Μενού Κλείσιμο

Α.Ο.Ζ. και πλεονεκτήματα για την Ελλάδα

Ο Διεθνολόγος Β. Καρακωστάνογλου τη Δευτέρα στη Σχολή Γονέων Κατερίνης

Η «πρεμιέρα» των ομιλιών του 2018 για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είναι τη Δευτέρα, με ομιλητή τον Διεθνολόγο και Λέκτορα Νομικής Α.Π.Θ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Το Νομικό Καθεστώς της Α.Ο.Ζ. & Πλεονεκτήματα για τη Έλλάδα», ενώ παράλληλα αναμένεται να αναφερθεί στη νέα διαπραγμάτευση του ονόματος της FYROM.

Η ΑΟΖ αποτελεί την σημαντικότερη επανάσταση που έφερε το Νέο Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του 1982 του ΟΗΕ), υπάγοντας στην Εθνική Δικαιοδοσία των παράκτιων κρατών περισσότερο από το 1/3 των ωκεανών. Δυστυχώς, η Ελλάδα σε αντίθεση με 137 άλλα κράτη (από το σύνολο των 149 παράκτιων κρατών) δεν έχει θεσπίσει ακόμη την ΑΟΖ της η οποία έχει καταστεί διεθνώς πια μία πραγματικότητα που παρέχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στα κράτη.
H συνέχεια στο Συνεδριακό κέντρο Κατερίνης στις 19:00 και όπως πάντα η είσοδος είναι Ελεύθερη.

Ποιος είναι ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
Διεθνολόγος, μόνιμος Λέκτορας Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου διδάσκει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική. Έχει συγγράψει τη μοναδική στην Ελλάδα επιστημονική μονογραφία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) 600 σελίδων.
Διετέλεσε Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.
Ήταν τέσσερις φορές υποψήφιος βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης( επιλαχών του 2009) και υποψήφιος Ευρωβουλευτής το 2014. Ήταν Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης από το 2007 έως το 2014 και διετέλεσε για τρία χρόνια Αντιδήμαρχος έχοντας την ευθύνη για μεγάλα έργα όπως το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και η ανάπλαση της Νέας Παραλίας .
Διετέλεσε Επικεφαλής (2004-2008) του διεθνούς φορέα για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων υπό την αιγίδα της Ευρωπ.Ένωσης (έδρα Θεσσαλονίκης). Υπήρξε μέλος και Διευθυντής Αποστολών Διεθνών Οργανισμών στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τα Σκόπια (1992-1996).
Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του συλλόγου των διδασκόντων του ΑΠΘ και του αντίστοιχου Πανελληνίου Οργάνου των καθηγητών ΑΕΙ, επίτιμος Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Μακεδονικών Οργανώσεων. Αγωνίζεται επί δεκαετίες για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και τα δίκαια του προσφυγικού Ελληνισμού

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ