Μενού Κλείσιμο

Εγκαίνια για τη Δημοτική Πινακοθήκη

Την Κυριακή στο Λιτόχωρο

Το Λιτόχωρο, θα έχει το προνόμιο να φιλοξενεί στην πινακοθήκη του, μόνιμη έκθεση του καλλιτέχνη Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη

Τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου με τη μόνιμη έκθεση έργων του καλλιτέχνη Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη (1909-1992) θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κωνσταντίνος Δημόπουλος, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, παρά τη μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Anne.

Το Λιτόχωρο αποτελούσε τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Κωνσταντινίδη (παλαιότερα Καρακώστα -όνομα με το οποίο έχει υπογράψει κάποιους από τους πίνακές του). Ενδεικτικό της αγάπης τους προς τον τόπο είναι  ότι η σύζυγός του αποφάσισε η τέφρα του να σκορπιστεί στον Όλυμπο.

Η συλλογή έργων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη παραχωρήθηκε στον Δήμο Δίου-Ολύμπου από την κυρία Islay Grimes, αδελφή της συζύγου του καλλιτέχνη Anne Fairholme-Κωνσταντινίδη.

Η πρώτη έκθεση των έργων στο Λιτόχωρο πραγματοποιήθηκε το 2012 επί Δημαρχίας Γεωργίου Παπαθανασίου, ο οποίος με τη βοήθεια  Δημοτικών Συμβούλων και Χορηγών, προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την μεταφορά των πινάκων από τη Γαλλία.

Η συλλογή μεταστεγάστηκε στο δημαρχιακό κτίριο το 2017, και σε χώρο που διαμορφώθηκε καταλλήλως επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Δημόπουλου και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού  Ελένης Βλαχοπούλου-Γιάννακα και αποτελεί πλέον τη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μία επιλογή έργων του καλλιτέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Σαπφώ Α. Μορτάκη, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, Ηρακλής Γκουντάρας, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος

Είσοδος ελεύθερη

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ