Μενού Κλείσιμο

Χρήσιμο «εργαλείο»…

Παρουσιάστηκε η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου Προσκηνυματικών Περιηγήσεων που διεξήχθη στην Πιερία

Την έκδοση των πρακτικών του Β’ Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκηνυματικών Περιηγήσεων, παρουσίασαν χθες το μεσημέρι οι (συνδιοργανωτές του) φορείς της Πιερίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιο

Από χθες οι φορείς της Πιερίας, έχουν στα χέρια τους ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο (όπως οι ίδιοι το χαρακτήρισαν) απαραίτητο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αν (και όταν) αξιοποιηθεί θα προσθέσει επιπλέον επισκέπτες στην περιοχή μας. Τα πρακτικά του συνεδρίου (που διεξήχθη στην Πιερία τον Νοέμβριο του 2016) παρουσιάστηκαν και πλέον κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για τυχόν παραλείψεις.

Πέρα από τα πολύ θερμά λόγια των φορέων της Πιερίας για τον παρόντα Μητροπολίτη (σε σημείο που και ο ίδιος να τα σχολιάσει με «κομψά καυστικό» τρόπο) η παρουσίαση έκρυβε και άλλες «εκπλήξεις» αν κάποιος «διαβάσει» πίσω από τις λέξεις. Το δεδομένο είναι οτι τουλάχιστον χθες μπροστά στο κοινό, αυτοδιοίκηση και φορείς έδειξαν διάθεση να περάσουν από την θεωρεία στην… πράξη.

Πρώτη την έκδοση «χαιρέτισε» η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, επισημαίνοντας ότι από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας «έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης μνημείων». Η κ. Μαυρίδου, έκανε ειδική αναφορά στο «ανθρώπινο δυναμικό της Πιερίας» χαρακτηρίζοντάς το φιλόξενο, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν αρκεί μόνο το φυσικό περιβάλλον μιας περιοχής για να προσελκύσει επισκέπτες.

«Η έκδοση των πρακτικών, αποτυπώνει τις καλές πρακτικές ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της βόρειας Πιερίας» ανέφερε ο δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλης Λαγδάρης, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού έχει πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος και ήδη ξεκίνησαν οι προσπάθειες (με οδηγό τα συμπεράσματα του συνεδρίου) για την ανάδειξή τους.

Στην σημασία της ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων στάθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας πως η αύξηση των επισκεπτών που ενδιαφέρονται για θρησκευτικές περιηγήσεις συμβάλει καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για τη συνεργασία, προτρέποντάς του μάλιστα «να μη ζητά από το Επιμελητήριο, αλλά να απαιτεί»

Σημαντικό χαρακτήρισε το συνέδριο η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά, αλλά σημαντικότερα τα αποτελέσματα τα οποία καταγράφονται στην έκδοση των πρακτικών. «Δύο χρόνια μετά το συνέδριο, αυτό που περιμένουμε είναι η υλοποίηση αυτών των προτάσεων» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να «αιωρούνται» αιχμές. Σε ότι αφορά την Ένωση Ξενοδόχων, διευκρίνησε πως σε έντυπο που έχει εκδόσει για τα μέλη της-τουριστικούς επαγγελματίες, καταγράφονται οι ενδιαφέροντες τουριστικοί προορισμοί της Πιερίας. Η κ. Ξυπτερά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο συνέδριο, θυμίζοντας ότι πέραν όλων των άλλων, ήταν σημαντικό γιατί έγινε με την συνδιοργάνωση όλων «στην κυριολεξία».

«Δεν γινόταν να μην συμμετέχει η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας, Πέλλας, Ημαθίας» είπε από την πλευρά του ο κ. Βεϊδαμενίδης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά «για να αδράξουμε την ευκαιρία».

Την έκδοση των πρακτικών «χαιρέτησε» και αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Μακρίδου, σημειώνοντας και αυτήν από την πλευρά της τη σημασία των αποτελεσμάτων που καταγράφονται σ’ αυτά για τις θρησκευτικές περιηγήσεις.

«Δεν διοργανώσαμε την εκδήλωση για να αυτοπροβληθούμε, θα σας μαλώσω» ήταν τα πρώτα λόγια του Μητροπολίτη, εκφράζοντας εμμέσως-πλην σαφώς-τη δυσφορία του για την… «ένταση» έκφρασης των συναισθημάτων προς το πρόσωπό του. Απευθυνόμενος σε μαθητές που παρακολουθούσαν την παρουσίαση, θέλησε να τους διαβεβαιώσει ότι «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και ενδιαφέρονται για το μέλλον τους», σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα φανούν στο μέλλον.

Ο κ.κ. Γεώργιος, συμπλήρωσε πως συνάντησε «πρόσφορο έδαφος» για τη διοργάνωση του συνεδρίου τον Νοέμβριο του 2016 και εξήρε τους φορείς για τη συνεργασία. Ο Μητροπολίτης, ευχαρίστησε (για μια ακόμη φορά) το Συνοδικο Γραφείο Θρησκευτικών Περιηγήσεων για την εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλαν την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συνεδρίου, το οποίο κατέληξε (με την παρουσία εκπροσώπων και ξένων Εκκλησιών) να γίνει διεθνές. Ο ίδιος διαβεβαίωσε οτι η Μητρόπολη Κίτρους θα συνεχίσει την προσπάθεια ανάδειξης των σημαντικών θρησκευτικών προορισμών της Πιερίας, σημειώνοντας ότι κάποιοι από αυτούς (όπως το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Μεθώνη) προκαλεί το ενδιαφέρον και πιστών άλλων δογμάτων.

Η έκδοση των πρακτικών

Στις 167 σελίδες της έκδοσης, μπορεί κανείς να βρει (πέρα από φωτογραφικό υλικό) όλες τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις των ομιλητών του συνεδρίου. Πρόκειται πραγματικά για ένα χρήσιμο «εργαλείο» που δείχνει «κατευθύνσεις», καταθέτει προτάσεις και δημιουργεί προϋποθέσεις τόνωσης του ρεύματος επισκεπτών προς την Πιερία.

Προϋπόθεση βέβαια είναι, να μην ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι…

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ