Μενού Κλείσιμο

54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ Θεσσαλονίκης

Ο Πύργος έχει την τιμητική του

 

Ο Λευκός Πύργος, σημαντικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, έχει την τιμητική του στην έναρξη των 54ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Θεσσαλονίκης που διοργανώνονται φέτος από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 22 Οκτωβρίου.

 

Μια μεγάλη συνέργεια φορέων και δυνάμεων της πόλης ετοιμάζουν τις «Ιστορίες του Λευκού Πύργου», ένα πολυθέαμα εμπνευσμένο από το εμβληματικό μνημείο και τη σχέση του με τη ζωή της πόλης, στο χθες και στο σήμερα, αφού γύρω και πάνω του θα διαδραματιστούν μια σειρά από δρώμενα.

Ένα τεράστιο video mapping που θα εξελιχθεί πάνω στο μνημείο όταν νυχτώσει, μουσικά και φωτιστικά δρώμενα, γεγονότα που θα εξελιχθούν σε στεριά και θάλασσα, ένα θεατρικό, σε κείμενο ειδικά γραμμένο για την ημέρα από τον Άκη Δήμου και σκηνοθετημένο από τον Χάρη Πεχλιβανίδη και πολλές άλλες εκπλήξεις εμπνευσμένες από την ιστορία του θα ξαφνιάσουν ευχάριστα τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ και η Parallaxi (το παλαιότερο free press σε κυκλοφορία στην Ελλάδα, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ζωής) προσκαλούν την πόλη σε μια αλλιώτικη μέρα στον αγαπημένο της πύργο.

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού, το ΚΘΒΕ, η ορχήστρα ΜΟΥΣΑ του Μεγάρου Μουσικής, το Κρατικό Ωδείο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και μεμονωμένοι καλλιτέχνες, συμμετέχουν σε μια εντυπωσιακή και διαφορετική βραδιά, αφιερωμένη στον Λευκό Πύργο. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου λίγο πριν δύσει ο ήλιος, ξεκινά το υπερθέαμα που σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ειδική ξενάγηση στον Λευκό Πύργο και την ιστορία του με ελεύθερη είσοδο για περιορισμένο αριθμό ατόμων, αλλά και κυνήγι θησαυρού στο μνημείο για παιδιά και γονείς, με γρίφους από την πορεία του στο χρόνο. Ένα πλοίο μετατρέπεται σε πλωτό κινηματογράφο στην… μνήμη του θρυλικού πλωτού κινηματογράφου Κουρσάλ που έπλεε στο Θερμαϊκό, πριν εκατό χρόνια, ως ο πρώτος πλωτός κινηματογράφος της Ιστορίας. Το πλοίο θα ξεκινήσει στις 18:45 από το Λιμάνι, την πρώτη προβλήτα, και θα διασχίζει την παλιά παραλία, μέχρι τον Λευκό Πύργο. Πάνω του, σε ειδική οθόνη, ορατή από την παραλία και τους περαστικούς, θα προβάλλονται επίκαιρα της εποχής με τον Λευκό Πύργο να πρωταγωνιστεί, ενώ παράλληλα σύγχρονοι ήχοι θα συνοδεύουν live την προβολή, σε συνεργασία με την ομάδα κρουστών «Κρούση». Η άφιξη του πλοίου στον Λευκό Πύργο σηματοδοτεί την έναρξη του θεατρικού δρώμενου σε κείμενο Άκη Δήμου, σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη και με live soundtrack από την ορχήστρα του ΟΜΜΘ «Μούσα» σε ένα μοναδικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την παράσταση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ένα pop up χορευτικό event με το κοινό. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Πολυζώνης, Θάνος Φερετζέλης, Μελίνα Γαρμπή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Έφη Δρόσου, Μελίνα Αποστολίδου, Δημήτρης Σπορίδης. Η ολοκλήρωση του θεατρικού δρώμενου θα σημάνει την έναρξη του γιγάντιου video mapping με το σάλπισμα από τις επάλξεις του μνημείου. Η Όλγα Σφέτσα δημιουργεί ένα τεράστιο σκηνικό μεταμόρφωσης του μνημείου και ταυτόχρονα μονωδοί του Κρατικού Ωδείου τραγουδούν οπερέτες από την οροφή του μνημείου στη μνήμη του παλαιού κοσμικού καφενείου «Ο Κήπος του Λευκού Πύργου», που φιλοξενούσε μεγάλες ορχήστρες, προβολές, μέχρι και όπερα. Τις οπερέτες θα ερμηνεύσουν οι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Κωνσταντίνα Αδαμίδου, Βασίλης Τσεριώτης, Εμμανουέλα Ορφανουδάκη, Βασιλική Φράγκου, Βασιλίνα Αρβανιτίδου – Ουσαντζοπούλου και στο πιάνο θα τους συνοδεύει ο  Θανάσης Παπαϊσίου. Η βραδιά θα κλείσει με ένα μεγάλο party για τα 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ και τα 30 χρόνια της Parallaxi.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ