Μενού Κλείσιμο

 Ένα ταξίδι στον Ήλιο με οδηγό (και) το μύθο

Εκδήλωση για μαθητές από το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής σήμερα στην Κατερίνη

Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Πιερίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό σήμερα Πέμπτη στις 7:30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης “ΕΚΑΒΗ”.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αστροφυσικός Δρ. Κωνσταντίνος Τζιότζιου (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) με θέμα “Ήλιος: από τη λατρεία, στη φιλοσοφική σκέψη και την επιστημονική παρατήρηση και ερμηνεία”. Η ομιλία αυτή γίνεται στο πλαίσιο των ημερίδων αστροφυσικής για μαθητές (χθες και σήμερα Πέμπτη), καθώς και στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU100). Στις ημερίδες αστροφυσικής για μαθητές θα μιλήσουν οι αστροφυσικοί: Δρ. Μαγδαληνή Αναστασίου (Ερευνήτρια ΑΠΘ), Δρ. Θωμάς Μπίσμπας (Ερευνητής ΑΠΘ), και Δρ. Κωνσταντίνος Τζιότζιου. Να σημειωθεί ότι η ομαδική συμμετοχή των μαθητών αποφασίζεται κατ’ αποκλειστικότητα από τις Διευθύνσεις των σχολείων τους, καθώς οι ημερίδες της λαμβάνουν χώρα πρωινές ώρες.

 Οι ημερίδες Αστροφυσικής για μαθητές γίνονται για τέταρτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας με σκοπό την επίκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των μαθητών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν άμεσα και υπεύθυνα από επιστήμονες του κλάδου για θέματα που άπτονται της Αστροφυσικής και των Θετικών Επιστημών γενικότερα. Με τις ημερίδες αυτές, το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής στοχεύει όχι μόνο στο να επιμορφώσει τους μαθητές, αλλά επίσης να διεγείρει την έμπνευση και τη δημιουργικότητά τους και να τους παροτρύνει να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με την Επιστήμη και την ακαδημαϊκή έρευνα. Απώτερος -αλλά και φιλόδοξος- στόχος είναι να εμπνεύσει μαθητές να ασχοληθούν επαγγελματικά με την Αστροφυσική και να εξελιχθούν σε μελλοντικούς ερευνητές επιστήμονες. Έως και σήμερα, στις ημερίδες έχουν συμμετάσχει συνολικά πάνω από 2.200 μαθητές ενώ φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 500 μαθητές.

 Στη σημερινή του ομιλία ο Δρ. Τζιότζιος θα παρουσιάσει ένα ταξίδι μερικών χιλιάδων χρόνων από τις αρχές των ανθρώπινων πολιτισμών έως σήμερα, με συνδετικό κρίκο αυτού του ταξιδιού το πλησιέστερο σε μας άστρο, τον Ήλιο. Θα γίνει μια περιγραφή της λατρευτικής και μυθολογικής προσέγγισης του από διαφορετικούς πολιτισμούς, της φιλοσοφικής προσέγγισής του από τους Έλληνες φιλόσοφους και της παρατήρησης και ερμηνείας του στο πέρασμα των αιώνων, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή της τεχνολογικής και επιστημονικής επανάστασης.

 Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής συνεχίζει έτσι την ενημέρωση των συμπολιτών μας σε επιστημονικά θέματα, από την ίδρυσή του το 2015 έως και σήμερα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ