Μενού Κλείσιμο

«Υπήρξε ετοιμότητα και συντονισμός»

 Η Περιφερειακή Ενότητα κάνει τον απολογισμό της

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Π.Ε. Πιερίας, η «Ευρυδίκη» έκανε την παρουσία της στην περιοχή μας, με ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους). «Μέσου του τμήματος Πολιτικής Προστασίας ήδη από την Τετάρτη 15-11-2017, προέβη άμεσα σε ενημέρωση των κατοίκων της Πιερίας για την επιδείνωση του καιρού, ενώ ταυτόχρονα με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλη η Υ.Τ.Ε. της Π.Ε. Πιερίας, ώστε να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, συγκροτήθηκαν 4 κλιμάκια από υπαλλήλους της Υ.Τ.Ε. της Π.Ε. Πιερίας για τον ελέγχου τόσο του οδικού δικτύου όσο και χώρων ευθύνης της Αντιπεριφέρειας ώστε να γίνετε με το με το καλύτερό τρόπο η διαχείριση των μηχανημάτων έργου. Παράλληλα συγκροτήθηκαν 4 συνεργεία έργου με τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και 1 συνεργείο για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σημάτων οδικής κυκλοφορίας.

Τα συνεργεία έργου απομάκρυναν φερτά υλικά από πολλά σημεία όλου του οδικού δικτύου που έχουν φράξει την δίοδο των νερών ενώ σε άλλα σημεία επενέβησαν για την δημιουργία διέξοδο για τα νερά που είχαν καταλάβει το οδόστρωμα και καθιστούσαν την προσπέλαση του δρόμου σε εκείνα τα σημεία αδύνατη. Απομάκρυναν επίσης χώματα και πέτρες που βρέθηκαν στο οδόστρωμα από πτώσεις παρακειμένων πρανών. Τα συνεργεία έργου επενέβησαν ακόμη και σε κανάλια ώστε να απομακρυνθούν φερτά υλικά από αυτά, για να δοθεί διέξοδος στα νερά.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της 48ωρης εξέλιξης των έντονών καιρικών φαινομένων υπήρχε συντονισμένη συνεργασία της Π.Ε. Πιερίας με τους τρείς Δήμους που βρίσκονται στα διοικητικά της όρια, ώστε να γίνονται στοχευόμενες επεμβάσεις για ταχύτερη διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργούσε η κακοκαιρία.

Την Π.Ε. Πιερίας επισκεφτήκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκος Ιωάννου μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπαμπη Στεργιαδη, ώστε να ενημερωθούν και να έχουν άμεση εικόνα της αντιμετωπίσεις των προβλημάτων που δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρίας που έπληξε την Π.Ε. Πιερίας. Επίσης κατά την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου από την Δ.Τ.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εστάλη κλιμάκιο για την παρακολούθηση της επίδρασης της ισχυρής βροχόπτωσης στο έργο της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης.

Ο σχεδιασμός με τον συντονισμό, τόσο των κλιμακίων ελέγχου, όσο και των συνεργείων έργου & τοποθέτησης πινακίδων τα οποία έγιναν από το Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ Σοφίας Μαυρίδου, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας είχαν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων στην Πιερία.»

Σοφία Μαυρίδου: Η Π.Ε. Πιερίας, είναι έτοιμη και για την επόμενη μέρα

Σε νεότερη ανακοίνωση της Π.Ε. Πιερίας, αναφέρονται τα εξής: «Με τις άμεσα συντονισμένες ενέργειες της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και αναγκών που σημειώθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «ΕΥΡΙΔΙΚΗ» από την Πιερία.

Το ανθρώπινο δυναμικό, ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων, σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Πιερίας, όλους τους θεσμικούς φορείς για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, κλπ) καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσιακές δομές των τριών Καλλικρατικών Δήμων, ενήργησαν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των πληγεισών περιοχών της Πιερίας.

Ταυτόχρονα υπό τον συντονισμό της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, απεστάλη εμπεριστατωμένος φάκελος προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να κηρυχθεί όλη η επικράτεια της Πιερίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και σε δεύτερο χρόνο, να καταγραφούν – αποκατασταθούν οι ζημιές στη Δημόσια και Ιδιωτική Περιουσία, που επλήγη.

Ο φάκελος της Πιερίας, εστάλη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς (Γ.Γ.Π.Π. , υπουργεία, κλπ), ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία κήρυξης της ΠΙΕΡΙΑΣ σε πλημμυροπαθή (κατάσταση έκτακτης ανάγκης).»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ