Μενού Κλείσιμο

Ζήτημα περιβάλλοντος η προστασία των μελισσών

Απαραίτητη η ενημέρωση των μελισσοκόμων πριν από τους ψεκασμούς στις καλλιέργειες

«Τα οφέλη των μελισσών στη φυτική παραγωγή είναι πολλαπλάσια από την παραγωγή των μελισσοκομικών προϊόντων, αναφέρει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, υπενθυμίζοντας οτι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να ενημερώνονται εγκαίρως πριν τους ψεκασμούς, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή

 

Την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους ψεκασμούς κατά την περίοδο ανθοφορίας των καλλιεργειών, υπενθυμίζει στους παραγωγούς η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

«Η συμβολή των μελισσών είναι καθοριστικής σημασίας στη φυτική παραγωγή και το περιβάλλον», αναφέρει η υπηρεσίας αφού οι μέλισσες έχουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματυική «επικονίαση και γονιμοποίηση» των φυτικών ειδών.

«Τα οφέλη των μελισσών στη φυτική παραγωγή είναι πολλαπλάσια από την παραγωγή των μελισσοκομικών προϊόντων, αναφέρει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, επισημαίνοντας πως «ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως» τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τον ψεκασμό, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέτά την επιλογή του κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας των μελισσών όπως:

-Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.

-Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.

-Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.

-Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

-Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.

-Αποφεύγεται τη δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Τέλος, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Πιερίας συστήνει στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσης τους και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους, ώστε η επικοινωνία με τον παραγωγό που θέλει να προχωρήσει σε ψεκασμούς να είναι άμεση

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ