Μενού Κλείσιμο

«Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας»

Αναβίωσε στον Κορινό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουμπαγιωτών Αν. Θράκης

Την καθιερωμένη αναβίωση του εθίμου «Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας» πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμπαγιωτών Ανατολικής Θράκης του Δ. Κορινού «Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης» σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο με καταγωγή στην αρχαία εποχή, που επικρατούσε η “κληδόνα”. Κληδόνα σημαίνει πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδοντας προφητική σημασία. Ο Κλήδονας ζωντανεύει την παραμονή του Αϊ Γιαννιού στις 23 Ιουνίου που συμπίπτει με την θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα και συγκεκριμένα οι άγαμες κοπέλες βλέπουν μέσα στο πηγάδι τον μέλλοντα σύζυγό τους, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Ο εορτασμός αρχίζει με το άναμμα της φωτιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Κατερίνης και Πολιτισμού Πιπίτσα Μακρίδου, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Αλέκος Καλτσίδης, ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος από την τοπική κοινότητα Κορινού, οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού, από τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού, από το Μορφωτικό Σύλλογο Κορινού, από τον Σύλλογο Μικρασιατών Κατερίνης, από την Θρακική Εστία Κατερίνης, από τον Σύλλογο Ανατολικοθρακών Περίστασης και Ν. Πιερίας, από τον Σύλλογο Πέτρας Λόκοβη και πάρα πολύ φίλοι.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ