Μενού Κλείσιμο

Σε τηλεδιάσκεψη με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. ο Απ. Τζιτζικώστας για το Green Deal

Συζήτηση για την Πράσινη Ανάπτυξη με την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson είχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επιτάχυνση της μετάβασης σε λιγότερο ενεργοβόρες και πιο καθαρές μορφές ενέργειας και η βέλτιστη αξιοποίηση του Green Deal (Πράσινη Συμφωνία).

Ο κ. Τζιτζικώστας αφού συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανταπόκρισή της στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και για την υιοθέτηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο προϋπολογισμό και τη δημιουργία Ενιαίου Μηχανισμού για την Υγεία επισήμανε: «Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε πόσο ευάλωτοι είμαστε ως ευρωπαϊκή κοινωνία. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να γίνει ακόμη πιο συνεκτική, καλύτερα προετοιμασμένη, πιο ανθεκτική και πιο βιώσιμη. Για να γίνει αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να διασφαλίσει συνολική ενεργειακή μετάβαση, όχι μόνο για τις ‘ισχυρές’ οικονομίες και περιοχές, όχι μόνο για τις πρωτεύουσες των χωρών μελών, αλλά για κάθε πόλη και χωριό. Τώρα είναι αναγκαίο να δράσουμε με πιο αποφασιστικό τρόπο και πιο φιλόδοξο. Η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να διατρέξει όλες τις πολιτικές μας, όλες τις περιοχές της Ευρώπης. Το Green Deal είναι καλοδεχούμενο, όμως δεν είμαστε πλέον στην εκκίνηση. Έχουμε προχωρήσει. Αειφορία, καινοτομία, κυκλική οικονομία, καθαρή ενέργεια και μεταφορές, προστασία της βιοποικιλότητας δεν είναι σημερινοί όροι. Η επιτυχία του Green Deal εξαρτάται από την ενδυνάμωση και τη στήριξη των Περιφερειών και των Δήμων. Για να γίνει το Green Deal πράξη και κοινό κτήμα των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να συνεργαστούμε και καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές σε κάθε χώρα. Χρειάζεται κοινή δράση για καλύτερα αποτελέσματα, από το σχεδιασμό των πολιτικών μέχρι την εφαρμογή και αξιολόγησή τους».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ήρθε η ώρα για έργα άμεσα, ώστε η ΕΕ να μετατρέψει την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία. «Πρέπει να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη και πρέπει να το κάνουμε αρχίζοντας από το τοπικό επίπεδο. Η πράσινη ανάκαμψη της Ευρώπης εξαρτάται από τις τοπικές κοινωνίες, που πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμες, ενεργειακά αποδοτικές και ενεργειακά ανεξάρτητες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι έτοιμη να προωθήσει το Green Deal και να επιταχύνει την απορρόφηση των ‘πράσινων’ κονδυλίων με άξονα τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη συμμετοχή κάθε περιοχής και ειδικές επενδύσεις που θα επιτρέψουν στις Περιφέρειες και τους Δήμους να έχουν άμεση πρόσβαση στην ‘πράσινη’ χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι έτοιμη να λειτουργήσει μια πλατφόρμα μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, στην οποία πρόσβαση και συμμετοχή θα έχουν οι διοικήσεις όλων των Περιφερειών και Δήμων της ΕΕ και μέσω της οποίας θα κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ