Μενού Κλείσιμο

Τέτοια ώρα.. τέτοια λόγια! 23-01-2018

Μου χτύπησε κάπως παράξενα η λέξη «Πιερικό ντεμπούτο», που χρησιμοποίησε σε δελτίο τύπου της η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, σχετικά με τη συμμετοχή της στη τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Κι αυτό γιατί η λέξη «ντεμπούτο» είναι Γαλλική και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κυριολεκτικά «ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ» κάποιου, κάπου. Δηλαδή κατά την ΕΞΕΠ η Πιερία εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ουτρέχτη, φέτος. Λάθος. Μάλλον εκ παραδομής, διότι «το γαρ πολύ του ενθουσιασμού γεννά υπερβολές». Η ιστορική αλήθεια είναι (γιατί έχω δυστυχώς καλή και μεγάλη μνήμη) ότι η Πιερία έκανε «ντεμπούτο» στην Ολλανδία, το έτος 2000, δηλαδή 18  χρόνια πριν. Τότε η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουρισμού Πιερίας, αποτελούμενη από Παπαστεργίου, Χιονίδη, Πανταλώνα, Κατσιώκαλη, Μιχωλό, Βεϊδαμενίδη και άλλους, συνεδρίαζε και απεφάσισε την συμμετοχή του Νομού στην Ουτρέχτη, όπως φαίνεται και στο παρακείμενο δημοσίευμα των έγκριτων «ΠΙΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΛΑΛΩΝ», της 18ης Ιανουαρίου 2000.


Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συμμετείχαν στο συλαλλητήριο του 1992, που διοργάνωσε ο τότε αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, κατά την εκτίμηση των τότε διοργανωτών. Η αστυνομία εκείνη την ημέρα εκτίμησε τους συμμετέχοντες σε 300.000 άτομα. Την Κυριακή που πέρασε οι μεν διοργανωτές είδαν 500.000 συλαλλητές, η δε αστυνομία τους κατέβασε σε 90.000 πολίτες μόνο. Εσείς διαλέξτε και πάρτε. Αυτό που έχω εγώ να επισημάνω είναι ότι η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, παρά τα κολπάκια με τα διόδια, την τροχαία, την έναρξη των αγώνων ποδοσφαίρου. Είχε παλμό και πάθος και εάν ο σημερινός αρχηγός της  Ελλαδικής Εκκλησίας τηρούσε άλλη στάση, το φετινό συλαλλητήριο θα ξεπερνούσε κατά πολύ εκείνο του 1992. Όσον αφορά στους πολιτικούς, πολιτευτές και άλλους επίδοξους υποψήφιους του τόπου μας, η πρακτική να απουσιάζουν γιατί δήθεν είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις ή ταξίδια ή εξομολογήσεις ή ασθένειες, είναι κατ΄ εμέ αηδιαστική κουτοπονηριά και έχει απήχηση σε λίγους και ανόητους ψηφοφόρους.


Στην Πιερία του 2018, υπάρχουν περίπου 150 τροχήλατοι παραπληγικοί σαν εμένα. Μετά το Πάσχα και μέχρι τον Οκτώβριο, την Κατερίνη επισκέπτονται άλλοι 50 ανάπηροι τουρίστες. Μερικοί εξ ημών χρίζουμε βοήθειας τρίτου προσώπου και εξυπηρετούμεθα σε τουαλέτες υγιών συμπολιτών. Οι υπόλοιποι μπορούν και χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όταν και όπου υπάρχουν βέβαια. Και στην πόλη μας δημόσια τουαλέτα για Α.Μ.Ε.Α., δεν υπάρχει. Προτείνω λοιπόν, τώρα που αναπλάθονται τα σύμπαντα, να τοποθετηθούν σε δυο – τρία κεντρικά σημεία, παρόμοιες κινητές εγκαταστάσεις. Είναι δείγμα πολιτισμού να ενσωματωθούμε κι εμείς στην κοινωνία σας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ