Μενού Κλείσιμο

Αυτός ο άγνωστος, ο «μέγας»

Εκδήλωση για τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο, από την Ένωση Ποντίων Πιερίας

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας, σε συνέχεια των πρωτοποριακών πνευματικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Συλλόγου, που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και γενικότερα των Ελλήνων της Ανατολής,  πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσιάζοντας το βιβλίο για τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο (Τραπεζούντα 1403 – Ραβέννα Ιταλίας 1472), μιας μεγάλης και εξέχουσας μορφής του Ποντιακού Ελληνισμού και της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης .

Μιας προσωπικότητας του Ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού σχεδόν άγνωστης στο ελληνικό κοινό. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε ο ειδικός τόμος για τον «Βησσαρίωνα», ο οποίος είναι καρπός του πρώτου και μοναδικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε έως σήμερα στη χώρα μας από την Ένωση Ποντίων Πιερίας (Μάρτιος 2007), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Βησσαρίων ο Έλλην Φιλόσοφος».

Εισηγητές ήσαν τέσσερις πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αξιόλογοι μελετητές ο καθένας στον τομέα του. Ο κ. Γιαρένης Ηλίας Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Βυζαντινής Παιδείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα της εισήγησής του «Γιατί ο Βησσαρίων», όπου αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Βησσαρίωνα και στις προσπάθειές του για την σωτηρία του Ελληνισμού καθώς και στην συμβολή του στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.

Ο δεύτερος εισηγητής κ. Αναστάσιος Μαράς Διδάκτωρ Θεολογίας και μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Πατρολογικών Μελετών, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Βυζαντινός Δόμος και Φιλοσοφικά Ανάλεκτα, στην εισήγησή του με θέμα «Η διττή Ερμηνεία του έργου του Βησσαρίωνα», αναφέρθηκε εκτενώς στο φιλοσοφικό έργο του Βησσαρίωνα ως Πλατωνικού φιλοσόφου και στην συμβολή του στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό καθώς και στις αντιθέσεις που προκάλεσε η συμμετοχή του στην ένωση των εκκλησιών στο συνέδριο της Φεράρας Ιταλίας καθώς και την μεταστροφή του στον καθολικισμό.

Ο τρίτος εισηγητής κ. Θεοδόσης Κυριακιδης, σημαντικός ερευνητής, Θεολόγος, Επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ανέπτυξε το θέμα «Καθολική παρουσία στην Τραπεζούντα και προσπάθεια του Βησσαρίωνα διάσωσης του Ελληνισμού».

Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτριος Προκοπίδης, ιατρός, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ζαϊρα Λαζαρίδου. Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από το πολυπληθές κοινό που, με ενδιαφέρον,παρακολούθησε την εκδήλωση.

Παρόντες στη εκδήλωση ήταν ο εκδότης κ. Σταμούλης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας π. Κυριάκος Κοκελίδης, ο Δ/ντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.Ι. Καζταρίδης, ο πρώην δήμαρχος της πόλης μας και παλαιότερα πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μενέλαος Τερζόπουλος, η Δημοτική σύμβουλος κα Νταρλαγιάννη, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του ΔΣ της ΔΙΣΥΠΕ κ. Κώστας Παπουτσίδης, καθώς και οι Σύλλογοι δια των προέδρων τους, ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών, το Λύκειο Ελληνίδων, ο Σύλλογος Μικρασιατών, ο Θρακικός Σύλλογος Γανόχωρας, η Θρακική Εστία Κατερίνης, το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης «Το Ξαθέρι» και ο Σύλλογος Κοσμάς ο Αιτωλός του Σβορώνου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ