Μενού Κλείσιμο

Εγκαινιάστηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο η έκθεση  Εικόνων της Πολιούχου Αγίας Αικατερίνης – Ύμνος και ευλαβικό προσκύνημα ψυχής

Για πρώτη φορά στην Πιερία παρουσιάζεται εικόνα αποτυπωμένη με τη μέθοδο PIAF, προκειμένου να γίνεται αντιληπτή από τους τυφλούς επισκέπτες

Προσκύνημα ψυχής και πίστης μπροστά στην τέχνη των αγιογράφων και στο μήνυμα των εικόνων, οι οποίες χρονολογούνται από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα συνιστά η έκθεση  Εικόνων της Αγίας Αικατερίνης, που τιτλοφορείται  «Την Πανεύφημον Νύμφην Υμνήσωμεν» και εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια». Εικόνες φωτισμένες «με Θείον Φως και πίστη», από Ιερούς Ναούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πιερίας, που σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να τις βλέπει και να τις αποθαυμάζει στον ίδιο χώρο.

Xαρά και συγκίνηση στο κλίμα του εορτασμού των εγκαινίων της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης, όπου η ορθόδοξη πίστη, η τέχνη και η αγάπη στην Πολιούχο Αγία κυριάρχησαν. Με θαυμασμό και δέος, το πλήθος κοινού και προσκεκλημένων στεκόταν μπροστά σε κάθε εικόνα, έβλεπε, άκουγε την ιστορία της και η όλη ξενάγηση από την κα Αθηνά Τσιγκαροπούλου, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, η οποία υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης καθήλωσε τους επισκέπτες, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να κοινωνήσουν κειμήλια που για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό. Εικόνες οι οποίες αποτελούν αδιαμφισβήτητους φορείς ιστορικής μνήμης και πολιτισμικής κληρονομιάς, που μέσω των επιγραφών τους διασώζουν και μας κοινοποιούν πληροφορίες και για την τοπική ιστορία.

Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο  Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κίτρους Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης μετέφερε τις ευχές και το χαιρετισμό του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων: […] Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Νίκο Τσιαμπέρα και τους συνεργάτες τους, για την αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία. Η Μηττρόπολη μας συμμετέχει λαμπρώς στα «Αικατερίνεια». Σήμερα τιμούμε με ευλάβεια την πολιούχο μας Αγία Αικατερίνη. Μέσα από την μοναδική αυτή έκθεση εικόνων όλοι μας θα νιώσουμε  εσωτερική εγκαύχηση. Βλέπουμε το πρόσωπο της Αγίας σε πολλαπλές απεικονίσεις και διαφορετικούς εικονογραφικούς τύπους. Κάθε εικόνα εκφράζει μια ιδιαιτέρα πρόνοια της πάνσοφου Νύμφης του Χριστού, ένα ιδιαίτερο θαύμα της. Εικόνες που είναι αγιογραφημένες σύμφωνα με την εποχή που κτίστηκε χρονολογικά ο κάθε Ναός ξεκινώντας από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, στην συνέχεια της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Τριάδος κ.ο.κ.[…]»

Όπως τόνισε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος: «Ευχαριστώ για την συνεργασία τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Νίκο Τσιαμπέρα και ιδιαίτερα το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού (και της Επιτροπής Προγράμματος των Αικατερινείων), Μυράντα Παππά για την πολυετή προσφορά της στην ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού. Επίσης ευχαριστώ την κα Αθηνά Τσιγκαροπούλου και τους συνεργάτες της για την επιμέλεια της έκθεσης. Η έκθεση αυτή, η οποία συναντά την ίδια την ιστορία της πόλης μας, συνιστά «ευλαβικό προσκύνημα στην Αγία Αικατερίνη» και  αποτελεί ξεχωριστή τιμή, που περιλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα των Αικατερινείων».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Νίκος Τσιαμπέρας επισήμανε: «Η Πίστη, η πραγματική Πίστη, είναι πηγή έμπνευσης για την Τέχνη, την πραγματική Τέχνη. Το θέμα όμως, το οποίο πρέπει ν’ αναδείξουμε σε ό,τι αφορά την δική μας Πίστη, την Χριστιανική Πίστη, και δη την Ορθόδοξη, μέσα και από τις εικόνες της Πολιούχου μας Αγίας Αικατερίνης που έχουμε την τιμή να φιλοξενούνται σε αυτή την έκθεση στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ, είναι ότι η Τέχνη την οποία δημιούργησε και πάντα δημιουργεί είναι ένα κομμάτι από τον ίδιο τον Πολιτισμό μας, τον τοπικό, τον Ελληνικό Πολιτισμό, και γιατί όχι ευρύτερα τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης: οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Νταντάμης, Κώστας Γραμματικόπουλος, Γιώργος Κυριακίδης, Δημήτρης Μορφακίδης, Γιάννης Συμεωνίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης Μαρία Τερζίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Αναστασιάδης, μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΠΑΠ κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων & συλλόγων.

Για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται απτικήφορητή εικόνα καμωμένη με τη μέθοδο PIAF, προκειμένου να αποκτήσει ανάγλυφη επιφάνεια, ώστε να γίνεται αντιληπτή μέσω της αφής από τους τυφλούς συμπολίτες μας. Η εικόνα αποτελεί θεολογία, παραμυθία, μέσω προσευχής και παράκλησης των πιστών. Οι τυφλοί έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τρισδιάστατα κειμήλια, είτε εκμαγεία, είτε πρωτότυπα έργα. Τις επίπεδες όμως επιφάνειες των εικόνων δεν έχουν τη δυνατότητα να τις αντιληφθούν με κανέναν άλλο τρόπο. Για αυτό το σκοπό έχει κατασκευαστεί μια ειδική εικόνα προκειμένου να τους προσφερθεί αυτή η εμπειρία. Με αυτό τον τρόπο το Μουσείο αποκτά θεματική γωνιά για τους τυφλούς και σκοπεύει το συγκεκριμένο έργο να εκτεθεί μόνιμα σε ναό της πόλης μετά το πέρας της έκθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, την επιμέλεια – δημιουργία του ανάγλυφου αντιγράφου είχαν: η συντηρήτρια – εκκλησιαστικών κειμηλίων & ιστορικός Κατερίνα Κατσή και η συντηρήτρια έργων τέχνης – αγιογράφος Βασιλεία Ζαφειρίδου. Επιπλέον, στην έκθεση περιλαμβάνεται και ακτινογράφηση – φασματογράφηση εικόνας, την οποία επιμελήθηκε ο απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τουλίκας, που καταδεικνύει πόσες επιστήμες συνυφαίνονται για τη μελέτη μίας εικόνας.

Ώρες Λειτουργίας της Έκθεσης η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου: Δευτέρα έως Παρασκευή// 11:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. & 6:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.. Σάββατο και Κυριακή// 10:30 π.μ. – 12:30 μ.μ.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ