Μενού Κλείσιμο

Ζητούν άμεση λύση

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το «Βοήθεια στο σπίτι» εξυπηρετεί 100.000 πολίτες (κυρίως ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ), αναφέρουν οι βουλευτές ζητώντας να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 15.000 εργαζόμενοι, στις 875 δομές που λειτουργούν στη χώρα μας.

Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι σε 875 δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» πανελλαδικά, οι οποίοι δουλεύουν εδώ και 15 χρόνια, από το 2002 έως και σήμερα κάτω από δύσκολες συνθήκες εξυπηρετώντας 100.000 και πλέον ευάλωτες ομάδες όπως ηλικιωμένους και ΑΜεΑ, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πιερίας Μπέττυ Σκούφα και Στέργιος Καστόρης.

Το εργασιακό καθεστώς
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη χωρίς ούτε μια ημέρα διακοπή όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η χρηματοδότηση
Από το 2011 η χρηματοδότηση των δομών ΒΣΣ γίνεται από εθνικούς πόρους (ΑΚΑΓΕ, ΙΚΑ, υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Εσωτερικών) το κόστος δε της λειτουργίας του ΒΣΣ ανέρχεται στο ποσό των 55.000.000 ετησίως σύμφωνα με τη διαχειριστική Αρχή την ΕΕΤΑΑ.

15 χρόνια προσφοράς αλλά και αβεβαιότητας
Όπως τονίζουν στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «επειδή οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν τα μέγιστα των προσπαθειών τους, εργάστηκαν με συνέπεια και συνέχεια, δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Επειδή οι εργαζόμενοι καλύπτουν επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Επειδή εδώ και 15 χρόνια σε ετήσια βάση ανανεώνονται οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων των δομών Βοήθεια στο Σπίτι.
Επειδή οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, βιώνοντας εργασιακή ανασφάλεια και ένα κλίμα αβεβαιότητας», ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι προτίθεται να κάνει ώστε να εξασφαλιστεί το εργασιακό τους μέλλον.

Και η ΚΕΔΕ στο πλευρό των εργαζομένων
Να σημειωθεί οτι τη στήριξη της ΚΕΔΕ στο αίτημα τους να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του προγράμματος καθώς και η εργασιακή διασφάλιση του προσωπικού, στις συγκεκριμένες δομές, ζήτησαν οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης τους, με τον πρόεδρο της, Γ. Πατούλη.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε στους εκπροσώπους των εργαζομένων την απόλυτη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στα αιτήματα τους.
Παράλληλα επισήμανε πως η ΚΕΔΕ, εμμένει στην απόφαση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία διεκδικεί τη μονιμοποίηση της λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών του, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπρόσθετα ζήτησε την τακτοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού μέσα από κοινά συμφωνημένο θεσμικό πλαίσιο.
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτελεί κοινωνικό έργο καθώς προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στις δομές υγείας.
«Οφείλουμε να το προστατεύσουμε. Η ΚΕΔΕ εμμένει στην σταθερή θέση της πως είναι απαραίτητη η ομαλή συνέχιση του προγράμματος αλλά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ