Μενού Κλείσιμο

Υπεύθυνη και η… αστικοποίηση

Από το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κατερίνη

Η αστικοποίηση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή δημιουργεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας που πρέπει κατάλληλα να αντιμετωπιστεί, αναφέρεται μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα του 28ου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων το οποίο φιλοξενήθηκε στον Καπνικό Σταθμό 9 με 11 Νοεμβρίου.

Το 28ο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Κατερίνης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Το θέμα του ήταν: «Κλιματική Αλλαγή. Αστικό Περιβάλλον».

Από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν προσυνεδριακές δράσεις ευαισθητοποίησης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής με τη συμμετοχή σχολείων όλων των βαθμίδων από την Κατερίνη.

Ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων ανέλυσαν όλες τις πτυχές του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση των πόλεων, με τον Δήμαρχο Κατερίνης, κο Σάββα Χιονίδη, να αναφέρεται διεξοδικά στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στο αστικό περιβάλλον, παρουσιάζοντας παράλληλα συγκεκριμένες λύσεις που εφαρμόστηκαν στη πόλη της Κατερίνης, οι οποίες αποτελούν καλές πρακτικές και επιτυχημένα παραδείγματα. Παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως οι πολυχρηστικές νησίδες, οι βιοκλιματικές αστικές αναπλάσεις με τη χρήση ψυχρών υλικών, το δίκτυο υπόγειων πυροσβεστικών κρουνών, το ευρύ πρόγραμμα δεντροφυτεύσεων εντός του αστικού ιστού, κ.α.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΦοΔΣΑ, εκπρόσωποι φορέων και οικολογικών οργανώσεων, στελέχη εταιρειών και απλοί πολίτες.

Με τη λήξη του Συνεδρίου ψηφίστηκε ομόφωνα η Απόφαση του Συνεδρίου η οποία αναφέρεται:

-στη διαχρονικότητα της κλιματικής αλλαγής, η οποία επιταχύνεται πλέον από ανθρωπογενείς παράγοντες,

-στα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι συχνότερα και εντονότερα,

-στις προβλέψεις για την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης τα επόμενα χρόνια, και

-στην ανάγκη να προχωρήσει η κυκλική οικονομία, μετά την ολοκληρωμένη ανακύκλωση και στην ενίσχυση των ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η αστικοποίηση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή δημιουργεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας που πρέπει κατάλληλα να αντιμετωπιστεί.

Τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης των μαθητών και γενικότερα των νέων και η υιοθέτηση κατάλληλων εργαλείων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα εξουσίας προκειμένου να προλάβουμε τις καταστροφές.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ