Μενού Κλείσιμο

 100 χρόνια μνήμης…

Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Εύξεινος Πόντος»

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού διοργάνωσε ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Εύξεινος Πόντος».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της θηριωδίας των Νεότουρκων και του Κεμαλισμού από τον Αιδεσιμότατο Σειταρίδη Χρήστο και κατάθεση στεφάνων από όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Κορινού.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κορινού, μετά από σύντομη ομιλία- καλωσόρισμα του Προέδρου Σάκη Αγαθαγγελίδη, ο εξαίρετος ιστορικός Βλάσσης Αγτζίδης διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέλυσε το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε από τους Νεότουρκους (1914- 1918) και τους Κεμαλικούς (1919- 1923) η Γενοκτονία των Ελλήνων στον μικρασιατικό Πόντο με στόχο την εθνολογική και θρησκευτική ομογενοποίηση της Ανατολίας.

Ο κ. Αγτζίδης επεσήμανε τα μοιραία λάθη στο Μικρασιατικό εγχείρημα, τις ευθύνες των Συμμάχων και ειδικότερα της Γερμανίας, την αποσιώπηση των τραγικών γεγονότων, την απώθηση της τραυματικής εμπειρίας, την πολιτική της λήθης, τον εξωραϊσμό του Τουρκικού εθνικισμού και την εκδήλωση σεβασμού προς τον Μουσταφά Κεμάλ από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και την χούντα των Συνταγματαρχών, την κατανόηση της εμπειρίας των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής (και μέσα από αυτήν την αποκρυπτογράφηση των υπόγειων διαδικασιών που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής μας και τις αντιθέσεις που ακόμη μας ταλανίζουν) και το πως θα την ενσωματώσουμε στην κοινή συλλογική Μνήμη .

Συγκίνηση και έντονα συναισθήματα κατέκλυσαν την αίθουσα στην απαγγελία αποσπάσματος από την «Καμπάνα του Πόντου του Φίλωνα Κτενίδη » με ποντιακά τραγούδια – μοιρολόγια να θρηνούν τις αλησμόνητες πατρίδες ερμηνευμένα από την Χορωδία του Συλλόγου (με Χοράρχη τον Λευτέρη Ραφαηλίδη) και επενδυμένα μουσικά από 15 νέους φερέλπιδες λυράρηδες και τον Μπάμπη Ραφαηλίδη

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πιπίτσα Μακρίδου ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Καρασερίδου Φωτεινή, εκπρόσωποι όλων των Πολιτιστικών Φορέων του Κορινού, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης Γ. Νταντάμης, καθώς και πολλοί υποψήφιοι στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές .

Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση, κατά κοινή ομολογία, συγκινητική, σεμνή και ουσιαστική όπως αρμόζει στα 100 χρόνια μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ