Μενού Κλείσιμο

Ζητούν το… λογικό

Την εξαίρεση των σχολικών κυλικείων από τη χρήση POS ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τη λήψη μέτρων ώστε να εξαιρεθούν τα σχολικά κυλικεία από την υποχρέωση να έχουν POS αφού στην πράξη η χρήση κάρτας είναι εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν αδύνατη, και φορά πολύ μικρά ποσά, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Μπέττυ Σκούφα.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, η υποχρεωτικότητα εγκατάστασης τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμών στα σχολικά κυλικεία, προσκρούει σε ορισμένες εγγενείς αδυναμίες που σχετίζονται με τη φύση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Παιδιά και μαθητές οι χρήστες καρτών

Ειδικότερα, τα παιδιά και οι έφηβοι, που είναι το κοινό με το οποίο συναλλάσσονται τα κυλικεία, είτε δεν διαθέτουν κάρτα για λόγους νομικής ή πραγματικής αδυναμίας, είτε δεν είναι εξοικειωμένα στο να πραγματοποιούν στην καθημερινότητά τους αγορές με κάρτες. Επιπλέον, ο χρόνος που εκ των πραγμάτων απαιτείται να διατεθεί για συναλλαγές με κάρτα επιμηκύνει τη διάρκεια αναμονής των παιδιών στα σχολικά κυλικεία, απομειώνοντας τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο στο ήδη περιορισμένο διάλειμμα και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις συναλλαγές.

Ποσά μέχρι 2 ευρώ

Τα ποσά που δαπανώνται για την αγορά ειδών στα κυλικεία δεν υπερβαίνουν τις περισσότερες φορές τα 2 ευρώ, ενώ συχνά τα μεμονωμένα είδη πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες του ως άνω τιμήματος (ενδεικτικά το κόστος ενός κουλουριού είναι 0,50ευρώ), συνεπώς είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο ένα τέτοιο μέτρο καθώς πρόκειται για συναλλαγές χαμηλού κόστους.

Προβλήματα τεχνικής φύσης

Περαιτέρω υπάρχουν και τεχνικής φύσεως δυσκολίες, όπως η μη ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής ή σύνδεσης στο διαδίκτυο η απόκτηση των οποίων θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες κυλικείων.

Δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής ή ασφάλειας συναλλαγών

Επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω η εφαρμογή τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμής σε σχολικά κυλικεία, είναι πρακτικά σχεδόν ανέφικτη και πρόκειται να εμποδίσει συναλλαγές χαμηλού κόστους, χωρίς να συνεισφέρει στην ασφάλεια των συναλλαγών ή να εμποδίζει φαινόμενα φοροδιαφυγής, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, «τι προτίθενται να κάνουν και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να εξαιρεθούν τα σχολικά κυλικεία από την υποχρέωση αυτή»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ