Μενού Κλείσιμο

100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση

Την Παρασκευή εκδήλωση της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ

Όπως σημειώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στη διακήρυξή της για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, «το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση φώτισε τη δύναμη της επαναστατικής ταξικής πάλης, τη δύναμη των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων, όταν βγαίνουν ορμητικά στο προσκήνιο και γυρίζουν τον τροχό της Ιστορίας μπροστά, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης. Μέσα στον ιστορικό χρόνο, αποτέλεσε τη συνέχεια των εξεγέρσεων των δούλων, των χωρικών του Μεσαίωνα, των αστικών επαναστάσεων, αλλά ταυτόχρονα και την κορύφωση και την υπέρβασή τους, αφού για πρώτη φορά τέθηκε ως στόχος της επανάστασης η κατάργηση της ταξικής, εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Σαράντα έξι χρόνια μετά την “έφοδο στους ουρανούς” της ηρωικής Παρισινής Κομμούνας, η ρωσική εργατική τάξη με την Οκτωβριανή Επανάσταση ήρθε να ενσαρκώσει το όραμα εκατομμυρίων εργατικών – λαϊκών μαζών για μια καλύτερη ζωή.».
Συνοψίζοντας την ιστορική σημασία της, ο Λένιν έγραψε: «Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε». Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ διοργανώνει την Παρασκευή 25 Αυγούστου, στις 9:15 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του πάρκου Κατερίνης, εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.
Θα προβληθεί η ταινία του Σ. Μ. Αϊζενστάιν «Απεργία», σταθμός του κλασικού βωβού κινηματογράφου, με συνοδεία «ζωντανής» μουσικής από τους Opera Chaotique. Επίσης, θα παρουσιαστεί έκθεση σοβιετικής αφίσας της επαναστατικής περιόδου και έκθεση βιβλίου για την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Είσοδος ελεύθερη.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ