Μενού Κλείσιμο

Δικαίωμα και υποχρέωση η μνήμη

Κοινή εκδήλωση Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας για την «19 Μαΐου»

Εκδήλωση για την 19η Μαϊου, Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιούν την Κυριακή οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Πιερίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα και το Δήμο Κατερίνης.

Η παρουσία και η συμμετοχή όλων μας είναι επιβεβλημένη για να τιμήσουμε τα αθώα θύματα της μεθοδευμένης εξόντωσης των Ελλήνων, από το τουρκικό καθεστώς, ενός φοβερού εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας και να διεκδικήσουμε την καταδίκη και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, αφού όπως τονίζουν στο κάλεσμά του οι Σύλλογοι είναι «δικαίωμα και υποχρέωση η μνήμη»

Την Κυριακή (7:30 το απόγευμα) στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της επώνυμης έδρας Ποντιακών Σπουδών, στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει με θέμα: Η τουρκική πολιτική ενάντια στους χριστιανούς της Ανατολής στις αρχές του 20ού αιώνα. Η περίπτωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το Θεατρικό δρώμενο «ΜΝΗΜΕΣ», όπου θα συμμετάσχουν στο τραγούδι ο Βασιλειάδης Αχιλλέας , η Νικολαιδου Πέλλα, ο Ιορδανίδης Μπάμπης και ο Παυλίδης Στάθης και στη Λύρα ο Ξενιτόπουλος Δημήτρης.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρξει και έκθεση φωτογραφίας, ενώ αν ο καιρός δεν το επιτρέψει θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης την Κυριακή 20 Μαΐου έχει ως εξής

9:30 π.μ. Ιερός Ναός Θείας Αναλήψεως

-Επιμνημόσυνη δέηση

-Ολιγόλεπτη ομιλία εκπροσώπου Ποντιακών Συλλόγων νομού Πιερίας

-Θα ακολουθήσει πομπή προς την πλατεία γενοκτονίας

10:45 π.μ. Οδός 19ης Μαΐου-Πλατεία Γενοκτονίας

-Κατάθεση στεφάνων

19:30 Πλατεία Ελευθερίας – Κεντρική Εκδήλωση

-Θεατρικό δρώμενο «ΜΝΗΜΕΣ». Τραγούδι Βασιλειάδης Αχιλλέας , Νικολαιδου Πέλλα, Ιορδανίδης Μπάμπης, Παυλίδης Στάθης. Λύρα Ξενιτόπουλος Δημήτρης

Ακολουθεί ομιλία με θέμα: «Η τουρκική πολιτική ενάντια στους χριστιανούς της Ανατολής στις αρχές του 20ού αιώνα. Η περίπτωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

Παράλληλες εκδηλώσεις:

-Ποντιακός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά » Κατερίνης

16-20 Μαίου 2018, 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου για τον Ποντιακό – Προσφυγικό Ελληνισμό στην Αστική σχολή Κατερίνης, Ώρα: πρωί 10:00-14:00 όλες τις μέρες και απόγευμα 18:00-22:00 (εκτός 20/5)

-Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανακίων «Ο Πόντος»

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στις 7 μμ, εκδήλωση νε θέμα «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου- Πορεία Ζωής- Δικαίωμα στη Μνήμη». Στο Δημοτικό Σχολείο Πλατανακίων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

-Δράσεις νεολαίας

19 Μαΐου 2918, διανομή φυλλαδίου και του προγράμματος στην οδό Μ. Αλεξάνδρου και στην πλατεία Ελευθερίας σχετικά με την 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Επίσκεψη στα Σχολεία, στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης για ενημέρωση σχετικά με την 19η Μαΐου και διανομή υλικού..

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ