Μενού Κλείσιμο

Υπουργείο Τουρισμού για λασπόλουτρα Αλυκών Κίτρους: Περιμένουμε τον… Δήμο

Μπορεί ο δήμος να ήταν αυτός που αιτήθηκε την αναγνώριση των λασπόλουτρων ως ιαματικά από το 2017, ωστόσο ούτε το καλοκαίρι του 2018, ούτε το Νοέμβριο του 2019 ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Υπουργείου για την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων

 

Καμία απάντηση από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού δεν έχει λάβει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού για την αναγνώριση των λασπόλουτρων της περιοχής ως ιαματικά. Αυτό απαντά το Υπουργείο Τουρισμού σε ερώτηση που κατατέθηκε από την Ελληνική Λύση

 

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού αιτήθηκε την αναγνώριση των λασπόλουτρων στις Αλυκές Κίτρους ως ιαματικά με αίτησή του τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά παρά τις οχλήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας για κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων τον Ιούλιο του 2018 και τον Νοέμβριο του 2019, ο Δήμος δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει και πολύ περισσότερο να συμπληρώσει τον σχετικό φάκελο.

Το θέμα των λασπόλουτρων και της αναγνώρισής τους ως ιαματικά, αφού πολύς κόσμος καταφεύγει το καλοκαίρι στις Αλυκές Κίτρους ακριβώς επειδή θεωρεί ότι τον βοηθά στην υγεία του, έφερε στη βουλή ο κ.Βελόπουλος, ζητώντας από το Υπουργείο Τουρισμού να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα λασπόλουτρα να αποκτήσουν αναγνώριση ως ιαματικά με δεδομένο πως κάτι τέτοιο θα αναδείκνυε την περιοχή ακόμη και για ξένους επισκέπτες που αναζητούν ιαματικό τουρισμό.

Απαντώντας στον κ. Βελόπουλο το Υπουργείο Τουρισμού, αναφέρει τα εξής: «η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή πολυνησιακό προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη 365 ημέρες το χρόνο, ο οποίος προσφέρει μοναδικές και ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε κάθε εσωτερικό προορισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσω των οποίων προσφέρονται στον ταξιδιώτη αυθεντικές, βιωματικές και ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε κάθε σημείο της χώρας.

Ο σχεδιασμός και η πολιτική που ακολουθούνται έχει ως στόχο την ανάδειξη της χώρας σε προορισμό ειδικού ενδιαφέροντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προβάλλοντας τις δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης να απολαμβάνει μια ευρεία γκάμα ποιοτικών προϊόντων που καθιστούν την εμπειρία του μοναδική και που την διαφοροποιούν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του.

 

Όσον αφορά στον φυσικό πόρο “Πηλός Αλυκής Κίτρους”, μετά την υποβολή της υπ’ αρ. πρωτ. 23885/29.12.2017 αίτησης του Δήμου Πύδνας, Κολινδρού, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού ζήτησε εγγράφως τον Ιούλιο του 2018 και εκ νέου τον Νοέμβριο του 2019 την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων, λόγω ελλείψεων στον υποβληθέντα φάκελο δικαιολογητικών, προκειμένου να παραπεμφθεί προς εξέταση στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Εντούτοις, δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από τον αιτηθέντα Δήμο.

 

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζουν οι αιτήσεις για τους προς αναγνώριση φυσικούς πόρους της αρμοδιότητας τους. Η κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων έχει ως σκοπό την κατάθεση των απαραίτητων βάσει θεσμικού πλαισίου δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης για όσο το δυνατόν περισσότερους φυσικούς πόρους.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.