Μενού Κλείσιμο

«Αληθινή Απολογία…»

Αυλαία για τις Ετεροτοπίες το Σάββατο με τους «Παραβάτες της Σκηνής»

Στην φιλόξενη σκηνή του Θεάτρου Μω θα βρεθούν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στις 21:00, οι «Παραβάτες της Σκηνής», παρουσιάζοντας την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη», του Κώστα Βάρναλη.

Μια σημαντική μορφή της νεοελληνικής γραμματείας καταπιάνεται με ένα από τα πνεύματα που καθόρισαν την ελληνική σκέψη και φιλοσοφία στο άνοιγμα του προγράμματος των Ετεροτοπιών, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Γιάννη Ευθυμιάδη, σε μια παράσταση πολλά υποσχόμενη.
Όπως αναφέρει το σημείωμα της σκηνοθέτιδας Βάνας Βουρτσάκη για το έργο, «οι παραβάτες της σκηνής επιχειρούν με αυτή την παράσταση μια βαθιά πολιτική πράξη. Με απόλυτο σεβασμό προς το μεγάλο ποιητή και με στόχο αυτό το εγχείρημα να μη χάσει τίποτα από τη σαφήνεια της κριτικής και του μηνύματος».
«Σε εμάς, τα θύματα της κρίσης και του μνημονίου, που θυσιάσαμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας για χάρη της πατρίδας, απευθύνεται ο Σωκράτης και μας υπενθυμίζει «Δικιά σας η πατρίδα, μα τίποτα δικό σας μέσα σ’ αφτήνε: χωράφια και παλάτια, καράβια και χρήμα, Θεοί κι εξουσία, σκέψη και θέληση – όλα ξένα!»
Στη δική του εκδοχή της απολογίας, ο Βάρναλης μας παρουσιάζει ένα διαφορετικό Σωκράτη, που δεν απολογείται, αλλά κατηγορεί. Μπροστά στην αλήθεια και την θανατική καταδίκη, ξεδιπλώνεται μια σκέψη διαφορετική από αυτή του πλατωνικού Σωκράτη. Έχοντας συνειδητοποιήσει την ταξική φύση του δικαίου, δεν αγνοεί την αιτία της καταδίκης του. Μιλάει έχοντας γνώση των πολιτικών σκοπιμοτήτων και αντιμέτωπος με μια δικαιοσύνη που είναι όργανο ταξικής βίας και εκμετάλλευσης.
Πρόκειται για ένα έργο που ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε στα 1931, ένα πρόταγμα διαμαρτυρίας στα όσα επιβάλλονταν στην ελληνική κοινωνία τότε και προετοίμαζαν την δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Η σάτιρα της «Απολογίας» εμπνεύστηκε από μια ζοφερή εποχή, κι όμως φαντάζει επίκαιρη χάρη και στον τρόπο γραφής αλλά και στα θεμελιώδη ζητήματα που θίγει.
Παίζουν
Σωκράτης: Παπαδόπουλος Σωτήρης Πρόεδρος: Ιωάννα Ευθυμιάδου Κατήγοροι: Κατερίνα Βασιλείου, Βάσω Ρουμελιώτη, Αναστασία Αγοτζίκη, Βάνα Βουρτσάκη
Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Παπαγάλος Κινησιολογία: Βερονίκη Τσουγκράνη Φώτα -Μακιγιάζ: Τσιρωνά Ειρήνη Μουσική: Κυπραίος Δημήτρης Σκηνοθεσία: Βάνα Βουρτσάκη
Πληροφορίες: Θέατρο Μω – Γεωργουλη 15 Κατερίνη. Τηλ. Κρατήσεων 23510 76228. theatromo@gmail.com

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ