Μενού Κλείσιμο

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 44 χρόνια του Θεάτρου Πήγασος

Με την παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Μαρτίου η επετειακή έκθεση για τα 44 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Πήγασος, που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για τη σημασία της διοργάνωσης μίλησε ο εκπρόσωπος των Φίλων του Μουσείου Πόλης Κατερίνης Γιάννης Ποικιλίδης, ενώ ο ποιητής και φιλόλογος Αντώνης Κάλφας αναφέρθηκε στην ιστορία του θιάσου από τη στιγμή που ιδρύθηκε έως σήμερα. Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Χάρης Αμανατίδης ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν όλα τα χρόνια στην ομάδα του Πήγασου και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της έκθεσης. Επίσης, απεύθυναν χαιρετισμό η αντιδήμαρχος Κατερίνης Ελίνα Διαμαντοπούλου, η πρώην βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, ο εκπρόσωπος του Μουσείου Logic Επιστήμης και Τεχνολογίας Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης καθώς και από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας – Καπνικός Σταθμός ο Ηλίας Τσολακίδης. Τον συντονισμό είχε η ηθοποιός του Θεάτρου Πήγασος Κατερίνα Παρλίτση.

 

Θέατρο Πήγασος: 44 χρόνια πολιτιστικής παρέμβασης

Η έκθεση «44 χρόνια Θέατρο Πήγασος» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία του τοπικού θεατρικού σχήματος, που από το 1980 υπηρετεί αδιάλειπτα την τέχνη του θεάτρου, ανεβάζοντας περισσότερες από 120 θεατρικές παραγωγές που αφορούν σε πάνω από 1500 παραστάσεις, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην πολιτιστική παραγωγή του τόπου μας.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχουν οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης Κατερίνης, στην κατεύθυνση της προβολής και ανάδειξης της ιστορίας της τέχνης του θεάτρου από δημιουργούς της πόλης μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μουσείου που θα στεγάζει κάθε πτυχή της τοπικής μας ιστορίας.

Στην έκθεση, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στους τέσσερις διαφορετικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί στους δύο ορόφους του κτιρίου και παρουσιάζουν ιστορικά τεκμήρια από τέσσερις ενότητες, το σύγχρονο δραματολόγιο, το δραματολόγιο αρχαίου δράματος, τις δράσεις παιδικού θεάτρου και τα αρχειακά δεδομένα και δράσεις μαθητείας. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όλη την ιστορική πορεία του Θεάτρου «Πήγασος» μέσα από τα εκθέματα, όπως κοστούμια από τις θεατρικές παραγωγές, φωτογραφικό και έντυπο υλικό, σκηνικά αντικείμενα και οπτικοακουστικό υλικό. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Νικόλαος Γραίκος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Απριλίου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, καθημερινά πρωινές και απογευματινές ώρες. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες,  περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο συζητήσεις για το θέατρο και τη λογοτεχνία, αφηγήσεις παραμυθιών, αποσπάσματα από θεατρικά έργα με την ερμηνεία ηθοποιών του θιάσου καθώς και αναγνώσεις θεατρικών κειμένων.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη θεματική συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 20:30, με θέμα «Λογοτεχνία και θέατρο», ο ποιητής και φιλόλογος Αντώνης Κάλφας, συζητά με τον επιμελητή της έκθεσης, δρ. Ιστορίας της Τέχνης Νικόλαο Γραίκο. Τη συζήτηση συντονίζει η φιλόλογος Σοφία Ελευθεριάδου.

 

Info:

44 χρόνια Θέατρο Πήγασος

Διοργάνωση: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης

Διάρκεια: 27 Μαρτίου – 17 Απριλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00 | 18:00 – 21:00

Με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης.

Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

Τετάρτη 27 Μαρτίου | 19.30 Εγκαίνια έκθεσης

Παρασκευή 29 Μαρτίου | 10.00  Αφήγηση παραμυθιών

Τρίτη 02 Απριλίου | 10.00  Αφήγηση παραμυθιών

Τετάρτη 03 Απριλίου | 20.30  Συζήτηση «Λογοτεχνία και θέατρο»: Αντώνης Κάλφας, Νικόλαος Γραίκος, Σοφία Ελευθεριάδου

Παρασκευή 05 Απριλίου | 10.00  Αφήγηση παραμυθιών

Δευτέρα 08 Απριλίου | 19.30 PERFORMANCE με αποσπάσματα από παραστάσεις του ΠΗΓΑΣΟΥ

Τρίτη 09 Απριλίου | 10.00  Αφήγηση παραμυθιών

Παρασκευή 12 Απριλίου | 10.00 Αφήγηση παραμυθιών

Σάββατο 13 Απριλίου | 12.00 Αφήγηση παραμυθιών

Κυριακή 14 Απριλίου | 12.00 Αφήγηση παραμυθιών

Δευτέρα 15 Απριλίου | 20.30 Συζήτηση «Θέατρο-τοπικότητα και παγκοσμιότητα»: Γρηγόρης Παπαχρήστος, Δημήτρης Σιακάρας, Γιώργος Χανδόλιας

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ