Επειδή την βλέπω τη δουλειά, να εξευτελίζεται (όπως ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης) και αυτός ακόμη ο μεγάλος Κλεισθένης (του Αλκμεωνίδου), ας θυμηθούμε τί πραγματικά ήταν ο Κλεισθένης πριν γίνει… νομοσχέδιο.
«Ο Κλεισθένης του Αλκμεωνίδου υπήρξε Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ., της οικογένειας των Αλκμεωνιδών, και εγγονός του Κλεισθένη του Σικυώνιου. Το 508-507 π.Χ. έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας.
Με το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας και να το καταστήσει δημοκρατικότερο. Χώρισε την Αττική σε 3 βασικούς δήμους (το άστυ,τα παράλια και τη μεσογαία). Μετά με το σύστημα των τριττυών (= θεωρητική μονάδα) χώρισε τον κάθε δήμο σε 10 τριττύες, δημιουργώντας συνολικά 30 τριττύες. Ύστερα πήρε 1 τριττύν από το άστυ, 1 από την μεσογαία και 1 από τα παράλια και έφτιαξε μια νέα φυλή. Έτσι έκανε και με τις υπόλοιπες τριττύες, φτιάχνοντας 10 νέες φυλές. Έτσι οι πλούσιοι ευγενείς έπαψαν να αποτελούν μόνοι τους μια ισχυρή τάξη και αναμείχθηκαν με τους υπόλοιπους πολίτες και οι πολιτικοί σταμάτησαν να ωφελούν τους κατοίκους μιας μόνο περιοχής, αφού τώρα υπήρχαν τριττύες και από τις 3 περιοχές σε μία φυλή. Ο Κλεισθένης έδωσε όλη την εξουσία στην Εκκλησία του δήμου. Από αυτήν εκλέγονταν και οι δέκα στρατηγοί που διοικούσαν όχι μόνο το στρατό αλλά και το ίδιο το κράτος.
Επιπρόσθετα, η βουλή των 400, όργανο που θέσπισε ο Σόλωνας αντικαταστήθηκε από νέα βουλή με 500 βουλευτές. Αυτοί εκλέγονταν κάθε χρόνο με κλήρο 50 από κάθε φυλή. Έτσι όλοι οι πολίτες είχαν πιθανότητα να γίνουν κάποτε βουλευτές. Έργο της βουλής ήταν να προετοιμάζει τα θέματα που θα συζητούσε η Εκκλησία του δήμου. Επίσης, ο Κλεισθένης, για να προστατέψει το νέο πολίτευμα, καθιέρωσε τον οστρακισμό. Μετά από ανώνυμη καταγγελία, χωρίς να προηγηθούν ανακρίσεις ή απολογία μπορούσαν να εξοριστούν προσωπικότητες για 10 χρόνια, αρκεί 6 χιλιάδες πολίτες να ψήφιζαν εναντίον του άντρα αυτού. Έτσι γεννήθηκε στην Αθήνα η δημοκρατία, το πολίτευμα που δίνει σε όλους του πολίτες το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους. Η δημοκρατία ήταν μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των αρχαίων Ελλήνων. Έτσι έπαψαν η συγγένεια και η καταγωγή να παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή της Αθήνας. Με το μέτρο αυτό ο Κλεισθένης «έδωσε την πολιτεία στον λαό», όπως έγραψε αργότερα ο Αριστοτέλης.»
Πάντως έτσι όπως πάει το πράγμα το όνομα που θα ταίριαζε σ’ αυτήν την «μεταρρύθμιση» (να την κάνει ο Θεός), θα ήταν το «Σάτυρος», καθότι με την εφαρμογή του, άλλοι θα «ηδονιστούν» και άλλοι θα «βογγήξουν»!
Μπορεί να άργησε (λίγο), αλλά δεν άφησε ασχολίαστη η Λαϊκή Ενότητα Πιερίας, την τοποθέτηση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα (κατά την επίσκεψή του στην Πιερία) περί «καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια».
Στη ΝΟΔΕ Πιερίας ακόμη προφανώς την επεξεργάζονται (στην καλύτερη περίπτωση). Εντάξει, οι άνθρωποι έχουν να κάνουν εκλογές, να μοιράσουν οφίτσια και θέσεις. Αλλά θα μου πείτε, γιατί να κάνουν και κάτι περισσότερο, όταν αρκεί ακόμη και το «τίποτα» που κάνουν μέχρι σήμερα; «Βρέξει, χιονίσει» στη χειρότερη περίπτωση, ένα 30% θα το «τσιμπήσει» η ΝουΔου στην Πιερία…
Μια ανάσα πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν στο νομό μας, η Ποδηλατική Απόδραση συμμετέχοντας στην εκστρατεία Let’s do it Greece, προχώρησε σε «συμβολικό» (λέει αυτή, σε ουσιαστικό θα πω εγώ) καθαρισμό ακτών της Πιερίας…
Φαίνεται πως οι ποδηλάτες δεν είναι καλοί μόνο… στο πηδάλι!
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.