Μενού Κλείσιμο

Απόψε από το Φεστιβάλ Ολύμπου

Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και τα τραγούδια τους

Εκδήλωση στο πλαίσιο της συνεργασίας του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου με την Τιμώμενη χώρα, το Ισραήλ, η είναι αποψινή (21:30) παράσταση λόγου και μουσικής, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου.

Η εκδήλωση είναι η πρώτη από τα Αναλόγια του φετινού 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019 και φέρει τον τίτλο: «Οι Σεφαραδίτες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και τα τραγούδια τους».

Σεφαραδίτες ονομάζονται οι Εβραίοι που κατάγονται από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Εγκαταστάθηκαν στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία (κυρίως στη Θεσσαλονίκη) και σε άλλα μέρη του κόσμου τον δέκατο πέμπτο αιώνα μετά από το διωγμό τους από την Ισπανία.

Το θέμα της εκδήλωσης θα παρουσιάσει ο Λέων Α. Ναρ, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας.

Θα ακολουθήσει η συναυλία με τη σεφαραδίτικη μουσική και με τραγούδια από την Αναγεννησιακή παράδοση στη Ladino γλώσσα, ως την πιο πρόσφατη, καθώς επίσης  με το πάντρεμα Ladino και Ελληνικών με ντόπιες μελωδίες και ρεμπέτικους σκοπούς, που δημιούργησε ακόμη και δίγλωσσα τραγούδια.

Συμμετέχει το μουσικό σχήμα Pellegrinaggio al Levante, με τους: Μαριάντζελα Χατζησταματίου- φωνή, Δημήτρης Δεμελής- βιολί, Νίκος Παναγιωτίδης- κιθάρα, λάφτα, Νικόλας Μυλωνάς –κρουστά.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δύο τραγούδια από το Ισραήλ στην Εβραϊκή γλώσσα. Η εκδήλωση υλοποιείται με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Το θεατρικό Αναλόγιο με τίτλο Λεχαΐμ = Στη ζωή, το οποίο υποστηρίζεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, επιμελείται η Μπέττυ Μαγρίζου.

Την παράσταση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιώργος Χ. Χανδόλιας.

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Τα νέα της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ