Μενού Κλείσιμο

Απόψε στη Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης ο π. Νίκων

«Η Κατάκριση», μέρος Β’

Στην τελευταία εκδήλωση της Σχολής Γονέων πριν το Διήμερο Συνέδριο για τα 30 χρόνια της, ομιλητής θα είναι (σήμερα στις 7 το απόγευμα) ο πατέρας Νίκων, γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων Σκήτης Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, με θέμα: «Η Κατάκριση» Β’ Μέρος.

Η Εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με τον Ιεραποστολικό Σύλλογο «ΚΥΡΙΑΚΗ» στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης

Το θέμα

Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε» γιατι με το ίδιο μέτρο που μετράει κανείς τους άλλους θα τον μετρήσει και ο Θεός.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι αναμάρτητος και για αυτό ο καθένας θα πρέπει να εστιάζει στις δικές του αμαρτίες.

Χρειάζεται διάκριση του ανθρώπου για να ερμηνεύει ορθά αυτά που ακούει και βλέπει, γιατί πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν.

Ο καλός χριστιανός θα πρέπει να είναι επιεικής με τις πτώσεις του άλλου και να τις σκεπάζει με αγάπη, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει τον αγώνα που καταβάλλει ο καθένας για να μην πέσει αλλά και την μετάνοια που νιώθει μετά την πτώση του.

Ο Θεός δεν ανταποδίδει το κακό, ωστόσο η κατάκριση δεν περνά απαρατήρητη, γιατί είναι αυτή που σκοτώνει την ίδια την αγάπη.

Ο αξιοπρεπής άνθρωπος δεν κατακρίνει ποτέ κανέναν και ασκεί έλεγχο χωρίς να πληγώνει μόνο σε περίπτωση που το επιτρέπει η επαγγελματική του ιδιότητα ή η ανεβασμένη πνευματική του κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση καλό είναι να εργάζεται ο άνθρωπος την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» για όλους τους ανθρώπους.

Ο καλός χριστιανός πρέπει να αποφεύγει όχι μόνο να κατακρίνει με την γλώσσα αλλά και να ακούει τις κατακρίσεις, καθώς και στις δυο περιπτώσεις υπηρετεί τον διάβολο. Ο Γέροντας Θεοφύλακτος είχε πει: «Όταν ανοίγουμε την γλώσσα μας να φωτίζουμε και όχι να καίμε». Να μιλάμε, λοιπόν, με καλή προαίρεση και με αγάπη.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ