Μενού Κλείσιμο

Τέτοια ώρα… Τέτοια λόγια… 17-01-2020

1

Τις τελευταίες ώρες, διάβασα αρκετά κείμενα που φέρουν την υπογραφή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και είχα την ευκαιρία να ακούσω και κανά δύο εισηγήσεις της, σχετικά με τη Δικαιοσύνη και γενικότερα τις διαχρονικές παθογένειες της Ελληνικής διοίκησης.

Σε μια ομιλία της δε, (σε εκδήλωση της «διαΝΕΟσις» με θέμα «Οι πέντε δράκοι. Τί εμποδίζει την ανάπτυξη;», αναφέρει:

«…το νομοθετικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις είναι συχνά πληθωρικό ως προς τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις και ανεπαρκές ως προς τον έλεγχο και τις κυρώσεις.

Η διοίκηση δεν είναι ικανοποιητικά στελεχωμένη, ούτε ως προς την ποιότητα, ούτε ως προς την ποσότητα του ανθρώπινου δυναμικού (…) Οι τοπικές κοινωνίες πάσχουν από ελλιπή πληροφόρηση και δεν γίνεται πάντα αξιοποίηση της διαδικασίας διαβούλευσης. Ο Σχεδιασμός των έργων, είναι συχνά ελλιπής και αποσπασματικός, υπάρχει δε σύγχυση ως προς το μοντέλο ανάπτυξης και τα κριτήρια…»

Με λίγα λόγια (και σε απλά κατανοητά Ελληνικά) αυτό που λέει η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι πως όσες πχ Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (για μεγάλα έργα πχ εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή ακόμα και για μικρά) και αν υποβληθούν και εγκριθούν, ο έλεγχος τήρησής τους είναι ανεπαρκής όπως και οι κυρώσεις… Και όσο θα συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόσο θα αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες σε σχέδια «αμφιβόλου» ποιότητας και βιωσιμότητας, ειδικά όταν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση ή αν η διαβούλευση έγινε με «αποκλεισμούς».

Μην ξεχνάτε πως ακόμη και οι όποιες επιχειρήσεις ρυπαίνουν ρέματα και ποτάμια στην Επικράτεια (πάω στοίχημα) έχουν εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων!

 

 

2

Με το σοβαρό επιχείρημα πως η κ. Σακελλαροπούλου ως η επόμενη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» απέρριψε την περίπτωση να ψηφίσει την συγκεκριμένη γυναίκα (ή όποια άλλη, όπως φαίνεται) για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εντάξει, ως επιχείρημα είναι πιο αληθοφανές, ακόμη και από τις χειρόγραφες επιστολές του Ιησού που μπορεί κάποιος να υποστηρίζει πως κατέχει!

 

 

 

 

3

Το επιχείρημα της Γερμανίας για την μη πρόσκληση (και) της Ελλάδας στη διάσκεψη για τη Λιβύη δεν πείθει. Δεν πείθει ούτε τους Γερμανούς, ούτε πολύ περισσότερο τους Έλληνες που αισθάνονται να έχουν «φάει τέτοια πόρτα» που δεν έχουν φάει ούτε στο πιο in μπουζουκάδικο των Αθηνών…

Προφανώς και οι Γερμανοί θέλουν να στεφθεί με επιτυχία η διάσκεψη για τη Λιβύη, προφανώς η Τουρκία διαδραματίζει ισχυρότερο ρόλο (μετά την απόφασή της να στείλει ακόμη και στρατεύματα) και προφανώς οι γερμανοί «φοβούνται» πως η παρουσία της Ελλάδα στη διάσκεψη μπορεί να δημιουργήσει κλίμα ή και να δώσει άλλοθι στον Ερντογάν να την τινάξει (τη διάσκεψη, για να μην παρεξηγηθούμε) στον αέρα…

Διόλου μας πειράζει όμως, όλο και κάποιο χιονοδρομικό κέντρο θα έχει επαρκή ποσότητα χιονιού, εκείνη την περίοδο.

 

 

4

Και μια πληροφορία «εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος». Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα είναι ο δεύτερος Πρόεδρος του οποίου η θητεία δεν θα ανανεωθεί από τη Βουλή, μετά από εκείνη του Χρήστου Σαρτζετάκη ο οποίος προερχόμενος επίσης από το δικαστικό σώμα (για όσους δεν θυμούνται) προέκυψε ως πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο κανονικός) παραμένει ο μοναδικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος μπορεί να έκανε μεν δύο θητείες, αλλά όχι συνεχόμενες.

Μετά την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου (και την ορκωμοσία της) η Ελληνική Δημοκρατία θα διαθέτει τρεις (εν ζωή) πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας. Το Χρήστο Σαρτζετάκη, τον Κάρολο Παπούλια και τον Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.