Μενού Κλείσιμο

Απλός, λιτός και κατανοητός…

Ο «χαρισματικός» π. Ανδρέας Κονάνος δημιούργησε το αδιαχώρητο στο Συνεδριακό Κέντρο

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης την Δευτέρα, όπου περισσότερα από 1200 άτομα κατέκλυσαν και τις δύο αίθουσες, τους διαδρόμους και το κλιμακοστάσιο στην ομιλία του «χαρισματικού» π.Ανδρέα Κονάνου με το άκρως ενδιαφέρον και προκλητικό θέμα «Συμβιώνοντας με δύσκολους χαρακτήρες»

Στην έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν χορωδιακοί ύμνοι από τον Βυζαντινό χορό υπό την διέθυνση του χοράρχη κ. Ν. Ξάφη, του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Πιερίας «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» ο οποίος συμπληρώνει την επόμενη χρονιά 40 χρόνια ζωής, από την ίδρυση του το 1979.

Ο π. Ανδρέας εξέφρασε επαίνους για την Σχολή Γονέων και το έργο που επιτελεί, δίνοντας ζωντανό παράδειγμα και σε άλλους μιμητές. Εξέφρασε επίσης τη χαρά του και τη δύναμη που εισπράττει όταν αντικρίζει τα χαμογελαστά πρόσωπα του ακροατηρίου.

Όπως πάντα με τον γλαφυρό του τρόπο, ο π. Ανδρέας παρουσίασε στο κοινό, τα προβλήματα που δημιουργούνται συμβιώνοντας με δύσκολους και διαφορετικούς χαρακτήρες… Έθεσε θετικούς προβληματισμούς και έδωσε «τροφή» για σκέψη.

Ο π. Ανδρέας τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, πόσο σημαντικό και όμορφο πράγμα είναι σχέσεις.

Συγκεκριμένα είπε πως «οι σχέσεις είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο… και πως οι ωραίες σχέσεις είναι αυτές που ομορφαίνουν τον κόσμο και τη ζωή»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες και είπε πως υπάρχουν και αυτοί που βιώνουν άσχημες σχέσεις… που υποφέρουν μέσα στις σχέσεις τους, είτε είναι στον εργασιακό τους χώρο, είτε είναι μέσα στην οικογένεια.

Αναφέρθηκε στον Άγιο Πορφύριο και στον Άγιο Παϊσιο, που μπορούσαν να συμβιώσουν με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες… και το είχαν καταφέρει αυτό γιατί τα είχαν βρει με τον εαυτό τους… γιατί είχαν γνωρίσει τον ίδιο τον Θεό.

Συνοψίζοντας τόνισε πως, η σχέση είναι η καλύτερη αφορμή για να γίνει κάποιος ευτυχισμένος… αλλά και πως από μια σχέση, μπορεί κάποιος να γίνει δυστυχισμένος.

Όλη η εκκλησιαστική ζωή σκοπεύει να μας δείξει, στο πως να επικοινωνούμε με τους άλλους… Η σχέση με τους άλλους και η επικοινωνία αποδεικνύει αν μαζεύεται μέσα μας ποιότητα και αγιότητα. Η τριβή με τους ανθρώπους γύρω μας, αποδεικνύει αν κάποιος έχει μαζέψει νεύρα, αν είναι ανυπόμονος, αν έχει πείσμα …ή αν είναι ήρεμος χαρακτήρας και έχει μέσα του πραότητα.

Καθένας μόνος του μπορεί να είναι πολύ καλά… η συνύπαρξη με τους άλλους ανθρώπους δημιουργεί όλες αυτές τις αλληλοσυγκρουόμενες καταστάσεις, που οδηγούν πολλές φορές σε εντάσεις. Πολλές φορές μέσα από εντάσεις βγαίνει σκληρότητα… μια σκληρότητα που πολλές φορές μπορεί να κρύβει μοναξιά, βασανισμένη ψυχή, ευαισθησία, καλοσύνη. Ας μην επικεντρωνόμαστε λοιπόν μόνο στην εξωτερική βιτρίνα ενός χαρακτήρα και βγάζουμε επιπόλαια και βιαστικά συμπεράσματα… Χρειάζεται πολλή δουλειά, ψάξιμο και νοιάξιμο, αναζήτηση ψυχής. Αν τα βρούμε εμείς οι ίδιοι με τον Θεό, μόνο τότε θα μπορέσουμε να δούμε πως όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί και αξιαγάπητοι. Αυτό που πραγματικά θα βοηθήσει τη σχέση μας με τους άλλους, είναι να βάζουμε καλούς λογισμούς.

Άρα το ζητούμενο είναι το πώς διαχειριζόμαστε τις εντάσεις, αν αντέχουμε την συνύπαρξη με άλλους… αν συγχωρούμε, αν δίνουμε δηλαδή χώρο στην καρδιά μας για τον άλλον, ή μας γεμίζει αποστροφή η παρουσία του άλλου…

Έθεσε ένα ερώτημα που ίσως δεν το έχουμε ποτέ σκεφτεί και επεξεργαστεί …Τελικά τι είναι αυτό που μας ενοχλεί σε σχέση με άλλους ανθρώπους… είναι κάτι που πραγματικά έχουν ενοχλητικό… ή μήπως το πρόβλημα το έχουμε εμείς οι ίδιοι και όλα μας φταίνε;;

Στην συνέχεια της ομιλίας του, τόνισε πως ότι συμβαίνει στην ζωή μας δεν είναι τυχαίο… Αφού ο Θεός επιτρέπει να έχεις αυτή την οικογένεια που έχεις και αυτούς τους φίλους και αυτή τη ζωή… τίποτα δεν είναι τυχαίο, απλά συμβαίνει και είναι τέλειο. Για να είσαι μαζί με έναν άνθρωπο υπάρχει ένας λόγος… Κάτι ήρθαμε να μάθουμε… ακόμα και μέσα από μια δύσκολη συμβίωση κάτι προσπαθεί να μας διδάξει ο Θεός. Η πορεία της ζωής μας δεν είναι ευχάριστη πάντα… αλλά πάντα είναι ωφέλιμη. Ας δούμε λοιπόν το πρόβλημα μια δύσκολης συμβίωσης, ως ένα σκαλοπάτι προς την αγιοσύνη… Και η αγιοσύνη πετυχαίνεται μέσα από την τριβή… Η τριβή είναι το μέσο να καλλιεργηθεί η ψυχή.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ