Μενού Κλείσιμο

Αναβίωσε το έθιμο «Άι Γιάννης ο Κλήδονας»

Σύλλογος Κουμπαγιωτών Αν. Θράκης «Ο Αγ. Γρηγόριος Καλλίδης»

Την καθιερωμένη αναβίωση του εθίμου  «Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας» πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμπαγιωτών Ανατολικής Θράκης του Δ. Κορινού «Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κατερίνης.

Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο με καταγωγή στην αρχαία εποχή, που επικρατούσε η “κληδόνα”. Κληδόνα σημαίνει πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδοντας προφητική σημασία. Ο Κλήδονας ζωντανεύει την παραμονή του Αϊ Γιαννιού στις 23 Ιουνίου που συμπίπτει με την θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα και συγκεκριμένα οι άγαμες κοπέλες βλέπουν μέσα στο πηγάδι τον μέλλοντα σύζυγό τους, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Ο εορτασμός αρχίζει με το άναμμα της φωτιάς.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Αλέκος Καλτσίδης, η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κορινού κ. Φωτεινή Καρασερίδου , οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού, από τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού, από το Μορφωτικό Σύλλογο Κορινού, από την Θρακική Εστία Κατερίνης, από τον Σύλλογο Νοσταλγοί της Παράδοσης και πάρα πολύ φίλοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί τον Δήμαρχο κ. Σάββα Χιονίδη, τον Πρόεδρο ΟΠΠΑΠ κ. Θεόδωρο Παυλίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο και όσους συνέβαλαν με την προσφορά και την παρουσία τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ