Μενού Κλείσιμο

Υasumatsu εναντίον σφήκας!

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus (Υasumatsu)», που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συνδρομή του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis στο Νομό Πιερίας.

Η εξαπόλυση έγινε από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΜΦΙ, παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Προστασίας Φυτών του ΥΠΑΑΤ, γεωπόνων του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Πιερίας και δασολόγων της Δ/νσης Δασών Πιερίας. Το έντομο εξαπολύθηκε σε περιοχές του ανατολικού Ολύμπου (Σκοτίνα, Παντελεήμονας) και των Πιερίων (Κάτω Μηλιά, Βρία, Ρητίνη, Ελατοχώρι), σε θέσεις με έντονα συμπτώματα προσβολών. Στόχος της εξαπόλυσης είναι να επιτευχθεί μακροχρόνια η αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς, η οποία πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Πιερία το 2014 και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις καστανοκαλλιέργειες.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Πιερίας ζητά από τους καστανοπαραγωγούς να μην προχωρήσουν σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως και τις αρχές Ιουλίου, καθώς θεωρείται καθοριστικής σημασίας η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου. Επίσης, καλεί τους παραγωγούς να μην απομακρύνουν τους κλάδους των δέντρων που φέρουν κηκίδες του τρέχοντος έτους έως και την ερχόμενη άνοιξη, καθώς σε αυτές εναποθέτουν τα αβγά τους τα θηλυκά του συγκεκριμένου εντόμου και από αυτές θα προκύψουν επιπλέον έντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στα τηλέφωνα 2351351-116, 2351351-119, 2351351-128.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ