Μενού Κλείσιμο

Από το Σάββατο μέχρι και την Δευτέρα στο Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων

«Μήδεια» στο Φεστιβάλ Ολύμπου

Η παράστασή που παρουσιάζει από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα ο Πήγασος, προσεγγίζει με τρόπο διαφορετικό τον μύθο της Μήδειας, στηριγμένη στα κείμενα των Ευριπίδη, Ζαν Ανουίγ και Χάινερ Μύλλερ προσπαθώντας να φωτίσει το ερώτημα: «Τι οδήγησε την Μήδεια στο φρικτότερο όλων των εγκλημάτων;»

Στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Χάρης Αμανατίδης αναφέρει: «ΜΗΔΕΙΑ: Δεν έχουν καλοσύνη τα μάτια των ανθρώπων. Με έχθρα σε κοιτάζουν

προτού την ψυχή σου δουν και χωρίς να τους έχεις βλάψει…

ΜΗΔΕΙΑ: Δεν πιστεύω ότι η έξυπνη ομιλία σώζει τον άτιμο άνδρα……..

ΜΗΔΕΙΑ: Μου χρωστάς έναν αδελφό Ιάσων.

ΙΑΣΩΝ: Δυο γιους σου έδωσα για έναν αδελφό.

ΜΗΔΕΙΑ, ένα όνομα που κανείς δεν δίνει στο παιδί του

Αιώνες τώρα συνεχίζει να ακούγεται σαν αποτρεπτικό παράδειγμα, ή για να περιγράψει κάτι ανοίκειο, παράλογο, ανήκουστο, τρομακτικό. Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος «Μήδεια», όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του τρόμου που κουβαλά.

Τι οδήγησε όμως τη Μήδεια στο φρικτότερο όλων των εγκλημάτων; Το πάθος; Η ζήλεια; Η εκδίκηση; Ο έρωτας; Η καταγωγή της; Η θρησκεία της; Η τρέλα της; Η εγκατάλειψη; Το αδιέξοδο; Η μοναξιά; Και τι μπορεί να σημαίνει για τον σημερινό άνθρωπο ο μύθος της Μήδειας, το όνομα Μήδεια; Τι αντιστοιχίες και σημεία επαφής υπάρχουν με την «λογική» και το υποσυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου ώστε να καθιστούν τον μύθο και σήμερα κοινωνικά λειτουργικό;

Αυτά τα ερωτήματα θέτει η παράστασή. Στηριγμένη στα κείμενα των Ευριπίδη, Ανουίγ, Μύλλερ που προσεγγίζουν το θέμα φωτίζοντάς το μέσα από την οπτική των τριών διαφορετικών εποχών τους, αλλά και τη διαφορετικότητα των αισθητικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων του καθενός.

Το όμορφα απόκοσμο τοπίο των Λειβήθρων, η αίσθηση της άκρης του κόσμου, το μετέωρο του βουνού και του έναστρου ουρανού επιδρούν καταλυτικά στο μετέωρο βήμα της Μήδειας ανάμεσα στην Αγάπη και στο Μίσος, τη συγχώρεση και την εκδίκηση, τη ζωή και τον θάνατο.»

Σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης Σκηνικά/Κοστούμια: Ελισάβετ Χαΐλατζίδου Μουσική: Νατάσα Ιωαννίδου Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης Χειρισμός φώτων και ήχου: Κώστας Παπαδόπουλος Μακιγιάζ: Όλγα Παπανάκου

Ερμηνεύουν: Δανάη Αμανατίδου, Αγαθή Τζάρτζα, Σοφία Αγαθαγγελίδου, Διονύσης Ζαρώτης και Νατάσα Ιωαννίδου

Τιμές εισιτηριών: Κανονικό: 8 ευρώ, εκπτωτικό: 5 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων) και ομαδικό (πάνω από 10 άτομα).

Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Τα νέα της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ