεσκόπιο.

«Για φαντάσου … να ήσουν μάγος!»

Το πρωί της Πέμπτης η βιβλιοθήκη μετατράπηκε σε … χώρο μαγείας. Το ξεχωριστό αυτό εργαστήριο υλοποιήθηκε από τις Ελένα Λιακοπούλου, Γεωργία Βασιλειάδου, Χρύσα Καλημάνη και από τον Κώστα Τζάγκα οι οποίοι και ανέλαβαν το ρόλο των δασκάλων, ενώ τον αντίστοιχο των μαθητευομένων μάγων κατείχαν οι μικροί αναγνώστες. Ύστερα, τα παιδιά διάβασαν απόσπασμα από το βιβλίο του Χάρι Πότερ και μίλησαν με τους μεγάλους για όλα τα βιβλία στα οποία συναντάς μάγους και μάγισσες. Έπειτα η ομάδα χωρίστηκε σε τέσσερις υποομάδες και έφτιαξε η κάθε μία κονκάρδες δίνοντας ονόματα μάγων! Στο τέλος συμπλήρωσαν ένα κρυπτόλεξο και έφτιαξαν από ένα μαγικό ραβδί-αστέρι που μόνο με την καρδιά μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε επιθυμία!

Το β’ μέρος του «μαγικού» εργαστήριου υλοποιήθηκε από την Αθηνά Παπαγιαννούλη. Η πύλη άνοιξε όταν το κάθε παιδί είπε τη λέξη «Αλοχομούρα» και το μάθημα στο μαγικό κόσμο ξεκίνησε μαθαίνοντας όλες τις μυστικές -μαγικές ιδιότητες των βοτάνων. Έπειτα τα παιδιά γνωρίσαν όλα τα μυθικά ζώα και έφτιαξαν το δικό τους μενταγιόν με το αληθινό αποτύπωμα ενός δεινοσαύρου. Ξαφνικά το μαγικό καπέλο της Αθηνάς έκρυβε μέσα του τη γη, τη φωτιά, τον αέρα και το νερό κι έτσι τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες.

Υπενθυμίζεται πως, οι δράσεις της βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται κατά τις ώρες 10:00 π.μ. έως 12:00μ, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4-14 ετών και αποτελούνται από 16 συνολικά εργαστήρια, ενώ το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 9 Αυγούστου.

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ